De volgende tien gebouwen zijn de oudste vrijstaande, door de mens gemaakte, gebouwen die er zijn gevonden. De leeftijd van de gebouwen is bepaald met behulp van C14-datering (radiometrische datering) en zijn dan ook een schatting.

Slechts één van de tien oude gebouwen is gevonden buiten Europa. De gebouwen zijn voornamelijk grafheuvels en graftombes.

10. Midhowe Chambered Cairn

Midhowe-Chambered-Cairn

Gebouwd: 3500 BC
Land: Schotland
Type: Graftombe

Het eerste gebouw in de lijst, de Midhowe Chambered Cairn , De Midhowe Chambered Cairn is een gekamerde graftombe uit het neolithicum, gelegen aan de zuidkust van Rousay, een van de Schotse Orkney-eilanden. De Midhowe Chambered Cairn werd uitgegraven in de periode 1932-1933. Na de opgraving is de cairn is staatsbeheer gegeven. Om de cairn te beschermen tegen de elementen werd over de cairn heen een schuur gebouwd. Over de cairn heen is een stellage gebouwd waardoor bezoekers de cairn van bovenaf kunnen bekijken. (bron)

9. La Hougue Bie

La-Hougue-Bie

Gebouwd: 3500 BC
Land: Jersey
Type: Ganggraf

La Hogue Bie is een prehistorisch monument, een ganggraf op Jersey, in de parochie Grouville. Het monument bestaat aan het begin van de 21e eeuw uit drie delen: het ganggraf zelf, een oude kapel boven op de heuvel, en een ondergrondse bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestaat uit een 13 meter hoge heuvel, die vrij hoog op het eiland ligt. Onderin de heuvel bevindt zich het ganggraf, dat dateert uit ongeveer 3500 v.Chr., het neolithicum. De gang is 9,6 meter lang en bestaat uit ca. 70 stenen. Aan het einde van de gang is een grotere, ovale, ruimte van 9 bij 3,6 m. Achter een grote steen achterin bevindt zich een kleinere ruimte, waarschijnlijk het heiligste deel van het heiligdom. (bron

8. Sechin Bajo

Sechin-Bajo

Gebouwd: 3500 BC
Land: Peru
Type: Plein

Het enige bouwwerk in de lijst welke niet in Europa is te vinden, Sechin Bajo is een is een oud stenen plein in Peru.

7. Listoghil

Listoghil

Gebouwd: 3500 BC
Land: Ierland
Type: Ganggraf

Listoghil is een prehistorische in County Sligo, Ierland. Het is het belangrijkste graf van de Carrowmore gangraf. Met een diameter van 34 meter is het ook een stuk groter dan de satellieten, die een diamter van ongeveer 15 meter hebben.

6. Ġgantija

Gebouwd: 3600 BC
Land: Malta
Type: Tempels

De megalithische tempels van Ġgantija (IPA: [gænti:ə]) bevinden zich op het Maltese eiland Gozo. Ze dateren uit de periode 3600-2500 v.Chr., het zogenaamde Chalcolithicum van de Ggantijafase tot de Tarxienfase. Ze werden opgegraven in 1827. De twee tempels zijn de eerste van de vele megalithische tempels en grotten op de Maltese archipel met hoefijzervormige of niervormige elementen in het grondplan. Gimbutas noemde ze baarmoedervormen. Ze zijn waarschijnlijk gebruikt in het kader van een vruchtbaarheidscultus, vermoedelijk een moedergodincultus, te oordelen naar de talloze archeologische vondsten van venusbeeldjes en andere beelden op de site. bron

5. West Kennet Long Barrow

West-Kennet-Long-Barrow

Gebouwd: 3650 BC
Land: Engeland
Type: Graf

De West Kennet Long Barrow is een neolithische graftombe gelegen op een krijtheuvelrug nabij Silbury Hill in Engeland.

4. Knap of Howar

knap-of-howar

Gebouwd: 3700 BC
Land: Schotland
Type: Huis

De Knap van Howar op het eiland Papa Westray in Orkney in Schotland is een neolithische boerderij. Het enige huis in de lijst. Waarschijnlijk is dit het oudste bewaard gebleven stenen huis in Noord-Europa. Radiokoolstofdatering toont aan dat het werd bewoond vanaf 3700 voor Christus tot 2800 voor Christus. De naam Knap of Howar bestaat uit de woorden knapp-r, dat Oud-Noors is voor kap, en howe, dat Oud-Noors is voor heuvel. Hower is de meervoudsvorm. De letterlijke vertaling van Knap of Howar wordt dan kap van heuvels. Deze tautologische naam verwijst naar de situatie van voor de opgraving waarbij 2,5 meter aan opgewaaid zand is verwijderd. (bron)

3. De Tumulus van Saint-Michel

tumulus-saint-michel

Gebouwd: 4500 BC
Land: Frankrijk
Type: Grafheuvel

De Tumulus van Saint Michel is een megalithische grafheuvel, gelegen ten oosten van Carnac in Bretagne te Frankrijk. Het is de grootste grafheuvel in continentaal Europa. Het is dan ook sinds 1889 een officieel erkend monument in Frankrijk. Door koolstofdatering en onderzoek is gebleken dat deze grafheuvel aangelegd is rond 4500 voor Christus.

2. De Tumulus van Bougon

tumulus-van-bougon

Gebouwd: 4700 BC
Land: Frankrijk
Type: Grafheuvel

De Tumulus van Bougon is een groep van vijf neolithische grafheuvels gelegen in Bougon. De oudste structuren van deze prehistorische monument datum tot 4800 voor Christus. Deze plek is toegankelijk voor toeristen en liefhebbers van geschiedenis.

1. De Cairn van Barnenez

Barnenez

Gebouwd: 4850 BC
Land: Frankrijk
Type: Ganggraf

Het oudste gebouw gemaakt door mensen dat is gevonden is, de Cairn van Barnenez, een neolithische monument gelegen op het schiereiland Kernéléhen in het noorden van Finistère, Bretagne in Frankrijk. De Cairn (wat Iers is voor ‘hoop stenen’) is een populaire toeristenattractie, mede ook door de prachtige ligging met uitzicht op zee. Met een lengte van 70 meter en elf granieten dolmens het grootste megalithisch mausoleum van Europa. Overigens is de cairn nog lange tijd gebruikt als steenhouwerij, en had zomaar volledig kunnen verdwijnen. Pas in 1954 ontdekte de archeoloog P.R. Giot de cairn. Sindsdien is de cairn opgenomen als historisch monument en is er een restauratiecampagne begonnen die tot 1968 heeft geduurd.