De autowereld staat nooit stil. Er worden constant nieuwe technieken ontwikkeld en auto’s krijgen ieder jaar weer nieuwe technische snufjes. Een groot deel van deze auto’s wordt door bedrijven geproduceerd die generatie op generatie nieuwe auto’s ontwikkelen. Wil je weten wat de oudste autobedrijven ter wereld zijn? Je ontdekt het in deze top 10.

10. Ford

Ford

Henry Ford maakte zijn eerste wagen in 1886, waarna in 1903 het bedrijf Ford werd opgericht. Het is een van de oudste autobedrijven ter wereld, maar Ford is ook beroemd omdat het de manier waarop auto’s worden gemaakt heeft gerevolutioneerd. Auto’s konden plotseling een stuk sneller en goedkoper gemaakt worden toen dit bedrijf de fabrieksproductie van auto’s introduceerde. Hierdoor werd het kopen van een auto haalbaar voor honderdduizenden mensen over de hele wereld. Nu meer dan 100 jaar later vind er weer een revolutie plaats in de autowereld, de elektrische revolutie. Denk aan alle Telsa’s op de weg, maar ook andere bekende automerken stappen over, denk aan de populaire Hyundai kona of de Dacia Spring Electric. Ford kan niet achterblijven en verwacht dan ook dat vanaf 2030 al hun modellen (in Europa) elektrisch zullen rijden.

9. Cadillac

Cadillac

Je zou het niet zeggen, maar Cadillac heeft zijn bestaan te danken aan Henry Ford. In 1901 startte deze man namelijk de Henry Ford Company, een bedrijf dat auto’s zou gaan produceren. Door onenigheden binnen het bedrijf stapte hij op, waarna hij het merk Ford oprichtte. Twee investeerders, Lemuel Bowen en William Murphy, bleven achter. Zij wilden de fabriek van de Henry Ford Company verkopen, maar kregen het advies om de fabriek te blijven gebruiken voor autoproductie. De naam van het bedrijf werd veranderd naar Cadillac en de rest is geschiedenis. Inmiddels is Cadillac een van de beroemdste merken die luxe auto’s produceert.

8. Fiat

fiat

Fiat werd in 1899 opgericht, met als volledige bedrijfsnaam Fabbrica Italiana Automobili Torino. Dit Italiaanse merk is vanaf het begin een groot succes geweest en specialiseert zich in het maken van stadsauto’s en mini’s. Het is bovendien een revolutionair bedrijf, want zij begonnen al in 1970 met het ontwikkelen van elektrische auto’s. Het succes van Fiat is nog steeds groot, want het bedrijf heeft als enige 12 keer de prijs voor Europese auto van het jaar gewonnen. Inmiddels heeft het merk ook Chrysler Automobiles opgekocht, waardoor het bedrijf sinds 2014 Fiat Chrysler Automobiles heet.

7. Renault

Renault

Société Renault Frères werd in 1899 opgericht door drie broers. De ene broer ontwikkelde prototypes voor auto’s, terwijl de andere twee zich bezighielden met het runnen van het bedrijf. In 1903 begon het bedrijf zijn eigen motoren te bouwen en zich te specialiseren in het bouwen van trucks, bussen en commercieel vervoer. In de Eerste Wereldoorlog hield het bedrijf zich bezig met het ontwikkelen van vliegtuigmotoren en ammunitie. Ondertussen hield Renault zich nog altijd bezig met het ontwikkelen van auto’s, waardoor het een enorm veelzijdig bedrijf is. Nog steeds is Renault een van de meest verkochte automerken in de wereld.

6. Land Rover

Lancashire Steam Motor Company

In 1896 werd het bedrijf Lancashire Steam Motor Company opgericht in Engeland. Door de jaren heen heeft het bedrijf heel wat naamwisselingen gehad. In eerste instantie produceerde het bedrijf grasmaaiers die op stoom werkten, waarna ze de eerste bestelwagens op stoom ontwikkelden. In 1907 veranderde de naam van het bedrijf in Leyland Motors. In de jaren zestig werd het een staatsbedrijf, waardoor de naam veranderde naar British Leyland Motor Corporation Ltd. De naam Land Rover volgde hierna. De eerste Rovers werden al in 1948 geproduceerd, wat vandaag de dag nog steeds het populairste design van het merk is.

5. Škoda Auto

skoda

Al in 1895 begint de geschiedenis van Škoda Auto. Het bedrijf werd opgericht in het Koninkrijk Bohemen, vandaag de dag bekend als Tsjechië. In eerste instantie hield het bedrijf zich bezig met het ontwikkelen van fietsen, maar in 1905 werden de eerste auto’s geproduceerd. Het werd al snel een van de grootste autoproducenten van Oostenrijk-Hongarije. Skoda is ondertussen onderdeel van de Volkswagen Group.

4. Mercedes-Benz

mercedez benz

Mercedes-Benz is een wereldberoemd autobedrijf dat is ontstaan in 1883. Het bedrijf werd onder deze naam pas opgericht in 1926, toen twee oude autobedrijven met elkaar fuseerden. Het ene bedrijf, Daimler-Motoren-Gesellschaft, produceerde benzinemotoren sinds 1890 en boekte later succes met het produceren van kleine raceauto’s. Het andere bedrijf, Benz & Companie Rheinische Gasmotoren-Fabrik, begon in 1883 met het produceren van industriële machines. Pas later begon het bedrijf auto’s te produceren. Na het fuseren van deze twee bedrijven ontstond er een automerk dat iedereen kent: Mercedes-Benz.

3. Opel

opel

Dit bedrijf heeft een lange geschiedenis, want Opel werd opgericht in 1862. Een auto kopen was er in die tijd nog niet bij, Opel maakte in het begin dan ook geen auto’s, maar naaimachines. In 1886 werd de overstap naar fietsen gemaakt en in 1899 werd de eerste auto geproduceerd. Pas na een grote brand in hun fabriek stapte het merk helemaal over op het maken van auto’s. Dat was een goede keuze, want in 1913 was het al het al het grootste autobedrijf in Duitsland en in 1930 de grootste van Europa. Het bedrijf verkoopt niet alleen auto’s onder zijn eigen merknaam, maar ook onder namen als Vauxhall, Buick en Holden.

2. Tatra

Tatra

De geschiedenis van Tatra begint in 1850. In deze tijd werden er nog geen auto’s gemaakt. Het bedrijf richtte zich daarom op het ontwikkelen van paardenkoetsen. In 1891 maakte Tatra een uitstapje naar het produceren van spoorvoertuigen. Nadat de directeur van het bedrijf een Benz kocht in 1897, kwam de inspiratie om auto’s te gaan ontwikkelen. Niet veel later werd de eerste truck geproduceerd door Tatra. In de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde het bedrijf tanks en trucks die zo snel de bocht om gingen dat veel soldaten een rit met de wagens niet overleefden.

1. Peugeot

Peugeot

In 1810 werd het bedrijf Peugeot gestart als een klein familiebedrijf dat koffiemolens produceerde. In 1830 maakt het bedrijf de overstap naar fietsen, waarna zout- en pepermolens volgden. Armand Peugeot kreeg al vroeg interesse in het ontwikkelen van auto’s, waardoor het bedrijf al in 1882 begon met het produceren van auto’s. Het bedrijf maakte een stoomdriewieler in 1889 en een eerste verbrandingsauto in 1890. Na een tijd begon het merk ook motors te produceren, maar deze afdeling werd uiteindelijk een afzonderlijk bedrijf.