Top 10 Nieuw op Netflix December 2019

Netflix sluit het jaar af in stijl. Het pretentieloze ‘A Christmas Prince: The Royal Baby’ strooit met melige overacting, ‘Three Days of Christmas’ met subtiele ernst en Spaanse klasse. Jonathan Pryce en Anthony Hopkins demonstreren hun onvervalst métier in ‘The Two Popes’, terwijl Noah Baumbach met ‘Marriage Story’ toont waarom hij (gelukkig enkel op filmvlak) de Woody Allen van zijn tijd is. Oliebollen heeft Michael Bays ‘6 Underground’ niet in aanbod, vuurwerk des te meer.

Natuurlijk zijn alle ogen gericht op dé ultieme Netflix Original: ‘The Witcher’. Maakt Geralt van Rivia’s groots aangekondigd epos de hooggespannen verwachtingen waar? Dat ontdek je op 20 december. Bereid je alvast voor met deze top 10 van nieuwe films en series op Netflix in december 2019.

Bekijk ook zeker even onze top 20 deze keer van nieuwe Netflix series in 2020. Het is al bijna zover!

10. Triad Princess

Angie Ni (Eugenie Liu) heeft genoeg van haar bemoeizuchtige vader. Opgroeien als dochter van een Taiwanese maffiabaas is dan ook geen pretje. Vaderlief heeft Angie Ni’s witte sluier al klaar liggen om een verstandshuwelijk tussen twee triad clans te bezegelen.

Alles verandert wanneer het stoere gangstermeisje de verlegen superster Xu Yi Hang (Jasper Liu) ontmoet. Maar zijn de liefdesvlinders wel sterk genoeg om weg te fladderen van de harde realiteit? Noem ‘Triad Princess’ gerust het begin van een trend. Netflix pompt het komende decennium namelijk bakken geld in Mandarijns gesproken producties. Handig toch, die ondertitels!

9. Three Days of Christmas

Ook van een zuidelijk mondje Spaans, kijkt sinds ‘La casa de papel’ niemand nog op. Geen ingenieuze bankroof in deze 3-delige miniserie. De familiekroniek ‘Three Days of Christmas’ (‘Días de Navidad’) volgt 4 zussen bij het overbruggen van 3 generatiekloven.

María, Esthe, Valentina en Adela klitten op kerstavond als zusjes, moeders en oude besjes rond de vertrouwde gezinspiano. Maar het ontbreekt hun lied doorheen de jaren niet aan sombere mineurakkoorden en schokkende geheimen.

Bekijk ook onze top 10 Spaanse series op Netflix

8. Dead Kids

In 2017 zorgde Mikhail Red met ‘ Birdshot’ voor een primeur. ‘Birdshot’ kreeg als allereerste Filipijnse film een plaatsje in de Netflix-catalogus. Nu gaat de ambitieuze regisseur een stapje verder. Zijn ‘Dead Kids’ schrijft zich namelijk de geschiedenis in als eerste Netflix Original uit de Zuidoost-Aziatische archipel.

Een introverte gepeste tienerjongen sluit vriendschap met een groepje buitenbeentjes. Zijn nieuwe vrienden hebben zo hun eigen hobby’s. Zoals Chuck, de verwaande rijke snoefhaan van de school, een lesje leren. Wanneer hun onschuldig kidnappingsplan een dodelijk staartje krijgt, ontaardt ‘Dead Kids’ in een zenuwslopende trip met de bloed spuitende geestdrift van een jonge Quentin Tarantino.

7. Soundtrack

soundtrack netflix

Aaah, Los Angeles. De entertainende metropool waar hemelbestormende muzikanten, acteurs, dansers en andere artiesten hun laatste centen opofferen om het te maken. Ze delen krappen flatjes, overleven op restjes pizza en beulen zich ’s nachts af om toch maar rond te komen.

Het is het allemaal waard. Want dit is de wereldstad waar het Hollywood Sign in de heuvels pronkt, en de groten der aarde met een kleurige ster op de Walk of Fame blinken. Ziedaar de enscenering van ‘Soundtrack’. In deze 10-delige musicalserie volgt Josh Safran (‘Quantico’, ‘Smash’ en ‘Gossip Girl’) allerlei inwoners die één ding gemeen hebben: de liefde voor muziek.
Weinig grote namen te bespeuren wel. Ingewijden in het danswereldje spotten natuurlijk meteen Jenna Dewan, ook wel bekend als de ex van Channing Tatum.

6. V-Wars

Ian Somerhalder zette tussen 2009 en 2017 zijn scherpe hoektanden in ranke meisjeshalzen. Nu kiest de veertiger (op papier, die knakker is in 10 jaar tijd geen spatje veranderd) adonis het andere kamp. Als Dr. Luther Swann belandt de acteur met de staalblauwe ogen in een oplaaiende strijd tussen mensen en vampieren.

Een mysterieus virus transformeert in een razendsnel tempo mensen in uitgehongerde bloedzuigers. Zo ook Dr. Luther Swanns beste vriend, Michal Fayne (Adrian Holmes). Terwijl de wetenschapper broedt op een remedie, ontpopt zijn mattie zich als leider van de ondergronds groeiende vampierenbeweging.

‘V-Wars’ haalt de mosterd bij Jonathan Maberry’s ‘V-Wars: Chronicles of the Vampire Wars’ en ziet eruit alsof het zichzelf vooral niet al te serieus neemt. Kortom: het perfect tussendoortje voor een lome weekavond!

5. A Christmas Prince: The Royal Baby

Het is inmiddels een vaste traditie. Zodra de kerstman zijn rendieren voor de slee spant, gooit Netflix een nieuwe ‘A Christmas Prince’-film onder de kerstboom. In 2017 viel de Amerikaanse journaliste Amber (Rose McIver) voor kroonprins Richard (Ben Lamb) van het fictieve Aldovia. Die cheesy ontmoeting trok zoveel kijkers dat het nóg tenenkrullendere vervolg ‘The Royal Wedding’ in 2018 niet mocht uitblijven.

Deze kerst maakt het koninklijke echtpaar werk van de troonopvolging. Alvorens de eerste monarchale spruit uit het geboortekanaal floept, wachten nog wat ambtelijke verplichtingen. Koning Tai (Kevin Shen) en zijn eega Ming (Momo Yeung) van het al even fictieve Penglia komen namelijk op visite. De bevriende koninkrijken zullen hun 600-jarig heilig bestand vernieuwen.

De avond voor kerstmis denkt een ijverige sneeuwstorm daar anders over. In de poederwitte chaos raakt het kostbare verdrag zoek en bedreigt een eeuwenoude vloek de lieve vrede tussen beide rijkjes.

Meer kerstfilms? Bekijk onze Top 10 Netflix kerstfilms van 2019

4. The Two Popes

De katholieke kerk wandelde niet bepaald zonder kleerscheuren de 21ste eeuw binnen. De seksueel misbruikschandalen stapelen zich op en de Vaticaanse boekhouding bleek dubieuzer dan een maffiosibelastingaangifte.

Gefrustreerd door het kerkelijke wanbeleid, klopte een moegetergde kardinaal Bergoglio (de gelijkenis tussen Jonathan Pryce en de eerste Zuid-Amerikaanse paus is ronduit akelig) in 2012 aan op de poorten van het Vaticaan. Paus Benedictus XVI (Sir Anthony Hopkins, wie anders?) weigerde Bergoglio’s pensioenverzoek.

Wat volgde, was een intens verbaal pingpongspelletje tussen het uitgebluste conservatieve verleden en de nederige, ruimdenkende toekomst. Hoe dat eindigt weet je al. Op 13 maart 2013 klonk er ‘Habemus papam’ en even later begroette paus Franciscus de menigte vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek.

3. 6 Underground

Het is dat Martin Scorsese op de valreep nog enkele miljoenen nodig had voor de CGI-verjongingstechnieken in ‘The Irishman’ (totaal geschat prijskaartje: 160 miljoen dollar!), of Michael Bay had met zijn 150 miljoen dollar opslorpende ‘6 Underground’ de prijs voor duurste Netflix-film beet.

Dat geld ging natuurlijk niet naar het scenario. Want dat is poepsimpel: 6 miljardairs veinzen hun dood en schoppen nu onbezorgd keet als geheime agenten. Ryan ‘Deadpool’ Reynolds voert het elitegroepje (dat verder nog Dave Franco, Manuel Garcia-Ruelfo, Adria Arjona, Corey Hawkins en last but not least de altijd fantastische Mélanie Laurent telt) aan.
Geen Michael Bay-film zonder exuberante schietpartijen, hartinfarct bezorgende auto-achtervolgingen en vooral eustachiusbuis verpulverende ontploffingen. En dat allemaal in de pittoreske kaders van Florence, Rome en Abu Dhabi. De beuk erin, Bay!

2. Marriage Story

‘Marriage Story’ heeft er al een aardige filmfestivaltournee opzitten met tussenstops in Venetië, Telluride, Toronto, Stockholm, New York en Londen. De staande ovaties en lovende recensies lieten er geen twijfel over bestaan. In dit met bloementuiltjes overladen echtscheidingsdrama focust Noah Baumbach als vanouds op uitgesponnen spitse dialogen en weke knieën. De cineast kent zijn thema: hij scheidde in 2013 van actrice Jennifer Jason Leigh en dat liep niet van een leien dakje.

De aanstekelijke Scarlett Johansson en Baumbachs fetisjacteur Adam Driver (‘Marriage Story’ is alweer hun vierde samenwerking sinds ‘Frances Ha’) spelen het langzaam tussen New York en L.A. uit elkaar drijvende echtpaar. Laura Dern en Ray Liotta pikken tijdens de oplaaiende discussies van toneelregisseur Charlie (Adam Driver) en actrice Nicole (Scarlett Johansson) een graantje mee als advocaten in wat kenners Noah Baumbachs beste film doopten.

1. The Witcher

Het is drammen voor de gapende leegte die het einde van ‘Game of Thrones’ in het tv-landschap sloeg. Amazon maakt zijn borst nat met zijn majestueuze ‘The Lord of the Rings’-serie – seizoen 2 staat al in de steigers. Netflix pakt de pakjesbezorger annex seriemaker op snelheid. Geralt van Rivia (een verbeten Henry Cavill) start zijn queeste al op 20 december 2019. Bovendien strikte de streamreus Alik Sakharov, een gerespecteerde ‘Game of Thrones’-veteraan, voor maar liefst 3 van de eerste 8 afleveringen.

‘The Witcher’, een solitaire gemuteerde monsterjager, banjert door een harde wereld. De mensen die zijn pad kruisen blijken vaak grotesker dan zijn huiveringwekkende doelwitten. Gelukkig gunnen tovenares Yennefer (Anya Chalotra) en prinses Ciri (Freya Allan) de harde bonk geregeld een glimp op betere vooruitzichten.
‘The Witcher Saga’ van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski schonk de wereld al een sublieme videogamereeks. De Netflix-serie zal daar ongetwijfeld niet voor onderdoen.