Top 10 Nederlandse Romantische Komedie Films

De cast van menig Nederlandse film wordt aangevuld met BN-ers. Zou hun inbreng het succes van deze films verklaren? Hoe dan ook, onderstaande romantische komedies van Nederlandse makelij moet je gewoon een keer zien.

10. HannaHannah – 2007

hannahhannah

Hoewel het de bedoeling was dat de film ‘Met z’n allen’ zou heten, hebben de makers voor ‘HannaHannah’ gekozen. Waarschijnlijk is Barry Atsma schuldig aan deze switch; hij speelt het debiele broertje die zijn zus Hannah liefkozend ‘HannaHannah’ noemt. Van deze broer-zus relatie is de brug naar familieverhoudingen in het algemeen snel geslagen. Dat is dan ook het thema van ‘HannaHannah’. Elk jubileum, in dit geval het veertigjarig huwelijksfeest van de ouders van Hannah, brengt vaak de nodige spanningen met zich mee. In deze telefilm spelen ook Maria Kraakman en Antonie Kamerling mee.

Je kunt deze film gratis kijken op Uitzendinggemist

9. Snowfever – 2004

Snowfever

‘Snowfever’ neemt je mee naar het Oostenrijkse Sölden. Hier verkennen de acteurs, waaronder Daan Schuurmans, Hanna Verboom en Egbert Jan Weber, het ski- én après-ski terrein. Het is algemeen bekend dat de snowboardleraren de meisjes hier voor het uitkiezen hebben. Hoewel Nicky, gespeeld door Hanna Verboom, zich in eerste instantie laat meeslepen in de strijd om de populaire Ryan, realiseert ze zich op het laatste moment dat ze vooral zichzelf wil blijven. Of haar beste vriendin en Erik haar dan nog geloven, wordt pas aan het einde van de film duidelijk.

8. Verliefd op Ibiza – 2013

verliefd op Ibiza

Na de Costa togen we naar Ibiza! Hoewel ‘Verliefd op Ibiza’ een vervolg is op ‘Costa!’, wordt eerstgenoemde film als volwassener beschouwd. Ook behoort ‘Verliefd op Ibiza’ tot de zogenaamde ensemblefilms. In dit soort films volg je niet één, maar verschillende verhalen. ‘Verliefd op Ibiza’ gaat over 11 mensen, opgedeeld in vier verhaallijnen. Pas als Armin van Buuren komt draaien op het eiland, komen alle verhalen samen. Leuk om te weten is dat alle filmmuziek is verzorgd door Armin van Buuren. Deze ongekend populaire DJ kreeg de vrije hand bij het samenstellen van de nummers.

7. Costa – 2001

mrt01.T55.costa schuurman en schuurmans

In 2001 brak regisseur Johan Nijenhuis door met ‘Costa!’. Na jaren werd een Nederlandse film weer een groot kassucces. Het verhaal legt het leven van proppers aan de Spaanse kust bloot. De personages van Frida, Ian en Rens zijn gebaseerd op echte personen. Hoewel Nijenhuis zo z’n eigen ideeën had welke acteurs hiervoor in aanmerking moesten komen, heeft hij het publiek erbij betrokken en een internetpoll geopend. Uiteindelijk bestond ‘Costa!’ vooral uit bekende Nederlandse soapsterren. Op de film volgde direct een televisieserie, die vier seizoenen duurde, én later nog twee televisiefilms.

6. Smoorverliefd – 2013

Smoorverliefd

In ‘Smoorverliefd’ kun je de romantische verwikkelingen van vier vrouwen volgen. Samen met haar chaotische moeder Judith, grote zus Anna en brave tante Barbara woont de puberende Eva in Den Haag. Hoe verschillend ook, deze dames zijn alle vier mooi, verstandig en moedig. Ondanks deze fijne eigenschappen heeft elk van hen moeite om zich staande te houden op liefdesvlak. De een is druk met daten, de ander komt maar niet los van oude liefdes. En nummer drie kampt met een onvervulde kinderwens. Gelukkig kunnen ze terugvallen op hun onverwoestbare familieband.

5. Mannenharten – 2013

Mannenharten

Wat de mannelijke hoofdrolspelers met elkaar delen, is een abonnement op dezelfde sportschool. Hoewel ze er tijdens het sporten geen erg in hebben, lopen hun liefdeslevens in elkaar over. De een krijgt het Spaans benauwd bij de gedachte aan zijn naderende huwelijk, de ander bij de gedachte om zijn liefde kwijt te raken. Nummer drie krijgt avances van een homo. En weer een ander raakt verliefd op een vrouw, die last heeft van een gefrustreerde ex. Laatstgenoemde sport trouwens op hetzelfde adres. Wie van hen volgt zijn hart in de zoektocht naar liefde en wie niet? Dàt is waar de film ‘Mannenharten’ over gaat.

4. Alles is familie – 2012

Alles is familie

‘Alles is liefde’ is een vervolg op het succesvolle ‘Alles is liefde’. Ook deel twee is gemaakt onder leiding van scenarist Kim van Kooten en regisseur Joram Lürsen. Overigens liet ‘Alles is familie’ langer op zich wachten dan de bedoeling was; Kim van Kooten kampte met gezondheidsproblemen. De enige van de acteurs uit de eerste film, die ook in het vervolg mocht meespelen, was Carice van Houten. Verder heeft Van Kooten een rol op het lijf van haar man Jacob Derwig geschreven. Met 641.500 bezoekers werd ‘Alles is familie’ de best bezochte Nederlandse film van 2012.

3. Gooische vrouwen – 2011

Gooische vrouwen

In 2011 volgde dan eindelijk de gelijknamige film op de serie ‘Gooische vrouwen’. Op het punt, waar de serie stopt, gaat de film verder. De vrouwen zijn van mening dat ze moeten werken aan hun innerlijk. Daarom melden ze zich aan voor een cursus in Parijs. Al snel komen ze erachter dat de cursus niets voor hen is, maar ze beleven er een onvergetelijke tijd. Natuurlijk lukt het hen niet om zich helemaal los te maken van Nederland. Zo wil Cheryl het graag goedmaken met Martin en moet Anouk terug omdat Vlinder voor het eerst ongesteld is.

2. Soof – 2013

Soof

In ‘Soof’ maakten Lies Visschedijk (Soof), Fedja van Huêt (Kasper) en Dan Karaty (Jim) hun opwachting. Zonder al teveel dansmoves, brengt choreograaf Jim het hoofd van ‘Soof’ op hol. Thuis is ze vooral druk met de kinderen, man Kasper én haar cateringbedrijf. Hoe fijn is het dat Jim haar waardeert als persoon! Net voordat het allemaal uit de hand loopt, realiseert ‘Soof’ zich dat ze haar gezin bij elkaar wil houden. Hoe hard ze haar best ook doet om haar leven weer op de rit te krijgen, het wil maar niet lukken om alles in goede banen te leiden.

1. Alles is liefde – 2007

alles is liefde

De onbetwiste winnaar van dit lijstje, ‘Alles is liefde’, ging in première op 11 oktober 2007. Vier dagen later kreeg de film de status van ‘Gouden film’; meer dan 100.000 bezoekers hadden ‘Alles is liefde’ toen al gezien. Nog geen twee maanden later stond de teller op 1.000.000 bezoekers! Een jaar later werd de film bekroond met een ‘Gouden kalf’ voor beste Nederlandse speelfilm. Hoewel de film even geleden is gemaakt, is de verhaallijn van alle tijden. ‘Alles is liefde’ is een komedie, waarin we meekijken over de schouders van zes stellen, die ontdekken dat liefde overal is. Je hoeft er alleen maar in te geloven!

Meer Romcoms!