Nederlandse acteurs, we herkennen hun gezichten uit duizenden net als de dramatische manier waarop ze “godverdomme” uit de mond laten rollen. Door de jaren heen zijn er aantal interessante figuren opgestaan die vaak op intense manier acteren. Wie zijn de tien beste Nederlandse acteurs aller tijden?

10 Yorick van Wageningen

Yorick-van-Wageningen

Yorick van Wageningen heeft een uniek carrièreverloop gekend. Hij begon met kleine rollen op televisie en in het theater maar werd plotseling door Steven Spielberg ontdekt die hem een rol wilde geven in Minority Report. Dat ging wegens omstandigheden niet door maar Van Wageningen concentreerde zich daarna op Hollywood waar hij onder andere speelde in The New World. Soms keert Van Wageningen terug in Nederland, waar hij te zien was in de verfilming van Oorlogswinter.

9 Derek de Lint

Derek de Lint

Derek de Lint brak in de jaren zeventig door met zijn rol in Soldaat van Oranje. Hij acteerde daarna vaak in Nederlandse topproducties als De Aanslag. Met zijn ingetogen elegantie wist De Lint een internationale carrière op te bouwen. Hij speelde in zulke uiteenlopende films als Three Man and a Baby en The Unbearable Lightness of Being. Toch keert De Lint regelmatig terug in Nederlandse producties zoals de televisieserie Gooische Vrouwen waar hij Dokter Rossi speelt.

8 Rijk de Gooyer

Rijk de Gooyer

Doordat Rijk de Gooyer verantwoordelijk is geweest voor een aantal van de bekendste reclameslogans aller tijden ( onder andere “Foutje, bedankt!”) is het makkelijk te vergeten dat hij een veelzijdige acteur was voor zowel film als televisie. De Gooyer maakte samen met Johhny Kraaijkamp naam als komiek. Met de leeftijd werd hij steeds meer een specialist in het spelen van ouderwets Nederlandse mannen, bijvoorbeeld de nukkige vader van Frits in De Avonden.

7 Peer Mascini

Peer Mascini

Peer Mascini is misschien ten onterechte het bekendst vanwege zijn reclame voor Melkunie (“Ik nog zo: geen bommetje!”.) Hij heeft een lange staat van dienst als theateracteur en speelde soms in films als Abel. In de jaren negentig was hij met zijn karakteristieke hoofd en sarcastische manier van praten steeds vaker te zien op het witte doek, wat uiteindelijk zou leiden tot de prachtige hoofdrol in Blind Date.

6 Thom Hoffman

Thom Hoffman

Thom Hoffman (echte naam Thom Ancion) zat bij Theo van Gogh op school. Hij zou op jonge leeftijd de hoofdrol spelen in Van Goghs debuutfilm Luger (1982). Een jaar later kende Hoffman zijn doorbraak met een rol in De Vierde Man. Zijn wat ouderwetse gezicht maakt hem geknipt voor films die in het verleden spelen. Hoffman zou dan ook de prestigieuze hoofdrol krijgen in de verfilming van De Avonden. Ondanks zijn brede interesses in onder andere fotografie heeft Hoffman sindsdien in een lange reeks films en series gespeeld waaronder het legendarische Russen.

5 Jeroen Krabbé

Jeroen Krabbé

Jeroen Krabbé is een van de bekendste Nederlandse acteurs uit de filmgeschiedenis. Net als andere acteurs van zijn generatie maakte hij naam in Soldaat van Oranje (1977). Vervolgens speelde hij in klassieke boekverfilmingen als Een Vlucht Regenwulpen en De Vierde Man. Krabbé wist vervolgens een reeks internationale rollen te spelen waarbij hij vaak werd gecast als gladde slechterik, bijvoorbeeld in de James Bondfilm The Living Daylights en The Fugitive. Ook regisseerde Krabbé in 2001 The Discovery of Heaven naar het boek van Harry Mulisch.

4 Tygo Gernandt

Tygo Gernandt

Tygo Gernandt heeft een intense manier van acteren die hem in combinatie met zijn lange haar uiterst geschikt maakt voor duistere rollen. Dit zou goed van pas komen in Van God Los (2003), de film over de Bende van Venlo. Gernandt kreeg er een Gouden Kalf voor beste acteur voor. Sindsdien is hij een veelgevraagd acteur die onder andere te zien was in Het Schnitzelparadijs en Oorlogswinter. De laatste jaren speelt hij Ken in de televisieserie Dokter Tinus.

3 Pierre Bokma

Pierre Bokma

Pierre Bokma ontwikkelde zich na zijn toneelopleiding tot begenadigd toneelacteur voor verschillende gezelschappen. Daarnaast speelde hij al snel kleine rollen in films als De Aanslag en De Avonden. In 1992 werd Bokma onverwacht uitgekozen om de stem van de hyperactieve geest in Disney’s Aladdin in te spreken. Zijn doorbraak als filmacteur was de hoofdrol in de verfilming Advocaat van de Hanen (1996). Met zijn gepijnigde blik lijkt Bokma geknipt voor melancholische rollen. Toch valt hij vaak op door meer komische types als Herbert van Bokwijk in Gooische Vrouwen.

2 Hans Dagelet

Hans Dagelet

Hans Dagelet is toneelacteur, muzikant, beeldend kunstenaar en schrijver. In de jaren zeventig speelde hij in een aantal belangrijke literatuurverfilmingen. Toneelwerk wisselde hij regelmatig af met kleine rollen in films als De Lift. Later zou hij onder andere spelen in All Stars en Kees de Jongen. Dagelet heeft een intense en ingetogen manier van acteren die volledig tot zijn recht kwam in de populaire politieserie Russen waar hij de excentrieke hoofdrechercheur Henk van der Scheur speelde.

1 Rutger Hauer

Rutger Hauer

Rutger Hauer is nog steeds Nederlands bekendste acteur. Op jonge leeftijd verwierf hij bekendheid met de titelrol in de televisieserie Floris (1969). Regisseur Paul Verhoeven zou Hauer vragen om de hoofdrol te spelen in Turk Fruit, wat uit zou groeien tot de populairste Nederlandse film aller tijden. Een tijdlang was hij vaste acteur in de films van Verhoeven. Vooral Soldaat van Oranje zou hem samen met Verhoeven en Krabbé onder aandacht brengen van Hollywood. In 1981 speelde hij zijn eerste grote rol in de thriller Nighthawks (met Sylvester Stallone). Zijn intens blauwe ogen en blonde haren maakten hem geknipt voor diverse schurkenrollen, bijvoorbeeld in het sadistische The Hitcher. Zijn beroemdste Amerikaanse rol is zonder twijfel die van gedreven androïde Roy Batty in de sciencefictionklassieker Blade Runner (1982). De door Hauer zelf geschreven woorden die Batty uitspreekt voordat hij sterft, groeiden uit een klassieke filmmonoloog. Na een lange reeks Amerikaanse films keerde Hauer in 2009 terug in de Nederlandse film Oogverblindend, later gevolgd door De Heineken Ontvoering. Al in 1981 kreeg Hauer een Gouden Kalf uitgereikt voor zijn hele oeuvre.