Vandaag de dag maken we constant foto’s. Of we nu de natuur willen vastleggen, mooie momenten met onze vrienden willen onthouden of onze huisdieren willen vereeuwigen: het kan allemaal met onze mobiele telefoon. Vroeger was dat allemaal niet zo vanzelfsprekend, want toen de eerste foto’s gemaakt werden, moest je ongeveer acht uur stilstaan voordat je beeld werd vastgelegd. Ben je benieuwd naar de allereerste foto’s die ooit gemaakt zijn? Je leest er alles over in deze top 10 oudste foto’s.

10. De oudste digitale foto – 1957

eerste digitale foto

De uitvinding van digitale fotografie heeft ons leven veranderd. Dankzij deze innovatie kan je altijd en overal een mooi kiekje maken. De eerste digitale foto werd in 1957 geknipt door fotograaf Russell Kirsch. Deze wetenschapper was benieuwd of computers konden zien wat wij zien. Dankzij een paar technische snufjes lukte het hem om een foto te maken van zijn zoontje. Twintig jaar later werd de eerste echte digitale fotocamera ontwikkeld.

9. De oudste kleurfoto – 1861

eerste kleurenfoto

Toen fotografie voor het eerst werd ontwikkeld, was het nog niet mogelijk om kleuren op een foto te vangen. Sommige fotografen gingen creatief aan de slag door hun zwart-witfoto’s later in te kleuren met verf. In 1861 lukte het Thomas Sutton om kleur vast te leggen op een foto. Dat deed hij door drie verschillende foto’s te maken van dezelfde strik. Hij gebruikte hiervoor een methode bedacht door James Clark Maxwell, bij iedere foto gebruikte hij een ander kleurenfilter. Deze foto’s stapelde hij op elkaar en ineens ontstond er een kleurrijk beeld.

8. De oudste luchtfoto – 1860

eerste luchtfoto

Wanneer je een fotocamera hebt, is het geen uitdaging om een foto van een landschap voor je te maken. Maar hoe fotografeer je de wereld van boven? James Wallace Black was de eerste persoon die het aandurfde om de wereld van bovenaf vast te leggen. Dat deed hij niet met behulp van een drone of een vliegtuig, maar door een tocht met een luchtballon te maken. Zo kon hij een foto maken van zijn stad Boston en zien wat vogels normaal gesproken zien.

7. Oudste foto van een feestje – 1844

eerste feestje

Voor zover bekend is dit de eerste foto ooit van mensen die samen een drankje doen, en waarschijnlijk een feestje vieren. De foto is gemaakt in 1844 door David Octavius Hill, een van de belangrijkste pioniers van de fotografie. Hij staat zelf op de foto samen met schrijver James Ballantine en commissaris Dr. George William Bell. Ze drinken een “Edinburgh ale”

6. Oudste foto van de maan – 1840

eerste foto van de maan

Al snel werden fotocamera’s richting de hemel gericht, in 1840 werd bovenstaande foto van de maan gemaakt en een jaar later volgde de eerste foto van de zon. Er werd gebruik gemaakt van de nieuwe fotografische methode daguerreotypie waarmee voor het eerst scherpe foto’s gemaakt konden worden. De foto is gemaakt door John W. Draper vanaf het dak van het observatorium in Greenwich Village. (bron)

5. De oudste neppe foto (hoax) – 1840

Hippolyte Bayard

Tegenwoordig kan je bijna iedereen om de tuin leiden door een foto slim aan te passen met behulp van Photoshop. Die techniek was er vroeger niet, dus het is een wonder dat het mensen lukte om misleidende foto’s te maken. De eerste neppe foto werd in 1840 gemaakt en toont een man die zelfmoord heeft gepleegd. De man op de foto is ook meteen de fotograaf die hem gemaakt heeft: Hippolyte Bayard. Toen zijn rivaal hem versloeg met het ontwikkelen van een fotografietechniek, wilde hij zijn verdriet op deze manier tonen.

4. De oudste selfie – 1839

eerste selfie

Geen enkel account op social media is compleet zonder een selfie. Waar het maken van deze foto’s inmiddels de normaalste zaak van de wereld is, was het vroeger een uitdaging om een selfie te maken. Robert Cornelius was de eerste persoon die het voor elkaar kreeg. Hij zette de camera op zijn plek, opende de lens en rende naar de voorkant van de camera. Hier bleef hij een minuut zitten, waarna zijn selfie een feit was.

3. De oudste Nederlandse foto – 1839

Willem Hallegraefff

Ook in Nederland werd er veel geëxperimenteerd met foto’s. Er wordt inmiddels gedacht dat de eerste Nederlandse foto door Willem Hallegraeff gemaakt werd. Hij creëerde een bijzonder beeld door twee afbeeldingen met elkaar te combineren: een foto van kant en een foto van een prentje. Volgens de datering werd de foto op 25 november 1839 gemaakt. Je kunt deze eerste Nederlandse foto in het museum bewonderen, want hij is te zien in het Stedelijk Museum in Zutphen.

2. De oudste foto van een mens – 1838

eerste foto mens

Louis Daguerre is de eerste persoon op aarde die een ander mens heeft vastgelegd op een foto. Wanneer je naar zijn foto uit 1838 kijkt, zie je waarschijnlijk een doodnormale straat in Parijs. Maar wanneer je wat nauwkeuriger kijkt, zie je dat er één persoon op te zien is. Een man laat zijn schoenen poetsen op straat. Dat is dan ook de enige reden waarom je hem op de foto kan zien. Oude fototoestellen moesten vaak meer dan tien minuten worden blootgesteld aan een beeld voordat ze iets konden vastleggen. De man stond zo lang stil dat hij de enige persoon op straat is die vandaag de dag op deze foto te zien is.

1. De oudste foto – 1826

eerste foto

Wanneer je naar de oudste foto ter wereld kijkt, zie je maar weinig bijzonders. Toch is het een ontzettend speciaal kunstwerk dat vandaag de dag in een universiteit in Texas te vinden is. De foto werd gemaakt met behulp van een techniek genaamd heliografie. Hierbij werd een stukje glas of metaal bedekt met een stofje genaamd bitumen, dat hard wordt zodra het in aanraking komt met licht. Het heeft acht uur geduurd voordat fotograaf Joseph Nicéphore Niépce deze eerste foto wist te maken.