Hoe dikwijls klagen we niet over het regenweer in ons eigen land? Soms heb je de indruk dat je de zon simpelweg nooit meer te zien krijgt. Maar troost je, het kan nog veel erger. In Nederland krijg je jaarlijks gemiddeld zo’n 850 millimeter neerslag op je dak, in België gemiddeld 925 millimeter per jaar. Er zijn plaatsen op de wereld waar je met meer dan 10.000 millimeter regen per jaar af te rekenen hebt. Dus al bij al valt het met de nattigheid in Nederland en België nog heel goed mee. Wie zijn vakantie in de regen wil doorbrengen, kiest zijn bestemming het best uit de onderstaande tien natste locaties ter wereld…

10. Emei Shan in China

emei shan

De berg Emei Shan is een van de vier heilige boeddhistische bergen in China. Mount Emei bereikt een hoogte van 3099 meter en ligt in de provincie Sichuan in Zuidwest-China. De berg staat vol met boeddhistische tempels, maar het regent er ook enorm veel. Emei Shan is de natste plaats in China: er valt gemiddeld maar liefst 8.169 millimeter regen per jaar. Het regent er in elke periode van het jaar, maar vooral in de zomermaanden juli tot en met september wordt de berg geteisterd door zware regenval.

9. Pu’u Kakui in Hawaï

Pu’u Kakui

9293 millimeter gemiddeld per jaar: dat is de hoeveelheid neerslag op de berg Pu’u Kakui op het eiland Maui in Hawaï. De Pu’u Kakui is 1764 meter hoog en is daarmee de hoogste bergtop in de westelijke bergen van het eiland Maui. De berg is een oude, uitgedoofde schildvulkaan.

8. Big Bog op Maui, Hawaï

big bog

De Big Bog is een hooggelegen ‘wetland’ op het Hawaiiaanse eiland Maui, op de rand van het Haleakala Nationaal Park. Tal van toeristen komen naar deze plaats om er te genieten van het fantastische natuurschoon. Die toeristen doen er goed aan om regenkledij en een grote paraplu mee te nemen. Big Bog, op 1.646 meter hoogte, is immers een verschrikkelijk natte plaats. Per jaar wordt er gemiddeld niet minder dan 10.272 millimeter neerslag geregistreerd.

7. Debundscha Point in Kameroen

In Zuidwest-Kameroen ligt het kustdorp Debundscha aan de voet van Mount Kameroen, een vulkaan die met zijn 4.095 meter de hoogste berg van West-Afrika is. Debundscha ligt aan de kust van de Atlantische Oceaan. Regenwolken die vanaf de oceaan naar het Afrikaanse continent drijven, worden tegengehouden door Mount Kameroen. Wanneer deze wolken naar boven stijgen, verliezen ze water. Dit verklaart de zeer hoge regenval in Debundscha: 10.299 millimeter regenval krijgt het dorp gemiddeld per jaar te verwerken.

6. San Antonio de Ureca in Equatoriaal-Guinea

cropp river

San Antonio de Ureca, of kortweg Ureca, ligt op het eiland Bioko. Bioko maakt deel uit van de republiek Equatoriaal-Guinea in het westen van Afrika. Ureca heeft de twijfelachtige eer om de natste plaats van Afrika te zijn: gemiddeld 10.450 millimeter regen per jaar. Het ‘droge’ seizoen loopt er van november tot maart, maar de rest van het jaar regent het er dat het giet. Zeeschildpadden maken van het relatief droge seizoen dankbaar gebruik om hun eieren op het strand te kunnen leggen.

5. De Cropp River in Nieuw-Zeeland

cropp river
LawrieM/wikimediacommons /CC BY-SA 3.0

Op het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland vind je de Cropp River, een bergrivier die slechts negen kilometer oostwaarts vloeit voordat hij samenstroomt met de Whitcombe River, die op zijn beurt in de Hokitika River uitmondt. Op 12 en 13 december 1995 viel er op 48 uur tijd 1049 millimeter regen over de Cropp River, tot dan toe een onbetwist neerslagrecord. Nog niet zo lang geleden, op 25 en 26 maart 2019, vestigde de Cropp River een nieuw record: toen viel er 1086 millimeter regen in een periode van 48 uur. Gemiddeld bedraagt de neerslaghoeveelheid in het gebied van de Cropp River 11.516 millimeter per jaar.

4. Mount Waialeale, Hawaï

Waialeale

Mount Waialeale is het op een na hoogste punt op het Hawaiiaanse eiland Kauai, met een hoogte van 1569 meter. Net als Pu’u Kakui is Mount Waialeale een uitgedoofde schildvulkaan. De naam Waialeale betekent letterlijk ‘overlopend water’, en die naam heeft de berg niet gestolen. De regen zorgt ervoor dat de bergwand zo nat en glad is, dat de paden naar de top moeilijk begaanbaar zijn. Mount Waialeale krijgt jaarlijks gemiddeld 11.684 millimeter neerslag over zich heen. In het jaar 1982 brak de berg zijn neerslagrecord: toen kon men op de pluviometers zelfs 17.300 millimeter neerslag aflezen. Dit maakt Mount Waialeale de natste locatie op het grondgebied van de Verenigde Staten.

3. Tutunendo in Colombia

tuturnendo

De plaats Tutunendo ligt in het westen van Colombia, in het departement Chocó . De dichtstbijgelegen grote stad is Quibdó. In het gebied valt er ontzettend veel regen. Regenwolken die ontstaan boven de Stille Oceaan en naar het Zuid-Amerikaanse continent drijven, worden tegengehouden door de hoge bergflanken van de Andes. In Tutunendo schijnt de zon nooit erg lang: slechts een paar uur per dag, voordat de hemel alweer bewolkt raakt en de volgende regenbui zich aankondigt. Vaak gaat de regen gepaard met hevig onweer. De inwoners van Tutunendo krijgen per jaar gemiddeld 11.770 millimeter regen op hun daken.

2. Cherrapunji in India

Cherrapunji

Cherrapunji is lange tijd de natste locatie op aarde geweest, maar is inmiddels teruggedrongen naar een tweede plaats op de lijst. De stad ligt in de Indiase deelstaat Meghalaya, op zo’n twintig kilometer van de grens met Bangladesh. In de zomer wordt de stad geteisterd door moessons. De regenhoeveelheid bedraagt er gemiddeld 11.777 millimeter per jaar.

Cherrapunji brug

Regenwolken die vanuit de Golf van Bengalen worden aangevoerd, ‘botsen’ tegen steile berghellingen, worden naar boven gestuwd en koelen af, waardoor het gaat regenen. De stad bezit nog steeds twee wereldrecords: het wereldrecord voor de meeste regenval in een jaar tijd (tussen augustus 1860 en juli 1861: 26461 millimeter) en het wereldrecord voor de meeste regen in een periode van één maand (juli 1861: 9300 millimeter). Vreemd genoeg kent Cherrapunji vaak een tekort aan drinkbaar water.

1. De huidige nummer één: Mawsynram in India

Mawsynram

Mawsynram ligt op slechts 15 kilometer van Cherrapunji, eveneens in de Indiase deelstaat Meghalaya. Volgens het Guinness Book of World Records is Mawsynram officieel de natste plek op aarde. Er valt gemiddeld op één jaar tijd maar liefst 11.871 millimeter regen, dat is dus 11.871 liter water per vierkante meter! Het jaar 1985 was een ‘topjaar’ voor Mawsynram: toen viel er op een jaar tijd niet minder dan 26.000 millimeter neerslag.

Meer extreme plekken op aarde

Dit zijn de tien natste plekken op aarde. We hebben veel meer lijstjes van extreme plaatsen op aarde, mogelijk vind je die ook interessant: