In het nieuwe boek van Arjen Lubach, Stoorzender, heeft Lubach zelf aangegeven dat er snel een einde komt aan zijn succesformat Zondag met Lubach. Er komt nog een seizoen op televisie en hoogstwaarschijnlijk is dat ook de laatste. Een goed moment om terug te blikken op de tien leukste fragmenten uit Zondag met Lubach.

10. Kutten met Rutte & Spot je spotje

Campagnefilmpjes zijn er in alle soorten en maten. Lubach nam in 2017 op geheel eigen wijze de spotjes onder de loep. Maar daar bleef het niet bij. Ook werd onder andere de brief genaamd ‘Aan alle Nederlanders’ van minister-president Mark Rutte ontleed en bekritiseerd.

9. Salafisme

Nadat op het dak van het Cornelius Haga lyceum in Amsterdam twee activisten stonden om aan te tonen dat de school Salafistisch zou zijn, besloot Lubach een item te maken over het Salafisme. Het is een controversiële stroming in de Islam. Aanhangers grijpen terug naar de tijd van Mohammed en willen ook volgens de normen en waarden van die tijd leven. De antibekeerbeer geeft het filmpje weer net die extra ‘Lubachtouch’.

8. Geert Wilders concreet

Nederland weer van ons. Dat is een korte samenvatting van Wilders’ verkiezingscampagne, zo viel ook Lubach op. In hoeverre maakt Wilders zijn plannen concreet? Daar probeerde Lubach een antwoord op te vinden.

7. Rumag

Rumag kwam in opspraak na dit filmpje van Lubach. Hij stelde aan de kaak dat de teksten die Rumag gebruikt vaak gestolen zijn. Het gevolg was niet mals. De topman van Rumag stapte op na dit item van Lubach.

6. Boeddhisme

Heb jij thuis een beeldje van Boeddha staan? In veel gevallen is het antwoord ‘Ja’, maar weet je dan ook wat het betekent? In dat geval is het antwoord meestal ‘Nee’. Lubach vertelt in dit item alle ins en outs van het voor ons onbekende Boeddhisme.

5. Nations League

Lubach zag de uitgelezen kans om een keer mee te kunnen praten over voetbal. Gelukkig voor hem ontstond er een nieuw toernooi: de Nations League. Het enige minpunt is dat het een heel onoverzichtelijk toernooi is. Geen paniek, de redactie van Zondag met Lubach legt het voor je uit!

4. Airbnb

Goedkoop een vakantieverblijf huren op Airbnb klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Er komen echter ook veel problemen bij kijken, zoals overlast. Daar blijft het niet bij. Airbnb zorgt er volgens Lubach ook voor dat de Nederlandse huizenmarkt in de problemen komt. Gedurende het filmpje verplaatst het bedrijf veel plaatsen naar rechts op Lubachs ‘leuke merken lijn’.

3. Campagnekrakers

Heb je zin in een politiek getinte carnavalskraker? Lubach komt op de proppen met de campagnekrakers. Van welk liedje wil jij de hele versie graag horen?

2. Nederlandse identiteit

Het is soms moeilijk vast te stellen wat echt de Nederlandse identiteit is. Zijn het de klompen? De rozen? De vrije pers? Of staat de multiculturele samenleving centraal in de Nederlandse identiteit. Aan de hand van uitspraken van politici en daaruit volgende tegeltjeswijsheden vat Lubach onze identiteit samen.

1.America first, Netherlands second?

Dit filmpje kon natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Met afstand het meest bekeken filmpje van Lubach ooit (28 miljoen views). Trump werd benoemd tot president van de Verenigde Staten en Lubach zag zijn kans schoon om hem welkom te heten. Het ging direct viraal en zelfs in Amerika werd het met veel gelach ontvangen.

Ben jij het eens met deze top 10? Of mist er een fragment? Laat het weten in de reacties!

Dit artikel is geschreven door Jitse de Graaf, student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.