Top 10 Beste Nederlandse Politieseries

Wij kijken al jaren graag naar de nieuwste detectives uit het buitenland. Hierdoor wordt soms vergeten dat Nederland zelf een groot aantal politieseries heeft geproduceerd. Van het gewone straatwerk tot het oplossen van mysterieuze zaken, wat zijn de tien beste Nederlandse politieseries ooit?

10. Moordvrouw (2012 – )

moordvrouw

Moordvrouw werd ontwikkeld als opvolger voor het zeer populaire Baantjer. Het heeft heel wat tijd gekost voordat de serie eindelijk in productie ging. Wendy van Dijk zou de hoofdrol spelen maar werd tijdens de voorbereiding zwanger, een van de vele redenen waarom de serie vertraging opliep. Moordvrouw draait vooral om de eigenwijze rechercheur Fenna Kremer die met haar eigen methoden criminelen vangt. Moordvrouw werd het eerste seizoen veelvuldig afgekraakt maar de kijkcijfers bleken hoog waardoor twee seizoenen volgden. De kwaliteit van de serie is ook toegenomen en langere verhaallijnen worden steeds belangrijker.

9. Flikken Maastricht (2007 – )

Flikken Maastricht

Flikken Maastricht is de opvolger van het populaire Spangen. In Flikken Maastricht wordt geprobeerd om een breed beeld te geven van het politiebestaan. Er is veel aandacht voor het persoonlijke leven en naast grote moordzaken zijn er luchtigere verhaallijnen over klein overlast. Victor Reinier maakte de overstap van Baantjer, samen met Angela Schijf speelt hij de hoofdrollen. De kijkcijfers van Flikken Maastricht nemen bijna elk seizoen toe. Het helpt natuurlijk dat de serie veelvuldig gebruik maakt van gastrollen die gespeeld worden door bekende Nederlanders als Javier Guzman, André Rieu en Frans Bauer.

8. Van Speijk (2006 – 2007)

Van Speijk

De ambitieuze televisiezender Talpa had ook behoefte aan een goede politieserie. Van Speijk speelt zich zoals veel Nederlandse politieseries af in Amsterdam. Met Tygo Gernandt, Johnny de Mol en Peter Faber hadden de makers een aantal bekende acteurs weten te strikken en de serie startte dan ook voortvarend. Van Speijk viel op doordat het verhaallijnen over meerdere afleveringen liet lopen. Hierdoor kreeg de serie een prettige verdieping en werden personages goed uitgediept. Uiteindelijk zond men 26 afleveringen uit. Na twee seizoenen stopte Van Speijk noodgedwongen toen Talpa haar uitzendingen staakte.

7. Bureau Kruislaan (1992 – 1995)

Bureau Kruislaan

Bureau Kruislaan was een realistische politieserie over een bureau in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. De serie was gebaseerd op het Engelse The Bill. Kees Coolen, Frederik de Groot en Peter Tuinman speelden de hoofdrollen. Bureau Kruislaan had een rauwe stijl met veel aandacht voor de persoonlijke verhoudingen die soms hoog opliepen. De serie was zeer populair maar verdween op zijn hoogtepunt vanwege een conflict tussen de VARA en producent Endemol. Direct gevolg was dat de VARA zelf de opvolger Unit 13 met veel van dezelfde acteurs zou produceren.

6. Unit 13 (1996 – 1998)

Unit 13

Na het populaire Bureau Kruislaan zocht de VARA een nieuwe politieserie. In de nasleep van de IRT-affaire, waarbij duidelijk werd dat veel van de speciale opsporingsbevoegdheden van de politie niet deugden, koos men met Unit 13 om de serie in dit schemergebied te laten afspelen. De serie bestond uit drie seizoenen en gebruikte een aantal gerenommeerde acteurs en actrices als Linda van Dyck en Bram van der Vlugt. De politie-eenheid waar de serie naar is vernoemd probeert een misdaadorganisatie op te rollen. Telkens blijken de criminelen de politie voor te zijn. Er moet een lek zijn bij Unit 13. De kracht van de serie zit onder andere in het doorlopende verhaal dat steeds complexer wordt wanneer blijkt dat achter de criminele organisatie iets groters schuil gaat.

5. Grijpstra & De Gier (2004 – 2007)

Grijpstra & De Gier

De populaire misdaadboeken over het politieduo Grijpstra & De Gier moesten onvermijdelijk verfilmd worden. RTL4 zond vanaf 2004 46 afleveringen uit met Jack Wouters als de onbehouwen Henk Grijpstra en de eerste twee jaren Roef Ragas als de rustige Rinus de Gier. De afleveringen volgen vaak een zelfde patroon waarbij meestal een moord moet worden opgelost. Ondertussen probeert Grijpstra zijn persoonlijke leven, en vooral zijn slechte huwelijk, in goede banen leiden. De alleenstaande De Gier is veel rustiger maar worstelt juist meer met het aangaan van een serieuze relatie. Ragas stopte na twee seizoenen waarna zijn rol nog een tijd werd overgenomen door Waldemar Torenstra.

4. Spangen (1999 – 2006)

Spangen

Spangen is van de langstlopende Nederlandse politieseries geweest. Nadat het Belgische Flikken over twee vrouwelijke agenten in Gent ook in Nederland populair bleek te zijn, was een eigen variant een logisch vervolg. Met Linda de Mol en Monique van de Ven in de hoofdrollen werd een gedurfde keuze gemaakt die goed uitpakte. Het contrast tussen beide rechercheurs is groot en onderling hebben ze dan ook vaak meningsverschillen over lopende zaken. Tegelijkertijd moeten zij zien te overleven in een mannenwereld waardoor ze uiteindelijk op elkaar zijn aangewezen. Het maken van een aflevering Spangen was kostbaar maar betaalde zich terug, want de serie was lange tijd een kijkcijferkanon voor de TROS.

3. Bellicher (2010 en 2013)

Bellicher

Bellicher is een originele miniserie van de VPRO, waarvan tot nu toe twee seizoenen zijn verschenen. De hoofdrol wordt niet door een politieagent gespeeld maar een communicatieadviseur gespecialiseerd in het gunstig presenteren van feiten. In de eerste serie onderzoekt Michael Bellicher (een rol van Daan Schuurman) de vreemde zelfmoord van een collega en raakt verstrikt een complot. In de tweede serie wordt Bellicher het slachtoffer van identiteitsfraude waarna politie, AIVD en criminelen hem achtervolgen. De nadruk op spanning en cliffhangers is vrij ongewoon voor een Nederlandse serie en geeft Bellicher een totaal eigen karakter.

2. Baantjer (1995 – 2006)

Baantjer

In totaal werden er 123 afleveringen van Baantjer uitgezonden. De serie was gebaseerd op de populaire boeken van Appie Baantjer over de stoïcijnse rechercheur Jurre De Cock (een rol van Piet Römer). Hij wordt in een schilderachtig en loom Amsterdam bijgestaan door zijn partner Dick Vledder (gespeeld door Victor Reinier). De afleveringen van Baantjer werden gekarakteriseerd door een voorspelbaar verloop waarbij de rechercheurs een moord altijd op tijd oplossen. Ook de manier waarop De Cock zichzelf voorstelt, het op de kapstok gooien van zijn hoed en het gezellige napraatje thuis kwamen altijd terug. De voorspelbaarheid deed het goed bij het publiek en lange tijd was Baantjer het best bekeken televisieprogramma van Nederland. De muziek van Toots Thielemans waarmee de serie begon is uitgegroeid tot een van de bekendste begintunes aller tijden.

1. Russen (2000 – 2004)

russen

Russen is een bijnaam voor rechercheurs. Het team waarnaar de naam verwijst staat onder leiding van de excentrieke Henk van der Scheur (een intense rol van Hans Dagelet). De serie bestond uit 42 afleveringen en werd uitgezonden door de KRO. Russen had een heel eigen sfeer omdat het zich grotendeels afspeelde in een modern politiebureau met veel glas. In tegenstelling tot de meeste Nederlandse televisieseries werd niet alles tot in details uitgelegd en Van der Scheur maakte soms intuïtieve beslissingen. Bovendien kozen de regisseurs vaak voor vreemde camerastandpunten waardoor Russen een droomachtig gevoel uitademde. Toch viel de serie met zijn afgeronde verhalen bij een groot publiek in de smaak. De KRO zou vijf seizoenen produceren en op het hoogtepunt stoppen wanneer Van der Scheur uiteindelijk mentaal doordraait.

  1. paulson oktober 2, 2014
  2. Marjolein oktober 19, 2014
  3. Anoniem mei 11, 2015
  4. HOii september 2, 2015
  5. Anoniem juni 24, 2016
  6. driekus juli 28, 2016
  7. jeroen ronde augustus 22, 2016
  8. Georg Bodmann december 8, 2017
  9. Anoniem augustus 19, 2020

  Jouw Reactie?