De juiste woorden vinden, voor iemand die jou zeer dierbaar is geweest, dat valt misschien niet mee. De tekst van een liedje kan daar wellicht bij helpen. De teksten in deze Nederlandse nummers passen goed bij overlijden. Ze gaan over het verlies, het afscheid, het gemis en de herinneringen. Drie van deze nummers zijn ook terug te vinden in een andere top 10, namelijk de Top 10 Begrafenisliedjes, waarin naast Nederlandstalige ook anderstalige nummers staan. Succes met het regelen van de begrafenis of crematie. En sterkte voor de tijd daarna.

10. Andre Hazes – de Vlieger

De tekst van het nummer ‘De Vlieger’ werd al gezongen door Duo Hofmann in het jaar 1928, maar werd vooral bekend toen het later, in het jaar 1977, werd vertolkt door André Hazes. Het liedje gaat over een zoontje, dat een brief heeft voor zijn moeder, die hoog in de hemel is. ‘Deze brief bind ik vast aan mijn vlieger. Tot zij hem ontvangt. Zij die ik mis.’ Hier staat de volledige tekst.

9. Clouseau – Afscheid van een vriend

Het liedje ‘Afscheid van een vriend’ (1992) werd gezongen door de broers Koen en Kris Wauters. Zij vormden samen de popband Clouseau. De tekst van het liedje gaat over afscheid nemen van een geliefde. ‘Ik blijf nu hier jij gaat naar daar. En daar is niet zover van hier. We spreken af, ik weet niet waar. En daar ontmoeten we elkaar.’ Degene die is heengegaan heeft gevochten tot aan de laatste zucht en hij/zij verdiend het om zacht te slapen en voor eeuwig opgelucht te dromen. ‘Dus ik neem afscheid, jij moet gaan. Weet dat je in mijn hart altijd blijft voortbestaan.’ Hier is de complete tekst van het nummer.

8. Maaike – Dat ik je mis

Maaike Ouboter werd in het jaar 2013 in korte tijd beroemd na een doorbraak in het televisieprogramma ‘De beste singer-songwriter van Nederland’. ‘Dat ik je mis’ is het nummer dat ze op de auditie zong. Bij het schrijven van het nummer werd Maaike geïnspireerd door haar ouders, die ze verloor toen ze op de middelbare school zat. Ouboter zong het liedje op de uitvaartplechtigheid van prins Friso van Oranje-Nassau van Amsberg (16 augustus 2013). De tekst begint met alles wat de ander voor haar gedaan heeft. ‘Je kust me. Je sust me. Omhelst me. Gerust me…’ Daarna volgt een stukje over het gemis. ‘Ik mis je. Ik mis je. Ik grijp je. Ik gris je. Ik wil je…’ De wil is er om losgelaten te worden. ‘Maar houd me vast als het nodig is. In gedachten. En ik vind je in alles om me heen.’ Voor de volledige tekst, kun je hier kijken.

7. Claudia de Breij – Mag ik dan bij jou

Het gevoelige liedje ‘Mag ik dan bij jou’ (2009) is geschreven en wordt gezongen door Claudia de Breij. De tekst van het liedje gaat over bescherming en geborgenheid zoeken bij een vertrouwd iemand in tijden waarin het moeilijk gaat, zoals onzekerheid, onrust en oorlog. ‘Mag ik dan bij jou schuilen? Als het nergens anders kan? En als ik dan moet huilen? Droog jij mijn tranen dan?’ De complete tekst vind je hier.

6. Marco Borsato – Als alle lichten zijn gedoofd

In het jaar 2004 bracht Marco Borsato het nummer ‘Als alle lichten zijn gedoofd’ uit. De tekst van het liedje gaat over het einde van een optreden, maar ook het einde van de zangcarrière, die ooit gaat komen. ‘Maar als het komt zal jij er zijn’. ‘Kom jij uit een schaduw in het licht, met die lach op je gezicht, en je vangt me voor ik val en je neemt me mee.’ Door de teksten ‘Als alle lichten zijn gedoofd’, ‘Als het doek voor altijd sluiten zou, het slotakkoord gespeeld’, ‘Met een diepe buiging neem ik afscheid’ is het nummer ook zeer geschikt voor het verlies en afscheid van een dierbare. Hier staat de volledige tekst.

5. Rob de Nijs – Zo zal het zijn

Het lied ‘Zo zal het zijn’ (1992) van Rob de Nijs is een verdrietig nummer over het verlies van een verliefde. Er worden troostende woorden gezongen. ‘Doof nu het licht en sluit je ogen. En vergeet de strijd. Jouw leven hier is omgevlogen. Maar jouw liefde blijft.’ Ook wordt er in omschreven hoe het na de dood zal zijn. ‘Zoals de zon schijnt na de regen. Zo zal het zijn.’ ‘En elke storm komt weer tot rust daar. Zo zal het gaan. ‘ De complete tekst staat hier.

4. Guus Meeuwis – de Weg

Het liedje ‘De Weg’ (2005) van Guus Meeuwis gaat over het verdriet van (de strijd tegen) de dood van een geliefde. ‘We wilden geloven in het eeuwige leven.’ ‘We hebben de waarheid. Zo diep als kon begraven. Ik was met een engel. Zolang het mocht.’ De herinneringen aan het mooie karakter van de geliefde worden opgehaald. ‘Waar jij verscheen, scheen de zon met je mee.’ ‘Jouw stralende lach en je mooie gezicht. Jouw tedere woorden, je onverwoestbaar krachtige wil.’ ‘Ik draag je bij me, tot het licht straks dooft.’ Hier staat de volledige tekst.

3. Stef Bos – Papa

Het lied ‘Papa’ (1991) is geschreven en gezongen door Stef Bos. Hij schreef het nummer toen bij zijn vader kanker werd geconstateerd. In de periode erna genas hij, maar op 10 juni 2014 stierf papa Bos alsnog. De tekst van het liedje gaat over het begrip van een zoon voor (het vroegere handelen van) zijn vader. ‘Vroeger kon jij streng zijn. En God ik heb je soms gehaat. Maar jouw woorden. Ze liggen op mijn lippen.’ Het omschrijft de gelijkenis van vader en zoon nu. ‘Ik heb dezelfde ogen. En ik krijg jouw trekken om mijn mond.’ ‘Ik heb dezelfde handen. En ik krijg jouw rimpels in mijn huid.’ ‘Papa, ik lijk steeds meer op jou.’ ‘Maar papa, ik hou steeds meer van jou.’ Hier vind je de complete tekst van ‘Papa’.

2. Marco Borsato – Afscheid Nemen Bestaat Niet

Het nummer ‘Afscheid nemen bestaat niet’ (2003) van Marco Borsato is geschreven door John Ewbank en Han Koorendreef. Het gaat over een vader die is overleden. In de clip zie je zijn dochter heel verdrietig in de speeltuin. Op de achtergrond staat haar sombere moeder. Het meisje sluit haar ogen en fluistert de naam van haar vader, waarop hij verschijnt. In de plenzende regen spelen vader en dochter naar hartenlust in de speeltuin. De regen stopt, de vader verdwijnt en het kletsnatte meisje wordt door haar moeder opgevangen. ‘Afscheid nemen bestaat niet. Ik ga wel weg, maar verlaat je niet.’ ‘Ik wil dat je me los laat en dat je morgen weer verder gaat. Maar als je eenzaam of bang bent. Zal ik er ik er zijn…’ Hier staat de complete tekst.

1. Paul de Leeuw – de Steen

Van oorsprong is het nummer ‘De steen’ van Bram Vermeulen (1988). Hij schreef en zong het lied. In 1992 werd het lied door Paul de Leeuw gezongen in zijn programma ‘De schreeuw van de Leeuw’. Ook op zijn elpee staat het nummer. Het lied werd later ook uitgebracht door Stef Bos (2011). De tekst van het liedje gaat over een steen die is gelegd in een rivier op aarde. Het wordt door de stroming meegevoerd, totdat het kan rusten in de luwte van de zee. ‘Nu weet ik dat ik nooit zal zijn vergeten. Ik leverde bewijs van mijn bestaan. Omdat, door het verleggen van die ene steen, de stroom nooit meer dezelfde weg zal gaan.’ De volledige tekst staat hier.