Ruim veertig sporters vertegenwoordigen Nederland op de Olympische Winterspelen van Sotsji in Rusland. De mondaine badplaats – veel rijke Russen komen naar Sotsji om te ontspannen – heeft van oudsher een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op de (succes)rijken van deze aarde. Of er in van zeven tot 23 februari ook Nederlands succes komt, is niet vraag. Hoeveel medailles ‘we’ mee naar huis nemen echter wel. Traditioneel hebben de ‘kaaskoppen van het noorden’- citaat Belgische sportcommentator – een abonnement op succes tijdens het schaatsen. Bij de vorige Winterspelen won ook snowboardster Nicolien Sauerbreij de gouden medaille. De medaillekansen lijken groter dan ooit, de grootste afvaardiging ooit is een feit. Met schaatsers, snowboarders, shorttrackers, bobsleeërs en misschien nog een verdwaalde skiër of schansspringer, heeft Nederland een gevarieerd team klaarstaan. Wie zijn de grote medaillekandidaten? Wie worden net als ‘Ard en Keesie’ zolang geleden de nieuwe helden?

10. Bob de Jong – 10 km schaatsen

Bob de Jong
UweFan / Wikicommons

Wie is Bob de Jong? Stel hemzelf de vraag en deze inmiddels 37-jarige langebaanschaatser zal met vreugde in zijn stem zeggen: schaatser. De Jong is op een leeftijd dat veel van zijn generatiegenoten al lang op de bank zitten te kijken naar de schaatsprestaties van hun opvolgers, maar Bob blijft stug door schaatsen. De goudenmedaillewinnaar op de 10 km van Turijn in 2006 heeft in zijn rijke carrière talloze ereplaatsen behaald op zijn favoriete 10 km. Ook op de 5 km liet De Jong zich op goede dagen gelden. Helaas voor hem mag hij alleen op de 10 km starten. Dit betekent echter wel optimale focus op dat ene doel om nog eenmaal te schitteren op het hoogste podium.

Dinsdag 18 februari om 14.00 uur in actie op de 10.000 meter.

9. Jorrit Bergsma – 5 en 10 km schaatsen

Jorrit Bergsma
Sasha Krotov / Wikicommons

De voormalig marathonschaatser verbaasde een paar jaar geleden met zijn overstap naar het langebaanschaatsen. Het was een gedurfde stap die Bergsma met succes zette. De voormalig Nederlands kampioen marathonschaatsen op natuurijs heeft het in zich om de grote favoriet op de 5 en 10 km, Sven Kramer, het behoorlijk lastig te maken. Met een pr van 12.47,42, gereden tijdens de Olympische kwalificaties in Heerenveen, heeft Bergsma zijn visitekaartje afgegeven. Slechts luttele seconden achter de ongenaakbare Sven werd hij tweede. Hij won al wereldbekerwedstrijden op beide afstanden en is ook een optie voor in de ploegenachtervolging. De 27-jarige Oldeboorner is een man met uithoudingsvermogen.

– Zaterdag 8 februari om 12.30 in actie op de 5.000
– Dinsdag 18 februari om 14.00 uur in actie op de 10.000 meter.

8. Jan Blokhuijsen – 5 km schaatsen

Jan Blokhuijsen
Thies Blokhuijsen / Wikicommons

De pas 24-jarige Jan Blokhuijsen gaat alweer een tijdje mee. De allrounder en langeafstandsspecialist heeft diverse podiumplaatsen behaald op de langste afstanden en allround toernooien. Hoewel Blokhuijsen het laatste jaar minder gepresteerd heeft dan voorheen, is het iemand om rekening mee te houden op de Spelen. Hij is uitgerust, topfit en tot op het bot gemotiveerd om de 5 km en ploegenachtervolging tot een goed einde te brengen. De student Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen heeft in februari een aantal weken vrij om zich volledig te kunnen richten op het winnen van een of meerdere medailles.

– Zaterdag 8 februari om 12.30 in actie op de 5.000

7. Jan Smeekens – 500 meter schaatsen

Jan Smeekens
Sasha Krotov / Wikicommons

Niemand is zo snel als Jan Smeekens. Tijdens de Olympische Spelen van Sotsji hoopt Smeekens de snelste schaatser van de wereld te worden. Met duizelingwekkende snelheid dendert de ‘Japanner uit Salland’ voort op de kortste afstand. Hij wordt vergeleken met onder anderen Hiroyasu Shimizu, om zijn techniek en kleine gestalte. Het lichaam van Smeekens lijkt gegoten voor de explosieve krachttoer die de 500 meter dikwijls is. met een pr van 34,32 zit Smeekens bij de absolute wereldtop. Of het genoeg is voor een medaille is afwachten; de 500 meter is de best bezette schaatsafstand van de Spelen. De concurrentie is moordend.

– Maandag 10 februari om 15.55 in actie op de 500 meter

6. Estafetteploeg shorttrack – mannen en vrouwen

Shorttrack
Herbert Kratky / Shutterstock.com

Shorttrack is de laatste jaren aan een ongekende opmars bezig in Nederland. De spectaculaire sport heeft internationaal dan ook een hoger aanzien dan in Nederland en lijkt op den duur de prominente positie van de langebaanschaatsers aan te kunnen vallen. Zowel de mannen als de vrouwen behoren tot de wereldtop, en minimaal een medaille mag Nederland op de medaillespiegel bijschrijven, als alles tenminste goed verloopt. De vrouwen gaan met Jorien Ter Mors, Lara van Ruijven en Sanne en Yara van Kerkhof naar de Spelen. Zij eindigen constant bij de top 5. Daarnaast hebben de mannen met Niels Kerstholt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Sjinkie Knegt ook een goede kans op eremetaal. Behalve in de relay – achtervolging – komen ze ook individueel aan de start. Kansen genoeg dus voor deze bijzonder behendige atleten.

– Mannen Estafette: Donderdag 13 februari om 12.35 in actie op de 5000 meter estafette
– Vrouwen Estafette: Maandag 10 februari om 12.39 in actie op de 3000 meter estafette

5. Stefan Groothuis – 1.000 meter schaatsen

Stefan Groothuis
Sasha Krotov / Wikicommons

De 32-jarige Stefan Groothuis is eenmaal de beste sprinter van de wereld geweest, op het WK sprint, een bijzondere prestatie. Op de Olympische Spelen van Vancouver was Groothuis dicht bij een medaille; hij werd vierde op de duizend meter. Na een moeizame tijd vol blessures richt Groothuis zich ditmaal voor de laatste keer op eremetaal. De 1.000 meter is zijn sterkste afstand en daar moet het dan ook gebeuren. Met hevige concurrentie van onder andere Shani Davis wordt dit een zeer moeilijke opgave. Het Nederlands record staat met 1.06,96 op zijn naam. Kan deze laatbloeier in Sotsji zijn droom eindelijk verwezenlijken?

– Woensdag 12 februari om 15.00 in actie op de 1.000 meter

4. Nicolien Sauerbreij – Parallel slalom

Nicolien Sauerbreij
mountainpix / Shutterstock.com

Ongetwijfeld een van de mooiste vrouwen van de Olympische Spelen, Nicolien Sauerbreij. Met een gouden medaille op zak van de vorige Spelen behoort ze ook ditmaal tot de favorieten. De laatste jaren heeft ze veel tijd besteed aan het uitbuiten van haar succes. Dit ging soms ten koste van haar prestaties. Gelukkig heeft ze zich weer opgericht en is ze nog steeds een absolute topper op haar gebied. Op de slalom kan echter veel gebeuren. Wind, sneeuw, ijs en een sterke tegenstander zijn allemaal factoren die je moet zien te overwinnen. Sauerbreij heeft bewezen haar mannetje te staan. We hopen op een spetterende afloop.

– Woensdag 19 februari vanaf 07.15 in actie op de Parallel-reuzenslalom

3. Ploegenachtervolging – schaatsen mannen en vrouwen

Ploegenachtervolging
adrian8_8 / Flickr

De kansen voor de mannen- en vrouwenachtervolgingsploegen op de Spelen zijn levensgroot. Dat dit echter geen garantie is voor succes, hebben de vorige Spelen meer dan eens bewezen. De ploegenachtervolging werd in 2006 gewonnen door Italië en in 2010 door Canada, bij de mannen althans. De dames deden het al niet veel beter. Waar de mannen nog tweemaal brons pakten, deden de vrouwen het met: niets. 2014 moet het jaar van de ommekeer zijn. In beide teams behoren de rijd(st)ers tot de wereldtop. Met Kramer en Wüst als motoren van de ploeg moet het dan ook zeker goed gaan komen. De vervaarlijke Amerikanen, Russen, Duitsers en Canadezen laten we ver achter ons. Was het maar alvast zo ver.

– Ploegenachtervolging mannen: Vrijdag 21 februari om 14.30
– Ploegenachtervolging vrouwen: Vrijdag 21 februari om 15.23

2. Ireen Wüst – 1.000 meter, 1.500 meter, 3km, 5km

ireen wust
Sasha Krotov / Wikicommons

Op de plaatsen 1 en 2 in deze lijst staan de beste schaatsers van Nederland en misschien wel de wereld. ‘Nederland Schaatsland’ kent zijn vleesgeworden hoogtepunt in de persoon van de oer-Hollandse Ireen Wüst. Met talloze Olympische medailles op zak en meerdere allround Europese- en wereldtitels heeft Wüst alles in zich om deze Spelen te vlammen. Ze is de vrouw die op de meeste afstanden uitkomt en dat legt meteen ook haar grootste gevaar bloot: is het niet te veel van het goede? De krachtige slagen van Ireen zullen ongetwijfeld galmen door de Sotsji Arena. Of het gouden slagen zijn, moet nog blijken. Op de 1.500 meter, de 3 km en de ploegenachtervolging is Wust favoriet. In een ideaal scenario plakt ze aan die drie gouden medailles nog een of twee medailles van een mooie kleur bij. 5 x keer goud lijkt te hoog gegrepen, maar wie niet droomt komt nergens …


– Zondag 9 februari om 12.30 in actie op de 3.000 meter
– Donderdag 13 februari om 15.00 in actie op de 1.000 meter
– Zondag 16 februari om 15.00 in actie op de 1.500 meter
– Woensdag 19 februari om 14.30 in actie op de 5.000 meter

1. Sven Kramer – 1500 meter, 5 km, 10 km

Sven Kramer
Bjarte Hetland / Wikicommons

De koning der koningen. De man om wie het op de Spelen voor Nederland draait. Sven Kramer is een man van vlees en bloed, maar als je zijn erelijst ziet, verdenk je hem ervan bovenaardse krachten te bezitten. De vanzelfsprekendheid waarmee Kramer de titels aaneenreeg kreeg na de vorige Spelen een dip te verduren. Het lichaam zei voor het eerst ‘nee’ tegen Kramer, die daarop een rustperiode inlaste. Hij kwam sterker terug dan ooit. Met onwaarschijnlijke tijden op zijn favoriete afstanden, de 5 en 10 km, liet hij zich tijdens de kwalificaties zien. Op de Spelen van Vancouver won hij goud op de 5 km, maar was daar dat ene incident dat hem de rest van zijn leven zal achtervolgen: hij dook – op aanwijzen van zijn coach – de verkeerde baan in. Het kostte Kramer een zekere gouden medaille, hij reed tenslotte de snelste tijd. Het leed was groot in kamp-Kramer, die echter besloot om met zijn coach Kemkers door te gaan. Tijdens de Spelen van Sotsji zijn alle (Nederlandse) ogen gericht op oermens Kramer. De medailles zijn alvast opgeschreven, net als de kleuren daarvan. De concurrentie is niet stil blijven zitten. Het wordt nog een bijzonder lastige klus om met een koffertje vol eremetaal huiswaarts te keren. Gelukkig heeft Sven bewezen om te kunnen gaan met de druk. Een prachtige Olympische Spelen worden het in elk geval!

– Zaterdag 8 februari om 12.30 in actie op de 5.000
– Zaterdag 15 februari om 14.30 in actie op de 1.500
– Dinsdag 18 februari om 14.00 uur in actie op de 10.000 meter.