Top 10 Mysterieuze Monsters: Zouden ze bestaan?

Wat denk jij? Moeten we het ‘bestaan’ van mysterieuze monsters toekennen aan bepaalde, onverklaarbare gebeurtenissen? Dat is wat er vaak gebeurt; als wij mensen bepaalde zaken niet begrijpen, dan maken we er een monster van. De een nog mysterieuzer dan de ander! Dat gaat zeker op voor de monsters uit dit top 10 lijstje.

10. Jersey Devil

Jersey Devil

Volgens de mensen – die de Jersey Devil eens hebben gezien – heeft dit monster nog het meeste weg van een schaap met hoeven. Én met vleugels! Alle waarnemingen zijn gedaan in de Pine Barrens. Het betreft een uitgestrekt bos in het zuiden van de Amerikaanse staat New Jersey. Volgens de verhalen woonde hier ooit een vrouw die – tijdens het baren van haar 13e kind – heeft geschreeuwd dat de duivel het kind mocht nemen. De vrouw had veel pijn! Op dat moment nam haar pasgeboren kind de vorm aan van het omschreven schepsel en vloog het naar buiten. Anderen beweren dat de betreffende mevrouw een heks was, die de Jersey Devil in haar kelder had opgesloten. Eind van de 19e eeuw stond een aantal inwoners van het plaatsje oog in oog met het monster. Niemand was in staat om het te vangen. Leuk om te weten is dat het plaatselijke ijshockeyteam de naam ‘New Jersey Devils’ heeft aangenomen. Zo boezemen ze hun tegenstanders vast de nodige angst in!

9. Mokele-mbembe

Mokele-mbembe

Het Afrikaanse monster – dat de diverse onderzoekers al meer dan twee eeuwen bezighoudt – luistert naar de naam ‘mokele-mbembe’. Volgens ooggetuigen gaat het om een wezen, dat het midden houdt tussen een olifant en een draak. Mokele-mbembe is ongeveer 10 meter lang, roodbruin van kleur, bedekt met schubben en staat op enorm grote, pilaarvormige poten. Het monster beweegt zich razendsnel zowel over land als ook door het water. Het eerste verslag – dat is opgemaakt naar aanleiding van een ontmoeting tussen mens en mokele-mbembe – dateert van 1776. Toen stuitten Franse missionarissen op de sporen van dit wezen. Hun ontdekking leidde tot een stroom van onderzoekers en jagers naar de afgelegen Likouala streek aan de Kongorivier. Alleen hier heeft mokele-mbembe zich ooit laten zien. Zoals in het Westen het monster van Loch Ness zo nu en dan de kop opsteekt, zo houdt mokele-mbembe de gemoederen bezig in Afrika.

8. Gigantische Anaconda

https://www.youtube.com/watch?v=Fo0z3Dyd1J0

Je hebt anaconda’s én gigantische anaconda’s. Als we de verhalen van ooggetuigen moeten geloven, betreft het een verschil van enkele meters! In de basis gaat het om een slangachtige. Waar de gewone anaconda al bekend staat als een grote jager, verslindt de gigantische anaconda alles wat hij op z’n pad tegenkomt. Er is een dode gigantische anaconda gevonden, die het lichaam van een zesjarige jongetje in zijn maag had. Zoals het ook andere mysterieuze monsters is vergaan, zijn er diverse films gemaakt met de gigantische anaconda in de hoofdrol. De meest bekende zijn ‘Anaconda’ (1997) en ‘Anacondas: the hunt for the blood orchid’ (2004). Overigens wordt de anaconda ook wel gebruikt als een metafoor voor het omklemmen van de vijand. Een goed voorbeeld is het Anacondaplan (1861); door het economisch ‘wurgen’ van de Zuidelijke inwoners van de Verenigde Staten trachtte het Noorden de Amerikaanse Burgeroorlog te winnen.

7. Mongoolse doodsworm

Mongoolse doodsworm
Schilderij: Pieter Dirkx

De toevoeging ‘dood’ aan worm, maakt wel duidelijk dat het hier om een uiterst gevaarlijk monster gaat. De Mongoolse doodsworm maakt een geelgekleurd gif aan, waarmee hij zijn tegenstanders kan doden. Het monster is zelfs in staat om dit gif op afstand te spuwen! Ook mensen bezwijken als ze met het gif in aanraking komen. Verder onderscheidt de Mongoolse doodsworm zich door zijn omvang; dit vette wezen kan wel 1,2 meter lang worden. De Mongoolse doodsworm is lichtrood van kleur. De vergelijking met bloed is snel gemaakt! De Mongolen noemen dit monster ook wel ‘allghoi khorkhoi’. Dit betekent ‘met bloed gevulde darmen worm’. De Mongoolse doodsworm zou lijken op de darm van een rund. Overigens wordt er openlijk getwijfeld – ook door onderzoekers – aan het bestaan van de Mongoolse doodsworm. Slechts weinig mensen hebben dit monster gezien. Daar komt bij dat de leefomstandigheden niet ideaal zijn; de Mongoolse doodsworm houdt zich op in het meest droge stuk van de Gobiwoestijn.

6. Kraken

Kraken

De Kraken ken je misschien wel uit de films “Pirates of The Caribbean: Dead Man’s Chest (2006)” of Clash Of The Titans (2002). Dit gigantische zeemonster dat nog het meeste wegheeft van een inktvis is voor het eerst waargenomen voor de kust van Noorwegen. Maar ook langs de Noord-Amerikaanse kusten is het monster waargenomen. Zeelieden beweerden dat het beest tentakels zo groot hadden om een schip te kunnen vastgrijpen en te laten zinken.En wanneer het beest duikt hij een draaikolk zou vormen die groot genoeg was om een schip te doen zinken. Waarschijnlijk waren de (misschien wel dronken) zeelieden in de war met eilanden in de verte. Of misschien wel de kolossale inktvis, maar met een lengte van maximaal 14 meter zou dit dier toch geen gevaar moeten zijn voor schepen.

5. Mothman

Mothman
foto: Snoopywv / Wikicommons

In dit lijstje van mysterieuze monsters neemt de Mothman een bijzondere plaats in. Uitgaande van de omschrijving van ooggetuigen moet je denken aan een soort Spiderman! Het gaat om een vliegende, witgekleurde man. Het stel – dat Mothman tegenkwam in de auto – merkte op dat zijn ogen felrood kleurden in het schijnsel van de koplampen. Ook viel hen op dat hij was uitgerust met enorm grote vleugels. De eerste keer, dat Mothman zich liet zien, was in 1966. Toen was een aantal mannen bezig met het uitgraven van een graf op een begraafplaats. Mothman vloog vlak over hun gebogen ruggen! Vanaf dat moment hield Mothman de gemoederen bezig in de Verenigde Staten. In 1975 verscheen er een boek – getiteld ‘The Mothman Prophecies’ – van de hand van John Keel. De auteur plaatste Mothman in de context van een aantal bovennatuurlijke gebeurtenissen. Later is dit boek verfilmd; Richard Gere nam de hoofdrol op zich.

4. Bigfoot (Sasquatch)

Sunplus

Halverwege de 20e eeuw werd voor het eerst melding gemaakt van het bestaan van een grote mensaap. Deze werd aangeduid met Bigfoot; de Indianen spreken van Sasquatch. In 1967 wisten Bog Gimlin en Roger Patterson de verrichtingen van een Bigfoot in een bos in Californië vast te leggen. Gaat het nu om een broodjeaapverhaal of niet? Ook de zogenaamde experts durven het niet met zekerheid te stellen. Het tweetal – dat de film heeft gemaakt – omschrijft Bigfoot als een uit de kluiten gewassen aap, die zich op twee benen voortbeweegt. Het wezen kan wel 2,5 meter groot worden! Hierbij past een gewicht van ongeveer 450 kilogram. Bigfoot zou zich vooral ophouden in de bossen van het noordelijk deel van de Verenigde Staten en in Canada.

3. Chupacabra

Chupacabra

Ben jij gek op science fiction? Dan zegt Chupacabra je vast wel iets! Dit bloeddorstige monster – uitgerust met scherpe pinnen op de achterkant van zijn lichaam – komt terug in diverse science fiction films. Overigens is de Chupacabra pas laat ontdekt; het eerste ooggetuigenverslag dateert van 1995. Toen liet dit mysterieuze monster zich zien in Puerto Rico. Deze ontdekking zorgde voor veel beroering. Van Rusland tot de Filippijnen; in no-time werd de Chupacabra gespot in de meest uiteenlopende gebieden ter wereld. De naam van dit monster verwijst naar de manier, waarop het zich in leven houdt. De Chupacabra heeft een uitgesproken voorkeur voor geitenbloed! Bij het vangen en doden van zijn prooi komen zijn scherpe klauwen hem vast goed van pas. Overigens zal dit monster zich niet snel storten op veel grotere dieren; de omvang van de Chupacabra wordt vergeleken met die van een kleine beer.

2. Yeti de verschrikkelijke sneeuwman

Yeti
illustratie: Philippe Semeria

Als we de diverse monsters op een rijtje zetten, dan vertonen Bigfoot en Yeti de verschrikkelijke sneeuwman de meeste overeenkomsten. Ook Yeti wordt omschreven als een reusachtige mensaap. Hij zou leven in het Himalayagebergte. Overigens is de omschrijving van Yeti gebaseerd op de vondst van grote voetsporen. Niemand heeft Yeti de verschrikkelijke sneeuwman ooit in het echt gezien. Een team van onderzoekers houdt zich vrijwel dagelijks bezig met het verrichten van onderzoek naar het mogelijke bestaan van Yeti. Recent hebben ze haren onderzocht; deze toonden een genetische verwantschap aan met de ijsbeer. Hieruit kan worden geconcludeerd dat het gaat om een niet eerder ontdekte berensoort. Je kunt wel stellen dat er sterke aanwijzingen zijn dat er een wezen is, dat de wetenschap nog niet heeft vastgelegd. De lokale mensen weten het zeker; Yeti bestaat!

1. Monster van Loch Ness

loch ness dokters foto

Voor het meest bekende mysterieuze monster hoef je niet naar de andere kant van de wereld. Het monster van Loch Ness bevindt zich in het gelijknamige Schotse water. De Schotten noemen hem liefkozend ‘Nessie’. Als we de foto’s bekijken – waarop het monster van Loch Ness vaag te zien is – dan doet zich de vergelijking met een plesiosaurus op. Wat betreft de omvang van het dit monster lopen de meningen uiteen; de een beweert dat het dier tussen de drie en vijf meter lang is, de ander schat in dat het monster van Loch Ness wel 15 meter lang is. Ook het aantal bulten op de rug verschilt van ooggetuige tot ooggetuige. Men kan verschillende dieren hebben gezien. Deze constatering komt tegemoet aan het feit dat de plesiosaurus zich geëvolueerd heeft. Anders zou het geen 65 miljoen jaar kunnen leven! Eerder al plaatsen we Nessie op nummer één in onze lijst van hoaxen.

Vergelijkbare lijstjes

  1. jelle maart 6, 2015
  2. A maart 9, 2015
   • Anoniem april 26, 2017
  3. Anoniem april 9, 2017
  4. Samen augustus 17, 2017

  Jouw Reactie?