Top 10 Nederlandse Eurovisiesongfestival Liedjes

Op 14 en 16 mei 2013 wordt het 58ste Eurovisiesongfestival gehouden in Malmö, dankzij de overwinning van de Zweedse Loreen in 2012. Nederland hoopt dit jaar met Anouk weer eens een plaatsje in de finale te halen, sinds 2004 is dit niet meer gelukt. Maar ondanks de slechte resultaten van de laatste jaren, heeft Nederland het in het verleden zeer goed gedaan op het songfestival. We hebben zelfs vier keer gewonnen. Ook zijn er nog een behoorlijk aantal top tien plaatsen behaald.
Dit zijn de tien meest succesvolle Nederlandse Songfestival liedjes.

Zouden we Anouk kunnen toevoegen over een maand?

Eerste Plaats

De volgende vier Nederlandse liedjes hebben het Eurovisiesongfestival gewonnen.

1957: Corry Brokken – Net als toen

Bij het tweede Eurovisiesongfestival in 1957 was de Nederlandse Corry Brokken de winnaar. We moeten er wel bij vermelden dat er in die tijd slechts tien landen meededen (in tegenstelling tot 39 in 2013). Er waren grote verschillen in lengte van de ingezonden liedjes, het nummer van Italië duurde meer dan 5 minuten, en het nummer van Engeland maar 1:52 minuten. Hierna werd de ‘3 minuten-regel’ ingevoerd.

1959: Teddy Scholten – ’n Beetje

Bij het vierde songfestival was het weer raak voor Nederland. Ditmaal won Teddy Scholten met ’n Beetje.

1969: Lenny Kuhr – De troubadour

In 1969 won Lenny Kuhr met het liedje De troubadour. Nederland was overigens niet de enige winnaar in dat jaar, de eerste plaats moest gedeeld worden met Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, en Spanje. Allen behaalden ze 18 punten, na wat consternatie werd er besloten om alle landen als winnaar uit te roepen. Via een loting werd bepaald dat Nederland in 1970 het organiserende land mocht zijn.

1975: Teach-In – Ding-a-dong

In 1975 was de overwinning wel weer exclusief voor Nederland . Teach-In won met het liedje Ding-a-dong.

Hoge Posities

Geen winst, maar wel een goede uitslag op het songfestival werd er behaald in de volgende jaren:

1972: Sandra & Andres – Als het om de liefde gaat: 4e

Sandra & Andres zijn Sandra Reemer en Dries Holten. Ze werden met hun liedje Als het om de liefde gaat vierde in 1972. Winnaar in het jaar was Luxemburg (Vicky Leandros met Apres Toi). Sandra Remer zou solo nog tweemaal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival, in 1976 en 1979.

1974: Mouth & MacNeal – I see a star: 3e

In 1974 werd Mouth & MacNeal naar het songfestival gestuurd. Het duo Willem Duyn en Sjoukje van’t Spijker had al grote succes behaald, en waren zelf in Amerika populair. Ze werden uiteindelijk derde, winnaar dat jaar was het Zweedse ABBA met Waterloo.

1980: Maggie MacNeal – Amsterdam: 5e

In 1980 deed “McNeal” het nogmaals, maar dan zonder “Mouth”. Ze zong het nummer Amsterdam. Het festival vond dat jaar plaats in Nederland, omdat de winnaar van 1979, Israël, zich terugtrok omdat de dag van de finale plaatsvond op een nationale rouwdag. Ondanks het thuisvoordeel werd McNeal slechts vijfde, het festival vond dan ook niet plaats in Amsterdam, maar in Den Haag.

1987: Marcha – Rechtop in de wind 5e

In 1987 won “Mr. Eurovisiesongfestival” Johny Logan voor de tweede keer het songfestival voor Ierland. Marcha doet mee voor Nederland en wordt vijfde met het nummer “Rechtop in de wind”.

1993: Ruth Jacott – Vrede: 6e

In 1993 deed Ruth Jacott mee met het nummer Vrede, gecomponeerd door Fluitsma en Van Tijn, en met teksten van Henk Westbroek. Nederland wordt zesde.

1998: Edsilia Rombley – Hemel en aarde: 4e

De laatste keer dat Nederlands serieus meedeed bij het Songfestival was in 1998. Edsilia Rombley werd vierde met het nummer Hemel en aarde. Winnaar in 1998 was de transseksuele Dana International uit Israël.

Bekijk ook zeker de lijst van Meest Bizarre Songfestival Liedjes!

bron: Wikipedia
bron omslagfoto: gahetna.nl