Nederlandse actrices krijgen internationaal steeds meer aanzien. We kijken er niet meer van op wanneer we een Nederlandse actrice is een grote Hollywoodproductie zien. Door de professionalisering van de Nederlandse filmindustrie en het groeiende aantal goede televisieseries is er ook steeds meer ruimte voor spannende vrouwenrollen die het beste uit actrices halen. Wat zijn de tien beste Nederlandse actrices aller tijden?

10. Sylvia Hoeks

Sylvia Hoeks

Sylvia Hoeks begon haar carrière als model op jonge leeftijd maar koos uiteindelijk toch voor een toneelopleiding. De laatste tien jaar heeft zij zich ontwikkeld als een veelgevraagd actrice in populaire televisieseries als Gooische Vrouwen, Vuurzee en Overspel. Als filmactrice kreeg Hoeks veel lof voor haar rol in Duska, waarvoor ze ook een Gouden Kalf ontving. De laatste tijd profileert Hoeks zich in internationale producties als La migliore offerta.

9. Monic Hendrickx

Monic Hendrickx

Monic Hendrickx is een gelauwerde actrice die inmiddels vier Gouden Kalveren heeft gewonnen. Ze kreeg de prijs voor het eerst dankzij haar rol in De Poolse Bruid (1998) waarin ze de zwijgzame Anna speelt die op het Groningse platteland terechtkomt. Hendrickx is gespecialiseerd in dramarollen, ook als ze op televisie is te zien, in bijvoorbeeld In therapie. De laatste jaren speelt Hendrickx De Weduwe in de misdaadserie Penoza waar ze als vrouw carrière maakt in de criminele wereld.

8. Loes Luca

Loes Luca

Loes Luca is een veelzijdige actrice die vooral bekend is geworden vanwege haar komische rollen waarin haar energieke stijl, mimiek en karakteristieke stem goed van pas komen. In de televisieserie Het Klokhuis kon ze zich in talloze onvergetelijke typetjes uitleven. Het was onvermijdelijk dat ze in de verfilming van Ja zuster, nee zuster (2002) de rol van zuster Klivia kreeg toebedeeld. Als theateractrice laat ze vaak een serieuzere kant van haar persoonlijkheid zien.

7. Thekla Reuten

Thekla Reuten

Thekla Reuten maakte na haar overstap van theater naar film naam met haar rol in de De Tweeling (2002), een film over twee zusjes die na de dood van hun ouders gescheiden opgroeien. Sindsdien wisselt ze Nederlandse en internationale rollen af. Zo was ze te twee seizoenen lang te zien in de mysterieuze serie Lost. Reuten viel daarnaast op als mooie huurmoordenaar in The American (met in de hoofdrol George Clooney.) Terug in eigen land speelde ze Claire in de langverwachte verfilming van Het Diner.

6. Carice van Houten

Carice van Houten

Carice van Houten is ongetwijfeld de grootste Nederlandse filmster van de afgelopen twintig jaar. Ze won met haar opvallende debuutrol in Suzy Q (1999) meteen een Gouden Kalf. Ondanks haar kattenallergie speelde zij de hoofdrol van de elegante kattenvrouw in Minoes, die haar in een klap bekend maakte bij een groter publiek (en een tweede Gouden Kalf opleverde.) Na de hoofdrol in Paul Verhoevens Zwartboek probeerde Van Houten met enige tegenzin carrière te maken in Hollywood. Uiteindelijk breekt ze internationaal door met een rol in de populaire televisieserie Game of Thrones.

5. Rifka Lodeizen

Rifka Lodeizen

Rifka Lodeizen werd door regisseur Eddy Terstall ontdekt in een Amsterdams café. Zij speelde in zijn doorbraakfilm Hufters & Hofdames (1997) een belangrijke rol en zou daarna ongeveer de vaste actrice van Terstall worden. Haar belangrijkste rol speelde ze echter als teruggetrokken vrouw in Kan door huid heen (2009) van Esther Rots. Ze kreeg voor deze intense en belangrijke rol een Gouden Kalf.

4. Renée Soutendijk

renee Soutendijk

Renée Soutendijk is een van de bekendste actrices uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Ze viel eerst op met haar rol in de succesvolle televisieserie Dagboek van een herdershond (1978 – 1980). Haar rol als Fientje in Paul Verhoevens brutale Spetters (1980) zou Soutendijk in een keer een sterrenstatus geven. Ze speelde hierna hoofdrollen in klassiekers als Het meisje met het rode haar (1981) en De vierde man (1983). Sindsdien is Soutendijk te zien geweest in talloze Amerikaanse en vooral Duitse (televisie)films. De laatste jaren heeft Soutendijk een Nederlandse comeback gemaakt in de populaire misdaadserie Moordvrouw.

3. Olga Zuiderhoek

Olga Zuiderhoek

Olga Zuiderhoek is in eerste instantie een theateractrice. Ze maakte deel uit van toneelgezelschappen als Het Werktheater, De Mexicaanse Hond en Orkater. Bij een groter publiek is ze bekend geworden met rollen van vaak excentrieke of onberekenbare vrouwen, zoals de moeder van Abel in Alex van Warmerdams gelijknamige film. Ook op televisie is ze regelmatig te zien, zoals in de series Loenatik en Penoza.

2. Halina Reijn

Halina Reijn

Net als Zuiderhoek is Halina Reijn in eerste instantie een theateractrice die zich met name toelegt op diepgravende en intense rollen. De veelzijdige Reijn werd dankzij een aantal filmrollen, televisieoptredens en boeken tot een Bekende Nederlander. Vaak wordt ze geassocieerd met Carice van Houten met wie ze in een aantal films speelde, waaronder Zwartboek. Voor haar rol als Mabel Wisse Smit in de miniserie De Prins en het Meisje (2007) kreeg zij een Gouden Kalf.

1. Monique van de Ven

Monique van de Ven

Geen enkele Nederlandse actrice heeft zoveel geluk gekend als Monique van de Ven want zij debuteerde met de meest succesvolle Nederlandse film aller tijden: Turks Fruit (1973). Haar rol als Olga maakte Van de Ven tot een sekssymbool zoals Nederland nog nooit had gekend. Sindsdien is men in de Nederlandse film op zoek naar “de nieuwe Monique van de Ven.” Na deze bliksemstart speelde ze regelmatig in populaire films als Keetje Tippel (1975), Hoge hakken, echte liefde (1981) en De aanslag (1986). In 2008 maakte ze haar regiedebuut met Zomerhitte dat net als Turks Fruit gebaseerd is op een boek van Jan Wolkers. Van de Ven kreeg in 1985 al een speciale Gouden Kalf voor haar complete oeuvre uitgereikt en in 1999 werd ze uitgeroepen tot Nederlands actrice van de eeuw. Ook Van de Ven is regelmatig te zien in televisieseries, vooral haar samenwerking met Linda de Mol in Spangen was jarenlang zeer populair. Tegenwoordig speelt ze een hoofdrol in de serie Doktor Deen die geïnspireerd is op een medisch incident op Vlieland waarbij de actrice bijna haar duim verloor.