Top 10 Nieuwe bioscoopfilms februari 2020

De eerste februarimaand van het nieuwe decennium heeft voor elk wat wils. ‘Sonic the Hedgehog’ stuitert eindelijk de bios binnen. ‘Bloodshot’ vecht voor een plaatsje in het door Marvel en DC Comics gedomineerde superheldengenre. Harley Quinn kletst Vin Diesel weer in de hoek met haar fabuleuze ‘Birds of Prey’.

Liefhebbers van kostuumdrama’s worden dubbel verwend met ‘Emma’ en ‘Little Women’. Griezelen met het verstand op nul kan in Blumhouse’s ‘Fantasy Island’. Robert Eggers sleurt je mee naar zijn maniakale ‘The Lighthouse’. Guy Ritchie vindt zijn cool terug in ‘The Gentlemen’, terwijl ook grootmeester Terrence Malick helemaal terug lijkt met het poëtische ‘A Hidden Life’. En voor wie een hartverwarmend avontuur zoekt, wachten Harrison Ford en sledehond Buck in ‘The Call of the Wild’.

Meer weten? In deze top 10 ontdek je dé nieuwe bioscoopfilms in februari 2020.

10. Sonic the Hedgehog

Toen tekenaar Naoto Oshima en programmeur Yuji Naka de eerste ‘Sonic the Hedgehog’ teaser poster zagen, schrokken de Sega-oudgedienden zich rot. Wat was er met hun geliefde blauwe mascotte gebeurd? Een onheilspellend voorteken. Toen daarna in april 2019 de eerste trailer verscheen, was het internet pas echt te klein. Fans jammerden dat het schriele onding in geen honderd jaar op hun vertrouwde antropomorfe egel leek. Hij had verdorie zelfs griezelige mensentanden!

Regisseur Jeff Fowler sloeg enkele dagen later mea culpa op Twitter. De filmmaker beloofde een complete make-over. Het animatieteam werkte bliksemsnel aan een nieuw Sonic-design. De filmrelease werd ondertussen enkele maanden uitgesteld. November 2019 ontmoette de wereld een gloednieuwe Sonic. En die leek deze keer gelukkig helemaal op het spelpersonage dat in 1991 voor het eerst over het Sega Mega Drive-scherm stoof.

Ben Schwartz (Jean-Ralphio uit ‘Parks & Recreation’) weet na stemmenwerk voor animaties als ‘Rise of the Teenage Mutant Ninja Turtles’, ‘DuckTales’ en ‘The Lego Movie 2’ onderhand wel hoe hij een supersonische egel moet inspreken. Jim Carrey lijkt na een verloren decennium vastberaden om zijn status als mafste Hollywoodmaniak te herveroveren als gekrulsnorde booswitch Dr. Ivo Robotnik. James Marsden loopt er classic James Marsden-gewijs bij als Tom Wachowski, de brave lokale Green Hills-Sheriff.

Bekijk ook de Top 10 kinderfilms om naar uit te kijken in 2020.

9. Fantasy Island

Tussen 1977-1984 vervulden Mr. Roarke (Ricardo Montalbán) en het opdondertje Tattoo (de Franse Hervé Villechaize mat 1,17 m) in ‘Fantasy Island’ de dromen van hun gasten. De iconische ABC-serie dat zich afspeelde op een mysterieus afgelegen eiland in de Stille Oceaan eindigde meestal met een moraliserend wijsvingertje. Blumhouse Productions, hofleverancier van low-budget horrorfilms als ‘The Purge’, ‘Get Out’ en ‘Happy Death Day’, geeft deze Valentijn een ijzingwekkende draai aan de nostalgische serie.

Ook op dit ‘Fantasy Island’ worden je diepste verlangens werkelijkheid. Maar deze Mr. Roarke (Michael Peña) heeft daarbij sinistere dingen in petto voor zijn gasten. Scream queen Lucy Hale (ze krijste Jeff Weadlows vorige film, ‘Truth or Dare’, ook al vakkundig bij elkaar), Maggie Q en Portia Double Day gillen zich een weg door het luxe-resort op de Fiji-eiland. Dave Bautista verliet vroegtijdig het project. Zijn ‘Guardians of the Galaxy’-collega Michael Rooker en Kim Coates (‘Sons of Anarchy’, ‘Bad Blood’) zijn prima vervang-henchmen.

Bekijk ook de top 10 horrorfilms 2020 om naar uit te kijken.

8. Bloodshot

Move over, Marvel en DC. Valiant Comics eist dit jaar haar deel van de koek op. De Amerikaanse stripuitgever verkocht al meer dan 80 miljoen comics sinds haar oprichting door ex-Marvelhoofdredacteur Jim Shooter in 1989. In 2015 sloot Valiant Comics een deal met Sony voor 5 films. Goudhaantje ‘Bloodshot’ (de reeks sleet 7 miljoen comics sinds zijn entree in 1992) maakt in februari als eerste de overstap naar het witte doek. En die leest als een koelbloedige cocktail van ‘RoboCop’, ‘Wolverine’ en Jean-Claude Van Damme’s ‘Universal Soldier’.

Na de brutale moord op marinier Ray Garrison (Vin Diesel) en zijn vrouw, halen de labojassen van Rising Spirit Technologies de gevallen soldaat terug uit het dodenrijk met nanotechnologie. De regenererende nanobots in Rays aderen transformeren de ex-marinier in de bovenmenselijke moordmachine ‘Bloodshot’.

De onstuitbare kolos zweert uiteraard wraak op de moordenaars van zijn vrouw. Maar niets is was het lijkt in deze introductie tot het Valiant-filmuniversum. Volgende Valiant Comics-verfilming wordt ‘Harbinger’. Daarna volgt de ‘Bloodshot’ cross-over ‘Harbinger Wars’. Tenzij deze Vin Diesel-flick genadeloos flopt, natuurlijk.

7. The Call of the Wild

Toen in 1896 de eerste brokjes goud glinsterden in de Bonanza Creek, was dat het begin van de befaamde ‘Goldrush’. Van einde en verre proefden gouddelvers hun geluk in Klondike. En niet de minste namen. Denk maar aan Dagobert Duck en Jack London, auteur van ‘The Call of the Wild’ en ‘White Fang’.

Na zijn ruige avonturiersjaren in Alaska, dolf de Amerikaan voortaan schatten op met zijn pen. Zijn ‘Roep van de Wildernis’ uit 1903 werd een van de bekendste dierennovelles. Buck, een goedhartige kruising tussen een St. Bernard en een Schotse herdershond, verruilt buiten zijn wil het aangename Californische Santa-Clara voor de ijzige wildernis van Alaska.

Gaandeweg vindt Buck als sledehond zijn plaatsje in deze nieuwe wereld. Harrison Ford leent zijn norse rimpelkop aan gouddelver John Thornton. Chris Sanders verlaat na ‘Lilo & Stitch’, ‘The Croods’ en ‘How to Train Your Dragon’ voor het eerst de animatiestudio. Al blijft hij met een CGI-hond toch een beetje in zijn vertrouwde computeromgeving.

6. Emma

Jane Austen mag dan wel al twee eeuwen onder de zoden liggen, haar literaire erfenis staat nog steeds als een huis. Of zeg gerust een fraai Regency-landgoed. Na klassiekers als ‘Sense and Sensibility’ en ‘Pride and Prejudice’ krijgt ‘Emma’ ook nog eens een nieuwe verfilming. Anja Taylor-Joy toonde haar magnetische charisma afgelopen jaren vooral in huivertrips als ‘The Witch’, ‘Morgan’, en ‘Split’. Met deze Britse kostuumfilm bewijst de Engels-Argentijns-Amerikaanse (ja, echt!) dat ze van alle markten thuis is.

Emma Woodhouse heeft de looks, brains en het comfortabele familiefortuin. Een man aan de haak slaan, interesseert de socialite niet. Ze praat liever anderen het huwelijksbootje in. Maar de bemoeienissen van de jonge koppelaarster lopen zelden van een leien dakje.

Johnny Flynn (binnenkort te bewonderen als jonge David Bowie in ‘Stardust’), Mia Goth, Bill Nighy (als Emma’s hypochondere alleenstaande vader Mr. Woodhouse), Callum Turner, Amber Anderson, Rupert Graves en comédienne Miranda Hart vervoegen videoclip-regisseur Autumn de Wilde’s langspeeldebuut.

5. A Hidden Life

Na het hoogst gemengd onthaalde films als ‘Knights of Cups’ en ‘Song to Song’ vindt Terrence Malick eindelijk weer zijn oude vorm in ‘A Hidden Life’. Met 2 uur en 54 minuten wordt dit het langste tableau dat de grootmeester achter ‘Badlands’, ‘The Thin Red Line’ en ‘The Tree of Life’ ooit op het witte doek schilderde.

Deze met weidse, idyllische natuurlandschappen, luidende kerkklokken en James Newton Howards trillende strijkers doordrenkte verzetsfilm voert de gelauwerde cineast naar Sankt Radegund. In dat, nauwelijks vijfhonderd koppen tellende Oostenrijks bergdorpje, wees Franz Jägerstätter (August Diehl) de nazi’s en hun Anschluss af. Een executie voor landverraad bengelde boven de gewetensbezwaarde landbouwers hoofd. Dankzij zijn onwrikbaar geloof en gezinsliefde hield hij zich sterk.

De legendarische perfectionist in Terrence Malick sleutelde maar liefst drie jaar in de montagekamer. Schrik dus niet als je Michael Nygvist en Bruno Ganz, respectievelijk 3 en 1 jaar na hun dood ziet herrijzen als bisschop en rechter van dienst. Pieker je je suf vanwaar je hoofdrolspeler August Diehl alweer kent? Hij zorgde als Sturmbannführer Hellstrom voor die zenuwslopende keldertavernescène in ‘Inglourious Basterds’.

4. Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn

Er moeten al heel gekke dingen gebeuren, als ‘Birds of Prey (And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)’ lelijk tegenvalt. Cathy Yan (‘Dead Pigs’) schrijft geschiedenis door als eerste Aziatische een superheldenfilm te regisseren. Ondertussen werkt Chloé Zhao naarstig verder aan MCU’s ‘The Celestials’.

De ‘Birds of Prey’-trailers knetteren als rotjes in een kamer vol neonlampen. Wanneer de flamboyante misdaadbaas Black Mask (Ewan McGregor) zijn diamant terug wil van jeugdig straatdiefje Cassandra Cain (Ella Jay Basco), werpt Harley Quinn (Margot Robbie) zich op als reddende engel. De kleurrijke antiheldin rekent daarvoor op haar mede-‘Birds of Prey’ Black Canary (Jurnee Smollett-Bell), Huntress (Mary Elizabeth Winstead) en Renee Montaya (Rosie Perez).

Het marketingteam maakte afgelopen maanden minutieus duidelijk dat Jared Leto’s enerverende ‘Suicide Squad’-Joker niét meedoet in Harley Quinns solofilm. Niet dat de acteur er zijn slaap om laat. Met ‘Morbius’ maakt de Oscarwinnaar een beloftevolle transfer naar het Marvel-universum.

3. The Lighthouse

Robert Eggers leverde met zijn debuut ‘The Witch’ in 2015 een visitekaartje van formaat af. Met ‘The Lighthouse’ toont de dertiger andermaal dat we met een groot auteur te maken hebben. Al zullen anderen hun neus ophalen voor deze in 4:3-formaat gedraaide zwartwitfilm.

Robert Pattinson en Willem Dafoe delen 110 minuten de tijd als eenzame vuurtorenwachters in het Nieuw-Schotland van 1890. Terwijl buiten de misthoorns schallen, voltrekken zich in de vuurtoren de meest bevreemdende taferelen. Er gebeurt iets bijzonders akelig met een meeuw. Robert Pattinsons personage pleegt ontucht met een zeemeermin. En Willem Dafoe wauwelt zulke onverstaanbare zeemanspraat dat je blij bent dat er ondertitels bestaan.

Robert Pattinson en Willem Dafoe spraken zich in persinterviews veelvuldig uit over de barre opname-omstandigheden. De acteurs ontweken elkaar buiten de draaiuren en Pattinson nam zijn rol als stomdronken vuurtorenwachter bloedserieus. De voormalige ‘Twilight’-ster zoop zich te pletter op de set, piste daarbij al eens zijn broek vol en kotste bijna zijn tegenspeler onder. Dat resulteerde in lyrische recensies. De onbehaaglijke psychologische horrorfilm kreeg alvast een Oscarnominatie voor Jarin Blaschke sublieme camerawerk.

2. The Gentlemen

De geruchten zijn waar. Guy Ritchie heeft eindelijk nog eens een cockney, oer-Britse misdaadfilm gemaakt. ’s Mans fans van het eerste uur hadden afgelopen geen boodschap aan een live-action ‘Aladdin’ of een ‘Sherlock Holmes’. Ze hoopten op een terugkeer naar de onbezonnen hoogdagen: ‘Lock, Stock and Two Smoking Barrels’, ‘Snatch’ en ‘RocknRolla’.

En wie had dat ooit nog gedacht? Met ‘The Gentlemen’ flikt Guy Ritchie het, en hoe! Drugsbaas Mickey Pearson (Matthew McConaughey) heeft goed geboerd met zijn Londens wiethandeltje. Met een straatwaarde van 400 miljoen dollar kan hij de zaak gemakkelijk verkopen aan een Amerikaanse miljardair en rentenieren tot het einde van zijn dagen met mevrouw Pearson (‘Dowtown Abby’ en ‘Godless’-ster Michelle Dockery).

Uiteraard loopt alles in de soep. De cast is crimineel goed. Charlie Hunhams maakt zijn vorige Guy Ritchie-samenwerking ‘King Arthur’ ruimschoots goed. Eddie Marsan, Henry Golding, Jeremy Strong, Colin Farrell en vooral de eindelijk eens compleet atypisch gecaste Hugh Grant vullen de geniale dialogen aan.

1. Little Women

Grote consternatie toen de ‘Academy of Motion Picture Arts and Sciences’ die maandag 13 januari 2020 de lijst met Oscargenomineerden vrijgaf. Greta Gerwigs ‘Little Women’ kreeg een mooie 6 nominaties, waaronder ‘Beste Film’. Maar ‘Beste Regie’? Die nominatie kon Greta Gerwig vergeten.

Hoofdrolspeelster Saoirse Ronan en Florence Pugh spraken meteen van een groot onrecht. Twee jaar geleden kreeg de regisseuse wél een nominatie voor haar uitstekende debuut ‘Lady Bird’, ook al met Saoirse Ronan in de hoofdrol.

De Ierse actrice smeekte de regisseuse om haar te casten als Jo March in de verfilming van Louisa May Alcott wereldberoemde roman. ‘Little Women’ volgt de zussen Jo (Saoirse Ronan), Meg (Emma Watson), Amy (Florence Pugh) en Beth (Eliza Scanlen) tegen de achtergrond van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Een eigen wil hebben is als jonge vrouw geen evidentie in het Massachusetts van de jaren 1860. De onwrikbare Jo bewijst vastberaden het tegendeel, terwijl zij en haar zussen met de tijdsgeest en liefde worstelen. Timothée Chalamet, Laura Dern en Meryl Streep hijsen zich in de 19de-eeuwse kostuums van buurjongen Laurie, moederkloek Marmee en de onvergetelijke Aunt March.