Oranje staat bijna altijd garant voor spektakel. Meestal in de vorm van mooi voetbal en anders zorgen bizarre conflicten voor vuurwerk. Ondanks drie verloren WK-finales hebben veel spelers van Oranje een onvergetelijke indruk achter gelaten. Wie waren de tien beste Oranjespelers aller tijden?

10. Ruud Gullit

Ruud_Gullit_1988
foto: Antonisse, Marcel / Anefo

Met zijn karakteristieke rasta-kapsel was aanvoerder Ruud Gullit het gezicht van het Nederlands Elftal dat in 1988 zijn enige eindtoernooi won. Samen met Van Basten vormde Gullit een dodelijk en veelzijdig aanvalskoppel. Hij scoorde met een kopbal de bevrijdende openingstreffer in de finale tegen de Sovjet-Unie. Conflicten zorgde ervoor dat hij net als veel van zijn getalenteerde generatiegenoten maar op een WK speelde.

9. Johnny Rep

Johnny Rep
foto: Verhoeff, Bert / Anefo

Johnny Rep vormde samen met Rensenbrink en Cruijff de legendarische voorhoede van Oranje op het toernooi van 1974. Goudhaantje was razendsnel en had een neusje voor de goal. Met zeven doelpunten is hij nog steeds de Oranje-speler die het meest heeft gescoord op wereldkampioenschappen. In de finale tegen West-Duitsland miste Rep in de tweede helft twee opgelegde kansen die de stand gelijk hadden kunnen trekken. Op het WK van 1978 behoede Rep met een prachtig afstandsschot tegen Schotland Oranje van een vroegtijdige aftocht.

8. Edwin van der Sar

Edwin van der Sar
foto: James Adams / Flickr

Met 103 interlands is keeper Edwin van der Sar recordinternational van het Nederlands elftal. Op zijn eerste WK moest hij nog genoegen nemen met een plaats achter Ed de Goeij, maar al snel daarna werd hij de vaste doelman van Oranje. Van der Sar was in topvorm tijdens het WK van 1998 maar kon uiteindelijk niets uitrichten tegen de perfect genomen penalty’s van Brazilië in de halve finale. In de kwartfinale tegen Argentinië gaf de normaal onderkoelde en sportieve Van der Sar de Argentijnen een koekje van eigen deeg door Ortega na een duikeling in het strafschopgebied te provoceren. Nooit is duidelijk geworden of de daaropvolgende kopstoot van de geïrriteerde Ortega echt Van der Sar raakte. De rode kaart was in ieder geval een omslagpunt in deze WK-klassieker. Van der Sar is de enige keeper van Oranje die een penaltyreeks op een eindtoernooi heeft gewonnen (tegen Zweden op Euro 2004)

7. Rob Rensenbrink

Rob Rensenbrink
foto: Koch, Eric / Anefo

Zijn bijnaam was Het Slangenmens omdat hij met onnavolgbare dribbels langs tegenstanders bewoog. De mysterieuze Rob Rensenbrink was een van de beste linksbuitens die Nederland heeft gekend. Hij speelde op twee WK’s waar hij totaal zes doelpunten scoorde. Op het WK van 1978 moest hij bij afwezigheid van Cruijff en Van Hanegem grotendeels de kar trekken. Hij scoorde tegen Iran een hattrick en in de laatste minuut van de finale tegen Argentinië had Rensenbrink zich onsterfelijk kunnen maken. In de blessuretijd verkijkt de Argentijnse verdediging zich op een lange pass waardoor Rensenbrink vanuit een moeilijke hoek op doel kan schieten. De bal eindigt op de paal en in de verlenging verliest Oranje met 3-1.

6. Giovanni van Bronckhorst

Giovanni van Bronckhorst

De stille linksback van onder andere Feyenoord en Barcelona is lid van de selecte groep Oranje-internationals die drie keer aan een wereldkampioenschap meedeed. Op het WK 2006 werd hij in de beruchte kaartenregen tegen Portugal uit het veld gestuurd. In 2010 leek hij in de eerste wedstrijden de zwakste schakel van Oranje, maar de aanvoerder ontpopte zich tot een van de beste spelers van het toernooi. In de halve finale tegen Uruguay scoorde hij met een prachtig afstandsschot het eerste doelpunt. In de finale werd Van Bronckhorst in de verlenging gewisseld. Het was zijn laatste professionele wedstrijd.

5. Johan Neeskens

Johan Neeskens
foto: Mieremet, Rob / Anefo

In de jaren zeventig was het voetbal spijkerhard. Feyenoord en Ajax hadden in hun gewonnen wereldbekerfinales kennis gemaakt met de Argentijnse intimidatiepraktijken. Tegen Zuid-Amerikaanse tegenstanders was techniek alleen niet genoeg. Het tegenwicht in het Oranje van de jaren zeventig werd gegeven door Johan Neeskens. Onvermoeibaar heroverde middenvelder Neeskens ballen. In het totaalvoetbal kon hij zich echter ontplooien tot meer dan een stofzuiger en op het WK van 1974 scoorde hij vier keer (waaronder de benutte penalty in de finale). Zijn beste wedstrijd was de beslissende wedstrijd tegen Brazilië waar Neeskens met keiharde tackles Nederland de wedstrijd in vocht. Bovendien scoorde hij de 1-0 en een aanslag op zijn benen zorgde ervoor dat Pereira het veld met rood moest verlaten. Ook in de finale van 1978 weert Neeskens zich als geen ander tegen de intimiderende praktijken van de Argentijnse spelers. Zijn bebloede shirt aan het einde van de wedstrijd is een ware legende van Oranje.

4. Dennis Bergkamp

Dennis Bergkamp
foto: Nick / Flickr

Dennis Bergkamp speelde in de jaren negentig in elftallen die het in zich hadden om het Oranje van 1974 te doen vergeten. Twee keer blokkeerde Brazilië met enig fortuin de doorgang naar de halve finale (1994) en finale (1998). Ook Euro 2000 ging na een penaltyreeks in de halve finale onfortuinlijk aan Oranje voorbij. Vooral de rol van Bergkamp op het WK van 1998 is onvergetelijk. Maar bijna had een van de mooiste doelpunten uit de WK-geschiedenis niet bestaan omdat Bergkamp in de voorgaande wedstrijd tegen Joegoslavië ontsnapte aan een rode kaart. In de kwartfinale tegen Argentinië krijgt Bergkamp in de laatste minuut bij een gelijke stand een lange pass van De Boer onder controle. Hij kapt zijn tegenstander uit en schiet daarna subtiel de bal hoog in het doel. Een kunstwerk.

3. Marco van Basten

Marco van Basten
foto: Bogaerts, Rob / Anefo

Marco van Basten had het in zich om de beste speler ooit van het Nederlands Elftal te worden. Blessureleed, het desastreuze WK van 1990 (het enige waar hij aan meedeed) en een gemiste strafschop in de halve finale van Euro 1992 zorgden voor een minder glorieuze interlandcarrière. Zijn sublieme doelpunt in de winnende finale van het EK 1988 is onvergetelijk en bezorgde Oranje de enige beker op een eindtoernooi.

2. Arjen Robben

Arjen Robben
foto: Football.ua

Stel dat de doorgebroken Arjen Robben in de WK-finale van 2010 de bal over Iker Casillas had gestift dan was hij nu de onbetwiste nummer 1 op deze lijst. Desondanks is Robben aan de vooravond van zijn derde wereldkampioenschap een van de meest opvallende Oranjespelers op eindtoernooien geweest. Vaak werd gedacht dat Robben, die in het begin van zijn carrière geplaagd werd door blessures, nooit zoveel wedstrijden voor het Nederlands elftal zou spelen. Met zijn snelheid, dribbels en harde schoten is hij echter een de gezichtsbepalende voetballers van Oranje gebleken. Op het WK van 2010 start Robben pas in de tweede ronde in de basis en begint Oranje pas echt goed te draaien. In de legendarische kwartfinale tegen Brazilië nam Robben Nederland in de tweede helft op sleeptouw wat resulteerde in een sensationele comeback. Hij dreef de Braziliaanse verdedigers tot wanhoop met sublieme dribbels. Felipe Melo trapte Robben uit frustratie na en bezegelde daarmee het lot van het favoriete Brazilië.

1. Johan Cruijff

Cruijff
foto: Kroon, Ron / Anefo

Elke voetballiefhebber kan het maar moeilijk verkroppen dat Johan Cruijff maar op een wereldkampioenschap speelde. En dat had heel anders kunnen lopen. In 1970 besluit Cruijff om in Milaan schoenen te kopen met zijn vrouw in plaats van mee te spelen in de beslissende kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije. Oranje mist daardoor een ticket voor het WK. In 1978 besluit Cruijff om mysterieuze redenen dat hij niet mee wil naar Argentinië ook al heeft hij met Oranje een veelbelovende kwalificatiereeks neergezet. Veel voetbalfans hebben zich sindsdien afgevraagd of Oranje met Cruijff wel wereldkampioen was geworden. Ondanks deze smetten is Cruijff het gezicht van Oranje op het WK van 1974, het voetbalelftal waar men overal nog met bewondering over spreekt. Iedereen weet wie Nummer 14 is. Cruijff speelt met Oranje prachtig modern voetbal. Spelers dartelen over het veld, schoffelen tegenstanders onderuit en Cruijff strooit met zijn karakteristieke buitenkant voet met slimme passes. In de beste wedstrijd van het toernooi tegen Argentinië scoorde Cruijff twee van de vier doelpunten. Helaas liet Cruijff het in de finale na de snelle 1-0 compleet afweten, maar ook dat hoort bij de legende van Nummer 14. Desondanks werd hij uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.