Top 10 Nieuwe bioscoopfilms in januari 2020

Het miezert waargebeurde verhalen in januari. En die zijn ronduit onthutsend. De verbijsterende feiten van ‘Bombshell’, ‘Dark Waters’ en ‘Just Mercy’ bezorgen je bij momenten even koude rillingen als ‘The Grudge’.
Zet je liever even je verstand op nul met een onderhoudende blockbuster? Dan moet je bij ‘Bad Boys for Life’, ‘Dolittle’ en Charlie’s Angels’ zijn. In Amerika flopte ‘Charlie’s Angels’ vorige maand genadeloos aan de box-office. Maar misschien krijgen Kristen Stewart, Naomi Scott en Ella Balinska hier een herkansing?

Voor genrefans wacht de brutale gevangenisthriller ‘The Informer’. ‘Thor: Ragnarok’-regisseur Taika Waititi drijft op meesterlijke wijze de spot met nazi-Duitsland in ‘Joyo Rabbit’. En Sam Mendes? Die steekt iedereen naar de kroon met zijn cinematografische krachttoer ‘1917’. Nieuwsgierig? In deze top 10 ontdek je dé nieuwe bioscoopfilms in januari 2020.

10. The Grudge

Begin jaren 2000 kreeg de ene na de andere Japanse horrorfilm een Amerikaanse remake. Dat leverde titels op als ‘The Ring’, ‘The Grudge’, ‘Dark Water’, ‘Pulse’ en ‘One Missed Call’. Doorheen de jaren werden de IMDb-scores helaas enger dan de films. Nicolas Pesce brengt daar nu met zijn versie van ‘Ju-On: The Grudge’ verandering in. De Amerikaan leverde in 2016 met ‘The Eyes of My Mother’ een huiveringwekkend debuut af. Na ‘Piercing’, zijn stijlvolle sadistische tweede film, liep je ook niet bepaald ontspannen de filmzaal uit.

De trailer van ‘The Grudge’ is al helemaal niet voor tere zieltjes. Nicolas Pesce spreekt zelf niet over een remake of reboot, maar een nieuw verhaal dat zich afspeelt tussen de eerste en tweede film. En met Sam Raimi als producer is dat verhaal rauwer, donkerder en realistischer dan ooit.

Geen sociale werkster te bespeuren deze keer. Andrea Riseborough speelt een geharde detective en alleenstaande moeder die haar zoontje kost wat kost beschermt tegen een wraakzuchtige geest met een gruwelijk verleden.

Uiteraard staat deze ook in het lijstje van horrorfilms 2020 om naar uit te kijken.

9. Just Mercy

Destin Daniel Cretton (‘Short Term 12’, ‘The Glass Castle’) maakt in 2021 zijn grote Marvel-debuut met ‘Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings’. Toevallig telt zijn rechtbankdrama ‘Just Mercy’ met Brie Larson (‘Captain Marvel’), Michael B. Jordan (‘Black Panther’) en Jamie Foxx (‘The Amazing Spider-Man 2’) drie grote Marvelsterren.

Met een Harvard Law School-diploma op zak, kon Bryan Stevenson (Michael B. Jordan) in 1985 alle kanten uit. De getalenteerde jongeman koos voor de weg van de meeste weerstand. Als advocaat verdedigde hij de kwetsbaren in de rechtszaal. Als mensenrechtenactivist streed hij tegen corruptie en ijverde hij voor gelijke rechten.

De terdoodveroordeelde Walter McMillian (Jamie Foxx) kon zo’n advocaat wel gebruiken. De man zat onterecht vast voor de moord op een jonge blanke vrouw in het door racisme overschaduwde Alabama. Het bewijs voor zijn onschuld lag nochtans voor het grijpen. Walter McMillian zou wegkwijnen in de dodencel, tot de rechtschapen Bryan Stevenson en de lokale advocate Eva Ansley (Brie Larson) zich als rottweilers in de zaak beten.

8. The Informer

Het verhaaltje van ‘The Informer’ heb je al honderd keer gezien, maar daarom wordt het niet minder verteerbaar. Een stel goede acteurs helpt altijd een handje. Die vond Andrea Di Stefano (‘Paradise Lost’) gemakkelijk in Joel Kinnaman, Clive Owen, rapper Common, Rosamund Pike en de momenteel felbegeerde Ana de Armas (aftellen naar haar Bondgirl-entree in ‘No Time to Die’!).

En dat generisch verhaaltje dan? Een ex-veroordeelde (Joel Kinnaman) betert zijn leven als undercoveragent. Voor een klus laat hij zich opnieuw vrijwillig opsluiten in een beruchte zwaarbewaakte gevangenis. Joel Kinnaman (‘The Killing’, ‘Suicide Squad’, ‘Altered Carbon’) heeft de perfecte kop voor dit soort rollen, dus dit wordt best wel nog een plezierig bioscoopbezoekje.

7. Bombshell

Op 6 januari 2020 start het proces tegen Harvey Weinstein. De gevallen filmproducer maakt zich alvast met zijn rollator en pruillip op voor een fraai staaltje acteerwerk. Ondertussen is Roger Ailes, die andere grote spil in de #MeToo-hetze het onderwerp van Jay Roach’ ‘Bombshell’.

In juli 2016 nam het Fox News-hoofd ontslag na beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tot een proces zal het bij Roger Ailes niet meer komen. De nieuwszender oprichter overleed op 18 mei 2017 na een subduraal hematoom. ‘Bombshell’ brengt ’s man onfrisse praktijken op de werkvloer nog eens fijntjes in herinnering.

Charlize Theron, Nicole Kidman en Margot Robbie vullen de Fox News-kantoren. Jon Lithgow speelt Roger Ailes. Malcolm McDowell brengt een bezoekje als Rupert Murdoch, die andere veelbesproken media-mogul.

6. Dark Waters

Poly- en perfluoralkylstoffen, zeg dat je iets? De afkorting PFAS allicht al wat meer. Het woord haalde in november 2019 nog de krantenkoppen toen ingenieursbureau SWECO waarschuwde voor honderden locaties met verhoogd risico op PFAS-verontreiniging. Een van de grootste producenten van deze kunstmatige chemische stoffen is het Amerikaanse DuPont. In ‘Dark Waters’ trotseert een smetteloze advocaat (Marc Ruffalo) de ongenaakbare chemiereus als eenmansleger in de rechtszaal.

Productiehuis Participant stond in het verleden borg voor gedegen gedramatiseerde waargebeurde verhalen als ‘Spotlight’ en ‘The Post’. Tel daarbij een meesterregisseur als Todd Haynes (‘Wonderstruck’, ‘Carol’, ‘I’m Not There’ en ‘Far from Heaven’) en een cast vol ervaren rotten als Anne Hathaway, Tim Robbins, Bill Pullman, Mare Winningham en Victor Garber … en je weet dat deze onheilspellende hedendaagse ‘Erin Brockovich’ al je centen waard is.

5. Charlie’s Angels

In de bioscoopzalen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan kwam ‘Charlie’s Angels’ al een maandje vroeger uit. En dat werd geen succes.

Elizabeth Banks’ update van de iconische seventiesserie lokte amper bezoekers. De vernietigende recensies lieten ook al weinig aan de verbeelding over.
Aan de nieuwe Angels ligt het nochtans niet. Met Naomi Scott (prinses Jasmine uit de live-action ‘Aladdin’), Ella Balinska en vooral de unaniem geprezen Kristen Stewart beschikte het Townsend Agency over drie badass powervrouwen.

Evenmin aan de vrouwelijke touch. Elizabeth Banks maakt nog steeds geschiedenis als een van de allereerste vrouwen die een actiefilm schreef, produceerde én regisseerde. En tussendoor speelde ze ook nog even Bosley! De filmmaakster fulmineerde alvast boos op Twitter dat mannen misschien gewoon nog niet klaar zijn voor zoveel feminisme in het machogenre bij uitstek?

4. Dolittle

Traditiegetrouw sturen de grote filmstudio’s in januari producties waarvan ze de bui al voelen hangen het slagveld in als kanonnenvlees. Ontsnapt ‘Dolittle’ aan dat droeve lot? De bobo’s schoven al enkele keren met de releasedatum en dwongen regisseur Stephen Gaghan tot reshoots en een scriptdoctor. Straks heeft Robert Downey Jr. voor niets zijn Tony Stark-baardje afgeschoren!
In zijn eerste film buiten het Marvel-universum sinds ‘The Judge’ (2014), schittert Robert Downey Jr. als Dr. John Dolittle. Van mensen moet de excentrieke arts weinig weten. Van dieren des te meer. Sterker nog: hij kan er mee praten! Sinds de dood van zijn vrouw leeft Dolittle teruggetrokken achter de muren van zijn landgoed met een halve dierentuin aan exotische dieren.

Wanneer koningin Victoria (Jessie Buckley) geveld wordt door een mysterieuze ziekte, hijsen Dolittle en zijn dierenvrienden de zeilen voor een zoektocht naar een remedie. Ook leuk: met Emma Thompson, Rami Malek, Marion Cotillard, Octavia Spencer, Ralph Fiennes en Kumail Nanjiani telt Dolittles vrolijke beestenboel vier Oscarwinnaars en twee Oscargenomineerden. Je hoort ook nog Tom Holland, Selena Gomez én WWE-kleerkast John Cena als ijsbeer Yoshi.

Een van de kinderfilms om in 2020 naar uit te kijken.

3. Bad boys for life

‘Bad Boys’ blaast in 2020 25 kaarsjes uit. Het beduidende minder vervolg dateert alweer uit 2003. Waar bleef dat derde deel, ‘Bad Boys for Life’ toch al die tijd? En zit er wel nog iemand op te wachten? Aan het enthousiasme van Adil El Arbi en Billal Fallah zal het alvast niet liggen. De jonge Belgische regiematties timmerden met ‘Image’, ‘Black’ en ‘Patser’ afgelopen jaren aan een flitsend en bij momenten stevige koppijn bezorgend oeuvre. Jerry Bruckheimer trakteerde het olijke duo op een kaartje naar Amerika, en tegen Michael Bays topproducer zeg je natuurlijk geen nee.

De tijd is ook niet lief geweest voor de narcotica-agenten. Marcus Burnett (Martin Lawrence) is inmiddels politie-inspecteur. Aan Martin Lawrence’ pafferige voorkomen te zien, verlaat inspecteur Burnett zelden zijn bureau en staat Marcus’ ‘quality time’ thuis op een bedroevend laag pitje. Mike Lowrey (Will Smith), mogelijk de coolste agent halfweg de jaren 90, sukkelt dan weer met een midlifecrisis. Hoog tijd dat een wraakzuchtige Albanese huurmoordenaar de ex-partners opnieuw over de broeierige straten van Miami jaagt voor een laatste rit!

Hou die Adil El Arbi en Billal Fallah trouwens maar in de gaten. Als ‘Bad Boys for Life’ scoort, zijn ze voorgoed vertrokken in Hollywood. Het duo start binnenkort met de opnames van ‘Beverly Hills Cop 4’, die andere langverwachte actiekomedie.

2. Jojo Rabbit

In de knotsgekke wereld van Taika Waititi is het altijd feest. Na de dolle vampieren-mockumentary ‘What We Do in the Shadows’ en het losgeslagen ‘Hunt for the Wilderpeople’ maakte de Nieuw-Zeelander met het leuke ‘Thor: Ragnarok’ een glansrijk Amerikaans debuut. De acteur annex regisseur zit voorlopig nog niet om inspiratie verlegen. Met ‘Jojo Rabbit’ kleurt hij opnieuw gretig buiten de lijntjes.

De 10-jarige Jojo Betzler (Roman Griffin Davis dingt mee naar een Golden Globe) kende altijd zijn plaatsje in de wereld: dienen in het leger van de grote Führer. Dat onwrikbaar wereldbeeld slaat duchtig aan diggelen wanneer hij ontdekt dat zijn moeder (Scarlett Johansson) een Joods meisje (Thomasin McKenzie) op zolder verstopt.

Taika Waititi drijft de satire tot het uiterste met zijn rol van Jojo’s ingebeelde vriendje: een zwakzinnige Adolf Hitler-dubbelganger. De filmmaker heeft Maori en Joodse roots en kreeg dan ook de vraag waarom hij zichzelf als het nazikopstuk castte. Zijn antwoord was duidelijk: ‘The answer’s simple, what better ‘fuck you’ to the guy?’

1. 1917

Heeft Sam Mendes (‘Skyfall’, ‘Revolutionary Road’, ‘American Beauty) ooit al een slechte film gemaakt? Goed. ‘Spectre’, zijn laatste James Bond-film, was niet meteen een hoogvlieger. Maar dat maakt de Britse regisseur nu ruimschoots goed met het verbluffende oorlogstableau ‘1917’.

Het jaar 1917. De dodental van de Eerste Wereldoorlog loopt gruwelijk op in de loopgraven. De jonge Britse soldaten Blake (George MacKay) en Schofield (Dean-Charles Chapman) staan voor een onmogelijke taak. In een zenuwslopende race tegen de tijd trekken ze over het vijandelijk gebied om een geheim bericht af te leveren. Falen ze, dan wandelen 1.600 nietsvermoedende medesoldaten hun dood tegemoet in een hinderlaag. Waaronder Blakes eigen broer.

Bijzonder aan dit WO I-epos, is dat Sam Mendes’ cameraman Roger Deakins de oorlogsmissie filmde als één lange, onafgebroken take. Alejandro González Iñárritu paste dit trucje al eens toe in ‘Birdman’. Toen leverde dat vier Oscars op. In afwachting versierde ‘1917’ alvast drie Golden Globes-nominaties.

Vanaf 9 januari 2020 in de bioscoop.

Dit artikel is geschreven door Matthias Van de Velde. Hij komt uit de verguisde carnavalsstad Aalst en studeerde Klassieke Geschiedenis en Europese Politiek aan UGent. Hij is nog steeds boos dat hij als 6-jarige dreumes niet mee mocht toen ‘Bram Stoker’s Dracula’ en ‘Jurassic Park’ in de bios draaide. Hij schrijft nooit een woord te veel, tenzij hij zich laat gaan.

Films om naar uit te kijken in 2020