Nederlandse hiphop is van ver gekomen sinds ‘Holiday Rap’ in 1986 een onverwachte wereldhit werd. Steeds vaker gingen rappers de mogelijkheden van de Nederlandse taal verkennen en ontstond er zoiets als Nederhop. Straattaal tot volwaardige popmuziek verheven: wat zijn de tien beste Nederlandse pokoe’s aller tijden?

10 Fakkelbrigade – Colucci

Nadat de legendarische formatie Opgezwolle er in 2007 mee stopte omdat producer DJ Delic zich op schilderen wil toeleggen, besluiten rappers Rico en Sticks door te gaan met hiphop onder de naam Fakkelbrigade. Daarbij krijgen ze hulp van James, Typhoon en A.R.T. als producer. ‘Colucci’ met zijn dreinende Wu-Tang Clan cadans is duistere Nederhop die de vlam van Opgezwolle levend houdt.

9 Adje – Hele Meneer

Adje klinkt anders dan zijn naam doet vermoeden. Met zijn zware, nasale stem lijkt hij in eerste instantie alles behalve in het Nederlands te rappen. Samen met producer Reverse maakte hij 2012 het album Hele Meneer. Het kale titelnummer wordt al snel uitgeroepen tot een Nederhop-klassieker.

8 Kempi – Zoveel Stress

Gangstarapper van Nederland is de eretitel van Kempi. Authenticiteit is altijd belangrijk geweest in hiphopkringen en Kempi heeft de juiste papieren: moeilijke jeugd, vroeg in aanraking met criminaliteit en justitie vanwege het dealen in drugs. Die lijn zette zich door toen hij een platencontract kreeg terwijl hij vast zat. Zijn vroege track ‘Zoveel Stress’ is exemplarisch voor de Kempi-stijl: muzikaal eenvoudig met slim gebruik van samples van een sitar in combinatie met een bijna zachtaardige en melodieuze rapstijl. Het zou het startschot zijn van een veelbewogen carrière met ups en veel downs.

7 Fresku – Twijfel

‘Twijfel’, de debuutsingle van Fresku uit 2009 maakte veel indruk in de vaderlandse hiphopscene. De Eindhovense Fresku was daarvoor gespecialiseerd in een vrolijke mix van rappen en sketches maar koos nu voor een tegendraadse aanpak. In plaats van een machopose rapt Fresku over zijn jeugd en hoe de twijfel hem steeds bekruipt of hij wel aan die trauma’s kan ontsnappen.

6 DuvelDuvel – Wie is ut?

De Rotterdamse formatie DuvelDuvel was al in de jaren tachtig actief en bleef altijd de underground trouw. In 1997 besloten ze om in het Nederlands te gaan rappen waarna ze snel een leidende rol kregen in de Nederhop. DuvelDuvel was zeer productief en al vroeg actief met albums die alleen waren te downloaden van hun website. Hun bekendste nummer ‘Wie is ut?’ wordt voortgestuwd door laag zoemende bas en een dreinend refrein.

5 Spookrijders – Klokkenluiders

Hiphop leeft van controverse. In 1999 gaven de Spookrijders op het Amsterdamse Mercatorplein een optreden samen met onder andere Brainpower en U-Niq. Er ontstonden ongeregeldheden waarbij een aantal bezoekers werden gearresteerd en vier agenten gewond raakten. Vanuit de Amsterdamse politie werden de Spookrijders als aanstichters van de rellen aangewezen. Als antwoord namen ze een videoclip op voor ‘Klokkenluiders’ waarin de leden zich gekleed als agenten misdragen. Politie en media spraken er schande van, Spookrijders scoorde er een top 40-hit mee.

4 Osdorp Posse – Origineel Amsterdams

De oervaders van de Nederlandse hiphop die ook verantwoordelijk zijn voor de term Nederhop. Osdorp Posse werd eind jaren tachtig opgericht en maakte de destijds avontuurlijke keuze om in het Nederlands te rappen. Hierdoor werden ze in het begin gezien als een humoristische act in plaats van echte hiphop. De muziek was vaak hard en lelijk wat goed paste bij de vlijmscherpe teksten die elk heilig huisje omver rapten. Critici van de groep konden ook altijd op extra aandacht rekenen en werden zoals Extince afgebrand in nummers als ‘Braakwater’. Hun grootste hit scoorde Osdorp Posse in 2000 met hun ode aan de Amsterdamse taal, een lange aaneenschakeling van wijsheden als “Een G.S.M. in jouw hand heet meteen een lulijzer!”

3 Extince – Viervoeters

https://www.youtube.com/watch?v=zCoMnjX8OxA

Extince timmerde in de jaren tachtig al vroeg aan de weg met Engelse raps. Toen een internationale doorbraak om praktische redenen onmogelijk werd, nodigde Def P van Osdorp Posse hem uit om een keer in het Nederlands te rappen. Herboren zou Extince uitgroeien tot een van de succesvolste hiphopartiesten van Nederland (wat ook zou leiden tot een vete met Osdorp Posse.) De hit ‘Viervoeters’ is typisch Extince: een relaxte flow met een belangrijk rol voor zijn zachte –g waarmee hij opschept over zijn amoureuze avonturen. Wanneer een vriendin Extince op het eind vraagt waarom hij het allemaal deed, concludeert hij met de legendarische woorden: “maar Joelio Iglesias dan…”

2 Opgezwolle – Verre Oosten

Opgezwolle, vanzelfsprekend uit Zwolle, heeft eigenlijk in een korte periode van zes jaar grote invloed uitgeoefend op de Nederlandse hiphop. Ze werkten bijvoorbeeld vaak samen met andere rappers als DuvelDuvel, Raymzter en Typhoon. ‘Verre Oosten’ van hun tweede album Vloeistof (2003) wordt door hiphoppuristen vaak beschouwd als het beste Nederlandse hiphopnummer aller tijden. De titel is een slimme grap over de positie van Zwolle ten opzichte van De Randstad (“Te ver om de fiets te pakken.”) Het wordt uitgewerkt in de muziek die samples van Chinese muziek gebruikt. Verder staat ‘Verre Oosten’ vol prachtige verwijzingen naar hun thuishaven: “Met fricoricofrikandellenvet voor in de frituur/Fiets nu vanuit de Veerallee voorbij de Indische buurt.”

1 De Jeugd van Tegenwoordig – Watskeburt?!

‘Watskeburt?!’ groeide in 2005 uit tot een ongekend fenomeen dat ver voorbij de grenzen van Nederhop reikte (in undergroundkringen telt het daarom meteen niet meer als hiphop.) Producer Bas Bron maakte eerst een uptempo track met electroinvloeden die tot dan toe zelden waren te horen in Nederhop. De Amsterdamse formatie De Jeugd van Tegenwoordig verzon er een onnavolgbare tekst bij vol absurde taalvondsten als “Je bent een sjembek zonder klauw/En je bent niet ‘bout it ‘bout.” ‘Watskeburt?!’ zou op verrassende wijze de eerste positie in de top-40 behalen waarna talloze persiflages volgden. Vaak blijven artiesten die zulke hits scoren een eendagsvlieg maar het bleek voor De Jeugd van Tegenwoordig het startschot van een glorieuze carrière als de belangrijkste popsterren van Nederland. Nederlands is geen vreemde taal meer in hiphop.