In de top 10 zomervakantielanden vind je de landen waar Nederlanders het meest op vakantie gaan in de zomer, waaronder 9 Europese landen. Maar, Europa kent naast (onder anderen Frankrijk, Italië en Duitsland) nog veel meer landen, die zeer geschikt zijn voor een vakantie in de zomer. Hieronder staan ze op een rij. Dit zijn 10 originele zomervakantielanden in Europa. Dat wil niet zeggen dat je er bijna nooit Nederlanders tegenkomt. Ze zijn slechts iets minder populair.

10. Macedonië


Diego Delso/wikicommons

Macedonië maakt onderdeel uit van de Balkan, het bevindt zich ten noorden van Griekenland. Dit land grenst niet aan de zee, maar is rijk aan bergen en bossen. In het zuidwesten van Macedonië liggen twee grote meren: het meer van Ohrid en het Prespameer, waar je stranden vindt om te zonnen. De meren staan daarnaast ook bekend om de bijzondere vissoorten die er rondzwemmen. Skopje is de hoofdstad van Macedonië. Deze stad is zeer rijk aan geschiedenis (tot ruim 2500 jaar terug in de tijd). Het land telt vele kerken en kloosters. Met name in de stad Ohrid staan er velen. Een aantal van de monumenten uit dit land staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Ook staat dit land bekend om de bruine beer, een beschermd dier dat hier nog leeft.

9. IJsland

Deze eilandstaat bevindt zich ten noordwesten van het vasteland van Europa. Het land heeft een enorme oppervlakte, maar er wonen maar weinig mensen. Vliegen op de hoofdstad Reykjavik is vanuit vele locaties mogelijk. Van hieruit kun je vele natuurparken met natuurspektakels bezoeken, zoals gletsjers, geisers, vulkanen, enorme watervallen, bergen en ruige kustgebieden. De Blue Lagoon, een warmwaterbron en kuuroord, is een populaire attractie. Ook het Gletsjermeer Jökulsárlon is een prachtige bezienswaardigheid. En dan heeft IJsland ook nog eens walvissen, prachtige vogels en husky’s met wie je een tocht kunt maken. En, het is een land waar het Noorderlicht soms verschijnt. Kortom, een land waar heel veel spectaculairs te zien en te beleven is. Genoeg zelfs om er een hele top 10 aan te wijden!

8. Polen


Jerzy Strzelecki /wikicommons

Dit land ligt ten oosten van Duitsland, op niet zo gek ver rijden van Nederland. In Polen vindt je veel variatie voor een zomervakantie. Het land heeft een brede kustlijn (aan de noordkant) met vele mooie stranden. Het Poolse Scheveningen is de plaats Sopot. Hier vind je naast zee, strand en (met een beetje geluk) zon ook vele hippe cafeetjes en discotheken. Polen beschikt ook over vele meren, alleen in Mazurië liggen al 1.000 meren. De meren worden veelal omgeven door mooie bossen en andere natuur. Hier kun je volop varen, zeilen, kanovaren en vissen. Dan is Polen ook nog eens rijk aan bergen en prachtige steden, waaronder het zeer populaire Krakau. Ook Warschau, Poznan, Gdansk Wroclaw zijn een bezoek waard.

7. Ierland

Ierland is het eiland dat zich ten westen van het Verenigd Koninkrijk bevindt. In het dunbevolkte land vind je groengrijze ruige bergen, groene glooiende heuvels, hoge kliffen en woeste golven in een blauwe zee. Ook kent Ierland gezellige steden, waaronder de hoofdstad Dublin en Cork met natuurlijk de populaire Ierse pubs. Ierland is rijk aan oude kastelen met een bijzondere geschiedenis. En aan de westkust bevinden zich vele eilandjes, van groot tot klein, die je per boot kunt bezoeken. Kortom Ierland is een land met vele mogelijkheden.

6. Slovenië


Michael Gäbler/wikicommons

Het is één van de kleinste landen van Europa, maar toch zeker zeer geschikt als vakantieland. Slovenië bevindt zich tussen Oostenrijk (ten noorden) en Kroatië (ten zuiden). Het dunbevolkte land beschikt over bergen, blauwe rivieren en pittoreske stadjes. Ook heeft het wijnvelden en een klein stukje van de Adriatische kust met als bekendste plaats Piran. De hoofdstad van Slovenië, Ljubljana, is ook zeker een bezoekje waard. Houd je van rust en natuur? Dan is Slovenië een goede keuze als vakantieland.

5. Noorwegen


Petr Šmerkl/wikicommons

Voor warmte hoef je niet naar Noorwegen te gaan. Hoewel het in de zomer (met een beetje geluk) best warm kan zijn in dit meest westelijk gelegen Scandinavische land. In dit uitgestrekte land kun je genieten van een prachtige natuur met vele bergen, fjorden, kloven, watervallen en ruige natuur. Maar ook de hoofdstad van Noorwegen, Oslo, is een bezoek waard. De meeste mensen rijden hier zelfstandig rond in een auto. Onderweg zijn er voldoende mogelijkheden om te overnachten: hotels, pensions, hostels, huisjes, trekkershutten en berghutten. Ook beschikt het land over vele wandelpaden, waar je heerlijk kunt wandelen en klimmen. Ga je voor avontuur? Kies dan voor Noorwegen.

4. Zwitserland


Dirk Beyer

Het land van de bergen, dat is (naast Oostenrijk) natuurlijk Zwitserland. Het wordt ook wel omschreven als een paradijs voor natuurliefhebbers, waar vooral veel rust heerst. Naast reusachtige bergen heeft het land ook donkere kloven, schilderachtige meren, groene bossen, watervallen en moeraslandschappen. Hier kun je heerlijk wandelen en bergbeklimmen. Zwitserland is een rijk land, alles is er goed onderhouden en luxe ingericht.

3. Portugal


Hurtuv/wikicommons

Naast Spanje bevindt zich Portugal. Dit land beschikt over een lange kustlijn, maar staat met name bekend om de zuidkust, de Algarve, met goudgele stranden, rotsformaties en vele badplaatsen met Faro als bekendste plek. Hierop kun je vanuit vele locaties vliegen voor een all inclusive strandvakantie. Maar Portugal heeft meer te bieden dan zon, zee en strand. De hoofdstad Lissabon en de noordelijk gelegen stad Porto zijn ook een bezoek waard, allebei aan de zee gevestigd en met veel sfeer, geschiedenis en cultuur. En dan is er nog de Sintra (ten noorden van de Algarve) met haar vele sprookjesachtige paleizen en de Serra da Estrela (noord-oosten) met daarin immense ravijnen.

2. Kroatië


Pablo BM /wikicommmons

Kroatië, het land in oost Europa met de langste kustlijn en de meeste eilanden, gevestigd aan de Adriatische zee (tegenover Italië). Hier vind je naast vele prachtige baaitjes (en badplaatsen) ook pittoreske dorpjes en een heuvelachtig binnenland met indrukwekkende watervallen. Ook een bezoek aan de hoofdstad Zagreb is de moeite waard, maar nog mooier is Dubrovnik, ook wel de Parel van de Adriatische zee genaamd, een oud stadje met adembenemende uitzichten. Kroatië is het land bij uitstek om met een camper rond te rijden (vanuit Nederland of huren ter plekke). Het beschikt over volop kampeergelegenheden. Ook een bezoek aan de eilanden, veelal met helderblauw water, is de moeite waard. Een prachtig land, met veel zon en betaalbare prijzen. Vergeet niet waterschoenen en strandstoelen mee te nemen, aangezien het over veel steenstrandjes beschikt en maar weinig zandstranden heeft.

1. Denemarken


Henrik Sendelbach/wikicommons

Wil je met de auto op vakantie, maar niet al te ver rijden? Dan is Denemarken een prima keuze. Het land bevindt zich ten noorden van Duitsland en zuidelijk van Noorwegen. Het behoort tot Scandinavië. Denemarken wordt als vakantiebestemming steeds populairder en dat is niet voor niks. Het eerste waar veel mensen aan denken bij Denemarken is ‘LEGOLAND’. Dit is een familiepark, dat niet alleen bestaat uit 60 miljoen gekleurde LEGO bouwsteentjes, maar ook uit 55 attracties, de grootste LEGO winkel ter wereld, een bioscoop en live shows. Denemarken beschikt over een zeer lange kustlijn met duinen en volop badplaatsen. Hier kun je zeilen, surfen en sportvissen. Ook het veel oostelijker gelegen eiland Bornholm behoort tot Denemarken. De hoofdstad Kopenhagen is prachtig. Denemarken kent een rijke geschiedenis vol met sporen van de Vikingen. Houdt je meer van modern? De Denen staan bekend om hun prachtige design.