Top 10 Nieuwe bioscoopfilms december 2019

Hét onbetwiste filmevenement van december is uiteraard ‘Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker’. Alleen Sony Pictures durft deze maand een blockbuster in het strijdperk te gooien. En gelijk hebben ze: ‘Jumanji: The Next Level’ ziet er minstens even hilarisch uit als zijn voorganger ‘Welcome to the Jungle’.
Blijf je liever ver weg van al dat luidruchtige Hollywoodgeweld? Hartveroverende arthouse pareltjes als ‘The Peanut Butter Falcon’ en ‘Hors Normes’ zullen nog weken onder je huid plakken. Computeranimaties als ‘Spies in Disguise’ en ‘The Addams Family’ houden de allerkleinsten ondertussen wel even zoet.
Meer weten? In deze top 10 ontdek je welke nieuwe bioscoopfilms je zéker niet mag missen in december 2019.

10. A Dog’s Way Home

2019 was een goed jaar voor hondenliefhebbers. Eerst snuffelde ‘A Dog’s Journey’ aan de multiplex. Eind december kwispelstaart ‘A Dog’s Way Home’ in de bios, opnieuw een verfilming van W. Bruce Camerons blaffende bestsellers.
Geneeskundestudent Lucas (Jonah Hauer-King, die volgend jaar Ariel blozende blikken bezorgt in Disneys live-actionversie van ‘The Little Mermaid’) en Bella (met de sprankelende stem van Bryce Dallas Howard) zijn al járen onafscheidelijk.
Maar dan raken het trouwe beestje en haar baasje 600 kilometer van elkaar verwijderd. Uiteraard vindt de dappere viervoetster de weg naar haar vertrouwde mandje terug. Al moeten er eerst flink wat traantjes vloeien en spannende avonturen beleefd worden! De vraag is natuurlijk of we na het zien van deze film onze top 10 honden films moeten aanpassen!

9. Jumanji: The Next Level

‘Jumanji: Welcome to the Jungle’ breide twee jaar geleden een ronduit geweldig vervolg op de iconische jaren 90 komedie met Robin Williams. Op 5 december rijst het vervloekte videospel andermaal op uit haar assen en katapulteert het opnieuw een stel tieners de tropen in.
Of toch niet? Want in deze ‘Jumanji: The Next Level’ klauteren en puffen Dr. Smolder Bravestone (Dwayne Johnson), Shelly (Jack Black), Mouse (Kevin Hart) en Ruby Roundhouse (Karen Gillan) voor de verandering in kurkdroge woestijnen en alpinehoge sneeuwlandschappen.
Met knotsgekke oudjes Eddie (Danny DeVito) en Milo (Danny Glover) trommelt terugkerende regisseur Jake Kasdan meteen ook Hollywoods twee allersympathiekste Danny’s op. Jonas Brothers-fans moeten niet op een houtje bijten. Nick Jonas keert terug als heldhaftige piloot met een broertje dood aan muggen.

8. Black Christmas

Al lang voor ‘Halloween’ (1978) en ‘Friday the 13th’ (1980) tientallen bloederige sequels over het witte doek kerfden, was er ‘Black Christmas’. De cultfilm deed het in 1974 belabberd aan de kassa’s en critici spaarden het vitriool niet in hun recensies. Toch groeide het krijsende kerstfeestje al snel uit tot een slasher-klassieker die de makers van ‘When a Stranger Calls’ en ‘Scream’ tot in de puntjes bestudeerden.
Bob Clark horrormijlpaal kreeg in 2006 een grandioze remakemiskleun. Blumhouse, het alleraardigste productiehuisje achter de geslaagde nieuwe ‘Halloween’ en de pientere griezelprent ‘Get Out’, waagt deze feestdagen een nieuwe poging.
Toch oogst ook deze aankomende versie al bij voorbaat gemor. De door een seriemoordenaar gestalkte studentes moeten het deze kerst met een duffe PG-13 rating doen. Imogen Poots en Cary Elwes (hij was deze zomer héérlijk op dreef als corrupte burgemeester in ‘Stranger Things’) bedaren gelukkig nog wat de gemoederen.

7. The Addams Family

Halloween al even voorbij? Dat zal ‘The Addams Family’ worst wezen. Over worst gesproken: Greg Tiernan en Conrad Vernon, het in onderbroeklol grossierende duo achter ‘Sausage Party’, loodst de macabere familie de 21ste eeuw binnen. En wat een fijne stemmencast verzamelden ze daarvoor!
Charlize Theron verzorgt mater familias Morticia’s cynische uitspraken, terwijl Oscar Isaac haar zoete woordjes influistert als Gomez Addams. Finn Wolfhard en Chloë Grace Moretz maken elkaar het leven zuur als Pugsley en Wednesday. De leukste rollen zijn voor Snoop Dogg en Bette Midler. De boomlange rapper mag onverstaanbaar brabbelen als Cousin It, de Grammy-verzamelaarster voorziet Grandma van tekst.

6. Spies in Disguise

‘Spies in Disguise’ (voor de allerkleinsten gedubd als ‘Spionnengeheimen’) sluit als laatste animatiefilm het decennium af. Blue Sky Studios kon Will Smith voor het eerst sinds ‘Shark Tale’ uit 2004 nog eens porren voor wat stemmenwerk. The Fresh Prince sloft relaxed door het leven als Lance Sterling, een smoothe internationale topspion die alles voor elkaar heeft.
Dan verandert hij in een duif. Echt. Een duif! Aan de stuntelige wetenschapper Walter (Tom Holland), Lance vaste gadgetsmaker, om de roekoekoe-ende superspions laatste missie tot een goed einde te brengen.

5. Hors Normes

Europese feelgoodfilms hebben net dat tikje meer dan hun stroperige Amerikaanse concullega’s. Denk maar aan ‘Intouchables’, het Franse kassucces uit 2011. Toen Hollywood er 6 jaar later met haar hebberige remake-poten aanzat, draaide dat uit op de slappe ‘The Upside’. Nee, laat Olivier Nakache en Éric Toledano maar lekker zelf films maken. Het gelauwerde regisseursduo achter ‘Nos jours hereux’, ‘Intouchables’ en ‘Samba’ flikt het hem namelijk weer met ‘Hors Normes’.
Bruno (Vincent Cassel) en Malik (Reda Kateb) gidsen je bij deze hartverwarmende excursie in de leefwereld van kinderen en adolescenten met autisme. De door de straat en absurde regelneverij geharde hulpverleners tonen met hun non-profitorganisaties kansarme jongeren hoe het anders kan. Verwacht je aan kriebelende traanklieren en een rauwheid die ze in het land van Uncle Sam niet gewoon zijn.

4. Motherless Brooklyn

Kwatongen beweren dat Edward Norton geen aangenaam gezelschap is op een filmset. Dus regisseerde de acteur maar zichzelf in ‘Motherless Brooklyn’. Dat is alweer van zijn komisch regiedebuut ‘Keep the Faith’ uit 2000 geleden. Voor zijn tweede langspeler schurkt de acteur in de etterende onderbuik van New York City anno 1954.

Iedereen schreef Lionel Essrog (Edward Norton) bij voorbaat af door zijn Tourette en miserabele afkomst. Frank Minna (Bruce Willis) zag als enige Lionels talenten: een verbluffend fotografisch geheugen en verbeten doortastendheid. Hij nestelde Lionel in zijn detectivebureau en bedekte zijn tics en dwangneuroses met de mantel der liefde. Maar nu is Frank dood. En Lionel zal niet rusten voor zijn trouwe mentor gerechtigheid krijgt.
Het pad van de eenzame privé-detective leidt van de groezelige Harlemse getto’s tot de hoogste politieke regionen van New York. Daar wachten meurende potjes die je beter gesloten laat. Maar zeg dat maar eens tegen een man die geen controle heeft over zijn dwanggedachten en te pas en te onpas oneliners als ‘Tits on a Tuesday!’ brult.

3. The Peanut Butter Falcon

Shia LaBeouf haalde de laatste jaren eerder de pers met zijn geïntoxiceerde strapatsen en dito wangedrag, dan met zijn acteerprestaties. Ook tijdens de opnames van ‘The Peanut Butter Falcon’ kopten de tabloids dat de ‘Transformers’-ster weer eens opgepakt was voor openbare dronkenschap. Maar kijk! Shia LaBeouf nam de verplichte afkickcentrumretraite voor lief en is nu naar eigen zeggen een herboren man. Dat heeft alles te maken met de wonderlijke film die hij met Zack Gottsagen draaide.

Zak, een ontwapende 22-jarige jongeman met het syndroom van Down, heeft één grote droom: professioneel worstelaar worden. Daarvoor breekt de lieve reus op een nacht uit zijn verzorgingstehuis. Op weg naar de worstelschool van zijn grote idool ‘The Salt Water Redneck’ (Thomas Haden Church) stuit Zak op Tyler (Shia LaBeouf). Tussen Zak en Tyler (van wie het niet altijd duidelijk is of Shia LaBeouf nu acteert of gewoon zichzelf speelt) ontstaat een bijzonder vriendschap. Ondertussen zet Eleanor (Dakota Johnson), Zaks verzorgster, de achtervolging in.

2. Cats

De prijs voor meest verguisde trailer van 2019? Die gaat unaniem naar ‘Cats’. Het blijft toch een beetje raar, antropomorfe katten die op elk onbewaakt ogenblik in een euforisch zingen uitbarsten. Andrew Lloyd Webbers musical uit 1981 gold nochtans jarenlang als de langstlopende show op West End (8,949 voorstellingen!) en Broadway (en nog eens 7,485 shows over de plas!).
Dat zegt veel over de populariteit en tijdloosheid van het stuk. Maar of Tom Hooper deze ook kan doortrekken naar het witte doek? De Brit harkte de Oscarbeeldjes bij elkaar met ‘The King’s Speech’ en ‘Les Misérables’. Met Idris Elba, Ian McKellen, Rebel Wilson, Judi Dench (Old Deuteronomy is voor de verandering een vrouwtje), Taylor Swift, James Corden en Jennifer Hudson beschikt de regisseur over een kattenbak tjokvol rastalenten. Bezieler Andrew Lloyd Webber pende zelfs speciaal het gloednieuwe nummer ‘Beautiful Ghosts’ voor Taylor Swift.

Maar hemeltje. Die trailer. Is dit nu een musical of een horrorfilm?

1. Star Wars: Episode IX – The Rise of Skywalker

“We’ve passed on all we know. A thousand generations live in you now. But this is your fight.” spreekt Luke (Mark Hamill) ons vastberaden moed in. Nog één keer luiden John Williams onvergetelijke deuntje en de iconische zwart-gele opening crawl de Skywalker-saga in. Dit is waar George Lucas altijd al naar toewerkte. En op 18 december 2019, 42 jaar na de eerste ‘Star Wars’ film, is het eindelijk zover.
Een jaar na Lukes ogenschijnlijke heengaan in ‘The Last Jedi’ bundelt het allegaartje van de Resistance haar krachten tegen de almachtige First Order. Veteraan Lando Calrissian (Billy Dee Williams) kruipt voor het eerst sinds ‘Return of the Jedi’ achter de stuurknuppel van de Millennium Falcon. Rey (Daisy Ridley) en Kylo Ren (Adam Driver) kruisen hun lightsabers tussen de brokstukken van de Death Star.
Archiefbeelden en ongebruikte opnames geven Carrie Fishers Leia Organa een afscheid door de grote poort. En vanuit de schemer zwelt ondertussen de ijzingwekkende schaterlach van Palpatine (Ian McDiarmid) steeds luider aan.