Eind jaren zestig kwam het fenomeen van de supergroep op. Op zoek naar nieuwe uitdagingen begonnen al succesvolle rockmuzikanten een nieuwe groep. Vaak kenden deze supergroepen een korte levensduur. Inmiddels is het idee van de supergroep overgewaaid naar anders muziekgenres. Welke tien samenwerkingen leidden tot legendarische supergroepen?

10. Audioslave

Toen Zack de la Rocha uit Rage Against the Machine stapte gingen de overgebleven leden op zoek naar een nieuwe zanger. Door producer Rick Rubin werd de naam van Chris Cornell ingefluisterd die zelf uit grungegroep Soundgarden was gestapt. De nieuwe groep met de naam Audioslave zou drie albums maken met een geluid dat vaak teruggreep naar de hardrock van de jaren zeventig. Uiteindelijk zouden zowel Rage Against the Machine als Soundgarden weer hergroeperen.

9. Bad Company

https://www.youtube.com/watch?v=ww5GXbk58R0

Bad Company is een typisch voorbeeld van de jaren zeventig supergroep. In 1973 besloten zanger Paul Rodgers en drummer Robert Kirke van The Free een nieuwe band te vormen met leden van Mott the Hoople en King Crimson. Op hun eerste album Bad Company speelden ze een toegankelijke vorm van hardrock met veel nadruk op riffs en Rodgers schorre stem. Veel van de nummers die zij in hun originele bezetting maakten, zoals ‘Can’t Get Enough’, zijn echte classic rock favorieten geworden.

8. Velvet Revolver

Een aantal leden van Guns ’n Roses, waaronder gitarist Slash, had geen zin om langer te wachten op de grillen van zanger Axl Rose en begon na te denken over een nieuwe band. Samen met drummer Dave Kushner van Wasted Youth en zanger Scott Weiland van Stone Temple Pilots werd een echte hardrock supergroep gevormd. Hun debuutsingle ‘Slither’ vormt een mooi samensmelting van hardrock met grunge en groeide samen met het Contraband album uit tot een groot succes. Na hun tweede album viel de band uit elkaar nadat Weiland weer terugviel in drugsgebruik.

7. Emerson, Lake & Palmer

Een van de succesvolste progressieve rockbands aller tijden werd samengesteld door leden van The Nice, King Crimson en Atomic Rooster. Hun eerste single ‘Lucky Man’ was meteen een succes dankzij de opvallende combinatie van melodie en destijds unieke synthesizersolo. De synthesizers van Emerson zouden al snel naar de voorgrond treden terwijl de invloed van klassieke muziek toenam. Albums als Pictures at an Exhibition en Tarkus waren niet aan te slepen. Na de komst van punk konden bands als Emerson, Lake & Palmer op steeds minder aandacht rekenen als is de band een aantal keren herenigd.

6. Temple of the Dog

Temple of the Dog was een kortstondig project wat resulteerde in een album dat pas achteraf echt de waardering heeft gekregen die het verdient. In 1990 overleed Andrew Wood, zanger van Mother Love Bone, aan een overdosis. Zijn goede vriend Chris Cornell van Soundgarden besloot om samen met een aantal bandleden van Mother Love Bone een eerbetoon te maken. Hierbij kreeg hij hulp van een aantal muzikanten uit Seattle. Een album werd in 15 dagen opgenomen en daarbij kwam een jonge zanger uit San Diego met de naam Eddie Vedder goed van pas. Uit Temple of the Dog zou al snel Pearl Jam ontstaan en de rest is geschiedenis.

5. The Plastic Ono Band

Al tijdens de nadagen van The Beatles begon John Lennon samen met zijn nieuwe vrouw Yoko Ono muziek te maken. Tijdens de beroemde bed-in van Montreal zongen zij het nieuwe nummer ‘Give Peace a Chance’ dat uiteindelijk werd uitgebracht als The Plastic Ono Band. Al snel ontstond het idee voor een nieuw soort muziekgroep waar verschillende muzikanten aan konden bijdragen. Met name het optreden tijdens het benefietconcert voor UNICEF in 1970 krijgt de vorm van een echte supergroep met onder andere Eric Clapton, George Harrison, Billy Preston en Keith Moon. Tot de tijdelijke scheiding van John en Yoko in 1973 zou de band actief blijven en hits scoren als ‘Instant Karma’.

4. The Power Station


De Engelse popgroep Duran Duran bevond zich op het toppunt van hun faam toen de leden in 1984 een pauze inlaste die langer zou duren dan gedacht. Ondertussen begonnen John en Andy Taylor samen met Bernard Edwards van Chic aan de formatie van een supergroep die al snel de naam kreeg van de beroemde studio in New York. Uiteindelijk vonden ze een geschikte zanger in Robert Palmer en samen namen ze onder genot van heel veel drugs het gelijknamig album op dat een monument van de jaren tachtig vormt. ‘Some Like It Hot’ werd een grote hit maar voordat een Amerikaanse tournee begon ging Palmer solo verder.

3. Traveling Wilburys

In 1988 speelde ex-Beatle George Harrison met het idee van een relaxte supergroep, gewoon wat vrienden die muziek maken. Maar die vrienden bleken uiteindelijk Bob Dylan, Jeff Lynne, Tom Petty en Roy Orbison te zijn. Een album werd in tien dagen opgenomen en de single ‘Handle with Care’ bleek een grote hit. Ondanks de dood van Orbison werd nog een tweede album opgenomen dat minder succesvol was. De leden van de supergroep zouden daarna regelmatig op elkaars projecten meedoen.

2. Cream

Cream wordt meestal beschouwd als de eerste supergroep. Ginger Baker, Jack Bruce en Eric Clapton waren in 1966 toe aan een nieuwe uitdaging en met Cream maakten ze al snel furore door een harde vorm van blues te spelen. ‘Sunshine of Your Love’ en ‘White Room’ zijn uitgegroeid tot rockklassiekers. Na drie albums viel de band weer uit elkaar maar hun invloed op Led Zeppelin en Black Sabbath was aanzienlijk.

1. Crosby, Stills, Nash & Young

In 1968 tijdens een feestje bij Joni Mitchell zongen Dave Crosby, Stephen Stills en Graham Nash samen een lied, waarna een folk supergroep was geboren. Het eerste album was een succes maar live kon men nog een muzikant gebruiken. Dit werd uiteindelijk de jonge Neil Young. Hun tweede optreden was meteen op het Woodstock festival waardoor de band enorm aan populariteit won. Het Déjà Vu album is een echte sixties-klassieker maar na het protestnummer ‘Ohio’ zou de groep uit elkaar vallen. Tijdelijk, want sindsdien keert de supergroep in verschillende samenstellingen terug op het podium.