Mensen houden van mythes. Wat begint als een verhaaltje, is na overlevering, waarheid geworden. Ook over het dierenrijk bestaan er heel wat mythen. We zetten de tien meest interessante weetjes over dieren op een rij die iedereen geloofd, maar niet waar zijn.
10. Koeskoezen (possums) hangen ondersteboven aan hun staart wanneer ze slapen
Koeskoezen of possums zijn een buideldier. Het verhaal gaat dat ze ondersteboven aan hun staart hangen als ze slapen. Deze dieren hebben nu wel een sterke staart, maar die kan nooit het gewicht van een koeskoes dragen. Een volwassen exemplaar weegt namelijk twee kilogram. De kleintjes kunnen dat wel, slechts enkele seconden, omdat hun gewicht heel wat lager is. Enkel vleermuizen en luiaards, en sommige vogels, kunnen aan hun staart hangen.
9. Een goudvis heeft een geheugen van drie seconden
Een populaire mythe. Elke keer als een goudvis in zijn aquarium rondzwemt, dan weet hij niets meer. Onderzoek lijkt het tegendeel te bewijzen. Dat toont aan dat goudvissen best wel intelligent zijn, en herinneringen tot drie maanden terug kunnen onthouden. Goudvissen hebben de intelligentie om getraind te worden voor complexe taken, zo blijkt. En wie dacht dat een goudvis houden wel heel erg gemakkelijk is omdat die niet weet wanneer hij zijn volgende kostje zal krijgen, is er ook aan voor de moeite. Een goudvis blijkt namelijk goed te weten wanneer (normaal gezien) zijn volgende maaltje vissenvoer eraan komt.
8. Wanneer je een worm in twee snijdt, dan worden het twee diertjes
foto: Holger Casselmann / Wikicommons
Misschien is dit een mythe die gevoerd wordt door onze kindertijd, toen we heel erg bang waren om over het gras te lopen. Er mocht maar eens een vieze, kronkelende worm uitkomen! Wanneer je een worm in twee snijdt, kan het deel met het hoofd wel overleven (en terug groeien), maar het deel met de staart zal zonder twijfel doodgaan. Amen.
7. Van een pad, krijg je wratten
Padden hebben een gerimpelde, wratachtige huid. Huiver, huiver. Niet teveel aan denken. Dat je als mens wratten krijgt als je die huid aanraakt, is niet waar. Mensen krijgen wratten van humane papillomavirussen. En daar hebben padden helemaal niets mee te maken. Toch word je best geen beste vriendjes met de pad van je dromen: hun huid beschikt wel over giftige stoffen die irritatie kunnen veroorzaken.
6. Kamelen slaan water op in hun bulten
Jeff Kubina/ flickr
Het rijdier van de nomaden in de woestijn. De hoefvormige met twee bulten. Dit schip van de woestijn kan wel zeven dagen zonder water door de droogte stappen. Maar het is niet zo dat zijn bulten twee gigantische wateropslagplaatsen zijn. Hun rode bloedcellen zijn ovaal, en dat helpt hen om dehydratatie te vertragen. Hun nieren en interne organen zijn erop afgestemd voldoende vocht op te houden tijdens die periode zonder water. Hun urine is dik als siroop. En hun poep is zo droog dat het onmiddellijk kan gebruikt worden als brandstof.
[criteo]5. Stieren reageren op de rode kleur
foto: Jean-François Le Falher / Wikicommons
Olé, olé, alhoewel stierenvechten in verschillende Spaanse regio’s verboden zijn, blijft het toch deel uitmaken van de Spaanse cultuur. De macho toreadors, de prachtige kleurrijke outfits, de magische arena’s, … een prachtig cultureel erfgoed. Maar wie dacht dat de stier reageerde op de rode doek, waarmee de toreador zo sierlijk mee zwaait, is er aan voor de moeite. Stieren zijn namelijk kleurenblind. Ze herkennen de kleur rood dus zelfs niet. De stier wordt uitgedaagd door de dynamische bewegingen van de cape van de toreador. Daar wordt het beestje helemaal woest van, zo blijkt.
4. Slangen dansen op de muziek
Je hebt het zeker al eens gezien op een reis door India, of op het Djemaa el Fna plein in Marrakech. Dansende slangen. De muzikant speelt mysterieuze muziek op een bizarre fluit. De slang lijkt betoverd en maakt dansende bewegingen. Laat je niet rond de tuin leiden! Slangen kunnen wel vibraties horen, maar zeker geen muziek. Hun bewegingen blijken een reactie te zijn op de bewegingen die de muzikanten maken. Laat die stilzitten, en de slangen gaan ook lekker liggen.
3. Een struisvogel steekt zijn kop in het zand
foto: A. Kniesel / Wikicommons
Je hoofd in het zand steken, struisvogelpolitiek. Het zijn populaire woorden in onze dagelijkse vocabulaire. Waarschijnlijk komt deze mythe uit de talrijke cartoons, waar struisvogels, bij naderend gevaar, snel hun kop in het zand steken. Waarom zouden ze dat doen? Het zijn snelle lopers, ze kunnen harde trappen geven, en rare hoge geluiden uitstoten die je bijna een hartaanval doen krijgen als je er te dicht bijstaat. Waarschijnlijk is deze mythe ontstaan door de gewoonte van een vogel, om zijn hoofd op de grond te leggen in een poging om beter te zien. De realiteit: vogels, en dus ook struisvogels, steken hun kop niet in het zand.
2. Mythen over vleermuizen
Sandstein/ wikicommons
Vleermuizen blijken de dieren te zijn waarover de meeste foute ideeën leven. Sommige mensen geloven dat vleermuizen blind zijn. Tijdens het vliegen zien ze dan niets, en geraken zo verward in het menselijk haar. Vast en zeker een filmscène die ergens in ons collectief geheugen is blijven hangen. Vleermuizen stoten geluidsgolven uit, hun sonar systeem weet zo perfect waar er obstructies in hun vliegweg zijn. Velen geloven ook dat vleermuizen bloedzuigers zijn. In realiteit lusten deze diertjes enkel fruit en sommige insecten. Enkel vampiervleermuizen lusten bloed. Maar dat likken ze van andere dieren, wanneer ze in die hun huid geprikt hebben. In Europa komt de vampiervleermuizen niet voor.
1. Lemmingen plegen massaal zelfmoord
Lemmingen zijn voor alle duidelijkheid woelmuizen. Ook deze diertjes krijgen te maken met heel wat vooroordelen. Een van de sterkste verhalen die de ronde doen, is dat lemmingen massaal zelfmoord plegen. Er is zelfs een game over gemaakt! Niet dus. En in 1930 was er een gerespecteerd natuurkundige, Zeigler genoemd, die beweerde dat lemmingen uit de hemel vielen tijdens ernstige stormen. Hij rapporteerde ook wanneer het gras opnieuw begon te groeien in het begin van de lente, deze diertjes massaal overleden. Lemmingen zijn in het echt migrerende beestjes, rondtrekken is hun lust en leven. Soms springen ze wel eens met zijn allen van een klifje in de rivier om naar een nieuw leefgebied te gaan. Door lange afstanden te zwemmen, geraken ze geheel uitgeput, waardoor het kan gebeuren dat grote groepen wel eens samen kunnen overlijden.
[adsenseo]
6 reacties
Is dieren doodmartelen een prachtig cultureel erfgoed ?
Dan staan we nog heel ver van beschaving.
oki
Aanschouw, een reactie van iemand met tenminste nog een greintje gezond verstand. Respect!
Nou… Het stierenvechten zelf is een mooie traditie, vind ik zelf. Maar hoe die stieren behandeld worden, tijdens en voor zo’n gevecht, dat kan echt niet.
oki
Eigenlijk moeten ze gewoon de stieren vervangen door robot stieren die net echt lijken. Zo kun je de traditie voortzetten zonder dierenmishandeling. ?