Top 10 Oudste Mensen van de Wereld Ooit

Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Toch is er (helaas) geen ontkomen aan, als je ten minste niet vroeg sterft aan een ziekte of ongeluk. Vroeg of laat zul je oud worden. Er komen natuurlijk wel wat voordelen bij kijken, zoals 65+ kortingen op van alles en nog wat, en de mogelijkheid om met pensioen te gaan (hoewel dit laatste een zaak is die steeds langer wordt uitgesteld). Toch wil niemand uiteindelijk oud zijn, als het puntje bij paaltje komt. Immers, oude mensen zijn vaak zwakker, immobieler, en tja… alles begint te kraken en piepen.
Toch is het gezegde ‘krakende wagens lopen het langst’ geen totale onzin. Sommige mensen worden inderdaad oer-oud, terwijl ze toch allerlei kwaaltjes hebben getrotseerd in het verleden. Andere mensen lijken tot hun 80ste in tip top conditie en kiepen dan van de een op de andere dag om. Het is (soms) totaal onvoorspelbaar wie er ouder wordt, en wie er jong zal sterven. We kunnen dat simpelweg gewoon niet van te voren weten. Wat we wél kunnen weten, is wie er in het verleden stokoud is geworden. Deze lijst kijkt precies daarnaar, de oudste mensen ooit ter wereld. Natuurlijk kunnen we maar beperkt ver terug kijken in de geschiedenis, maar we gaan er even van uit dat er tijdens en vóór de middeleeuwen weinig 100-jarige mensen waren. Oud worden, dat is toch echt wel een mode van de laatste eeuwen (of zelfs decennia).

Bovendien weten we natuurlijk niet zeker dat er niet stiekem mensen op aarde wonen of hebben gewoond die niet in onze registers staan, en die stiekem toch ouder zijn geworden dan de personen op deze lijst. Zoiets is natuurlijk goed mogelijk, maar erg onwaarschijnlijk. Alle geavanceerde culturen tegenwoordig registreren alle geboorten en sterfgevallen, en in de meer primitieve culturen die zoiets niet op zouden schrijven, is het zeer zeldzaam dat iemand ouder wordt dan 60, laat staan ouder dan 100!

10. Misao Okawa, wie weet hoe oud ze zal worden!?

misao okawa

We beginnen met de ‘jongste’ van de ouderen en meteen met de enige dame op deze lijst die nog in leven is. Dat betekent dus dat madame Misao best wel eens in deze lijst zou kunnen stijgen. Immers, alle anderen zijn al overleden, hun leeftijd staat dus vast. Maar Misao leeft nog, en kan dus zelfs nog ouder worden dan de huidige nummer één van de lijst.

Misao werd geboren in Japan, te vijf maart 1898. Ze is daarmee de op-twee-na-oudste Japanse dame ooit. Japan blijkt een gezond land te zijn, dat mag duidelijk zijn! Misao kreeg drie kinderen, waarvan er nog altijd twee leven, en boven de 90 jaar zijn. Ze heeft vier kleinkinderen en zes klein kleinkinderen. Haar man was minder fortuinlijk, hij stierf in 1931. Misao woont wellicht in een verzorgingstehuis, ze is nog altijd in redelijk gezonde toestand, en was zeer tevreden toen het Guinness World Records haar een certificaat gaf als oudste levende vrouw ter wereld.
Feest!? Als dit lijstje nog op tijd gelezen wordt, is het misschien nog niet te laat, morgen wordt Misao namelijk 116!

9. Jiroemon Kimura, 116 jaar en 54 dagen

Jiroemon Kimura

Een landgenoot van Misao en tevens de enige man in deze top tien, Jiroemon Kimura werd geboren te Kamiukawa, een kleine visgemeenschap. Hij werd geboren te 19 maart, maar een foutieve inschrijving heeft lang beweerd dat hij pas 19 april geboren werd. Eén maand vroeger of later, het jaar was in ieder geval 1897, en daarmee is hij de oudste Japanse man ooit, de oudste man ter wereld ooit, en tevens de eerste man die ouder werd dan 116 jaar!

Jiroemon was het derde kind in een gezin van zes, en zijn ouders waren boeren. Hij was geen dommerik, want op 14-jarige leeftijd rondde hij school af als tweede van zijn klas en hij kreeg zijn eerste officiële werk positie op 17-jarige leeftijd. Geen trage starter, dus!

Hij heeft ook een tijdje in Korea gewerkt, maar toen hij daarvan terugkeerde naar Japan, huwde hij met Yae Kimura, zijn buurmeisje, en sinds die familie een gebrek had aan mannelijke erfgenamen, adopteerde Jiroemon hun naam, in plaats van zijn eigen oorspronkelijke naam (Kinjiro Miyake).

Jiroemon is waarschijnlijk een van de weinig mensen op aarde die langer leefde ná de dag van zijn pensioen, als ervoor. Op 65-jarige leeftijd, zoals veel mensen die tijd, ging hij in 1962 met pensioen. Hij had toen maarliefst 45 dienstjaren bij de post erop zitten, maar nog niet genoeg van werk, want hij begon opnieuw als boer. Dit bleef hij overigens doen tot hij 90 jaar oud was!
Overigens was Jiroemon niet een vreemde eend in de familie. Vier van zijn broers en zussen werden ouder dan 90, en zijn jongste broer werd zelfs 100. Maar geen werd er zo oud as Jiroemon zelf! Zelfs zijn vrouw niet, Yae stierf al in 1978, op een vrij normale leeftijd van 74 jaar. Desalniettemin heeft ze toch zeven kinderen weten groot te brengen voor Jiroemon, en vijf van de zeven hebben hun vader overleefd (dat wil zeggen, ze leefden nog toen hun vader stierf). Van de 14 kleinkinderen zijn er nog 13 in leven. Daarnaast had hij 25 achter-kleinkinderen en 15 achter-achter-kleinkinderen.

Ook Jiroemon kreeg van Guiness World Records een certificaat voor oudste levende man op aarde. En wat was volgens Jiroemon de sleutel tot een lang en gelukkig leven? Helaas, slecht nieuws voor Bourgondiers, Jiroemon gelooft namelijk dat het voornamelijk lag aan kleine porties voedsel.

8. Besse Cooper, 116 en 100 dagen

besse cooper

Voorheen zagen we dat de geboortedatum van Jiroemon in eerste instantie een maand te laat was geregistreerd. Wat maakt een maand nou uit, zou je denken. Welnu, twee maanden kunnen je een plek op deze lijst garanderen, zo blijkt uit het voorbeeld van Besse Cooper, die nog geen 50 dagen ouder werd van Jiroemon.

Besse Cooper was een Amerikaanse dame die werd geboren te Tennessee, op 26 Augustus 1896. Haar geboortenaam was Besse Berry Brown, en ze was de derde van acht kinderen van Richard Brown en Angeline Berry. Als kind zou ze een echte boekenverslinder zijn geweest, en op latere leeftijd werd ze een toegewijde lerares. Tussen de eerste en tweede wereldoorlog gaf Besse les aan de jongere generatie.

Besse trouwde vrij laat, pas in 1924 op 28 jarige leeftijd, met ene Luther Cooper. Ze kregen vier kinderen en allemaal zijn ze nog in leven, met uitzondering van Luther zelf, die in 1963 stierf. Zijn sterven deed Besse echter niet verhuizen, in plaats daarvan bleef ze hun boerderij onderhouden tot in 2001, toen ze op 105-jarige leeftijd uiteindelijk naar een verzorgingstehuis verhuisde. Helaas stierf ze in 2012, op vier december, aan ademhalingsproblemen.

Naast een nummer 8 op deze lijst, is Besse ook de oudste bewoner in Georgia ooit. Ze was de een-na-oudste inwoner van Tennessee, op Elisabeth Bolden na (meer over haar later!). Volgens Cooper was haar eeuwige leven te danken aan ‘minding her own business’ (zich met haar eigen zaken bemoeien) en het vermijden van junk food.

7. Elisabeth Bolden, 116 jaar en 118 dagen

Elizabeth_Bolden
foto: Dave Darnell

We hadden het al even over Elisabeth hierboven. Met achttien dagen is Elisabeth dus net even iets ouder geworden dan Besse. Elisabeth werd echter een goede 6 jaar eerder geboren, op 15 augustus 1890. Vlak voor ze stierf was zij de laatste levende persoon ter wereld die in 1980 was geboren, en haar leeftijd was de zevende geregistreerde die de 116 behaalde.

Elisabeth Jones werd in 1890 geboren in Somerville, ook Tenessee. Blijkbaar is dat een gunstig stukje aarde, net als Japan, want ook de nummer acht op deze lijst kwam hier vandaan. “Lizzy” kwam uit een gezin van twee bevrijdde slaven. Ze huwde Louis Bolden in 1908, en een jaar later werd hun eerste zoon Ezell al geboren. Ze kregen in totaal drie zoons en vier dochters, en werkten op hun boerderij in de buurt van Memphis tot de jaren vijftig. Slechts twee dochters van de kinderen overleefden hun moeder, toentertijd 86 en 89 jaar in leeftijd. Maar geen zorgen, er waren genoeg klein en achter-klein kinderen. Toen ze stierf, had Elisabeth maarliefst 40 kleinkinderen, 75 achter-kleinkinderen, e150 achter-achter-kleinkinderen, 220 achter-achter-achterkleinkinderen en… jawel, 75 achter-achter-achter-achterkleinkindren. Ben je er nog?

Toen een reporter in 2003 vroeg hoe Lizzy dacht dat het mogelijk was dat ze zo oud geworden was, gaf ze enkel als antwoord “weet ik niet”. Echter, Lizzy was geenszins een verlegen lammetje zonder mening. Toen haar dochters herhaaldelijk haar dekentje over haar benen probeerden te trekken zou ze zijn uitgebarsten “Als je mijn dochter niet was, dan had ik je allang over mijn knie gelegd en je een pak rammel gegeven!”. Helaas waren haar laatste levensjaren minder gelukkig. Haar familie, die de pers koste wat kost weg probeerde te houden van haar teruggetrokken levensstijl, wisten te vermelden dat mammie Lizzy nauwelijks meer met hen kon communiceren. Daarnaast was Elisabeth Bolden bekend om haar angst voor het donker, soms zelfs zo erg dat ze niet slapen kon. Als 109-jarige werd ze opgenomen in een verplegingstehuis en hier zou ze enkele jaren later ook sterven. Ze stierf uiteindelijk op 11 December, 2006.

Een merkwaardige overeenkomst tussen Elisabeth en haar concurrente Amerikaanse in deze lijst Besse (nummer acht) is het volgende: Beide werden geboren in Augustus, Besse 10 dagen later dan Elisabeth, en beide stierven ze in December, Besse 7 dagen eerder dan Elisabeth. Toch zat er zes jaar verschil tussen de twee.

6. Tane Ikai, 116 jaar en 175 dagen

De derde persoon uit Japan in deze lijst is Tane Ikai. Ze is de oudste Japanse in deze lijst, en werd geboren op 18 januari 1879. Naast de nummer 6 op deze lijst, is Tane ook de oudste Japanse ooit en de oudste Aziatische ooit.

Mensen die Japan kennen, kunnen hier misschien iets mee; Tane werd geboren en getogen te Kansei, in het Aichu Prefectuur, Nagoya. Ook zij was het derde kind (dit kwam al eens eerder voor in deze lijst…) en haar ouders waren boeren. Zelf huwde ze op 20-jarige leeftijd kreeg drie zoons en een dochter en (dit is zeer opmerkelijk gezien de tijd) op 38-jarige leeftijd scheidde ze zichzelf van haar man, in 1917. Ze ging naar een verzorgingstehuis op haar 89ste levensjaar, en twintig jaar later kreeg ze een toeval, op 109 jarige leeftijd. De rest van haar leven (nog zeven jaar, om precies te zijn) bleef ze in bed vanwege deze toeval. Al haar kinderen waren al gestorven toen zij eindelijk aan de beurt was.

5. Maria Capovilla, 116 jaar en 347 dagen

María Capovilla
foto: Endlessdan / Wikicommons

Maria Esther Heredia de Capovilla née Lecaro, zo is haar officiële naam. Ze werd geboren op 14 februari 1889 in Guayaquil, Ecuador. Niet alleen is ze de op-vier-na oudste dame ter wereld, ze is de oudste persoon ooit in Zuid Amerika én op de Zuidelijke planeethelft. Noemen we Ecuador een ontwikkelingsland, dan is Maria Capovilla de oudste persoon ter wereld van een ontwikkelingsland.
Maria was de dochter van een Kolonel, en groeide op in de gegoede maatschappij, ze attendeerde alle sjieke sociale gelegenheden en ondernam kunstlessen, zoals in die tijd gewoon was voor dames van stand. Gezondheidsfreaks zien dit graag, Maria rookte niet en dronk nooit sterke drank. Ze huwde in 1917 met een militair, geheel volgens verwachting van haar vader en haar familie. Haar achternaam veranderde nu dus in Capovilla (haar meisjesnaam is Lecaro) en haar man Antonio Capovilla was een italiaan die geboren was in Oostrijk-Hongarije op een plek die nu in Croatië ligt. Antonio was geboren in 1864, en dus flink wat ouder dan Maria (23 jaar, om precies te zijn). Maria was dan ook zijn tweede vrouw, zijn eerste was reeds overleden.

Maria en Antonio kregen vijf kinderen, waarvan er nog drie leefden toen Maria zelf overleed. Daarnaast had ze 12 kleinkinderen, 20 achter-kleinkinderen en twee achter-achter-kleinkinderen. Niet half zo uitgebreid als Elisabeth Bolden dus.

Een hardnekkige dame was ze wel. Op 100-jarige leeftijd (wie zou er geen goud voor geven om zo oud te worden!?) stierf ze bijna en haar laatste riten waren al gezegd, toen ze plotseling herstelde. En sinds die dag had ze nauwelijks meer last van ouderdomskwaaltjes. Ze was als herboren. Ze liep nog rond (weliswaar met een stok, maar zonder hulp) tot haar 116e jaar. In dat laatste jaar echter, ging ze ineens sterk achteruit, en ze zou het jaar op 18 dagen na niet kunnen volmaken. Ze stierf 18 dagen voor haar 117e verjaardag.
We weten niet hoe zij zelf dacht dat ze zo oud heeft kunnen worden, maar wat we wel weten is dat ze niet was te spreken over de moderne ontwikkeling dat vrouwen tegenwoordig mannen mogen (moeten) versieren, in plaats van anders om.

4. Marie-Louise Meilleur, 117 jaar en 230 dagen

Marie-Louise Meilleur

Terwijl de nummers 10 tot en met 5 allemaal 116 jaar waren (nummer 10 binnen enkele dagen dat dit geschreven werd) neemt Marie-Louise Meilleur een grote sprong vooruit, met haar 117 jaar en 230 dagen. Ook Marie-Louise werd geboren in Augustus. 29 augustus 1880, om precies te zijn, in Kamouraska, Quebec, Canada. Ze was de op-drie-na oudste dame ter wereld, en de oudste Canadese.
Van haar jeugdjaren weten we niet veel, alleen dat ze haar eerste man, Etienne, huwde in 1900. Toen hij en haar beide ouders stierven in 1911 en 12, bleef ze alleen achter met twee van haar vier overlevende kinderen. In 1913 verhuisde ze dus dichter naar de grens van Ontario, en ze keerde slechts één keer in haar leven terug naar Quebec, in 1939.

Geenszins ontmoedigd door haar vroege ongeluk huwde Marie-Louise met een tweede man, Hector Meilleur (onder wiens naam ze bekend is geworden als 100-plusser). Zij kregen samen nog zes kinderen, en uiteindelijk liet ze een nalatenschap achter aan 85 kleinkinderen, 80 achter-kleinkinderen, 57 achter-achter-kleinkinderen en vier achter-achter-achterkleinkinderen.

Tot grote vreugde van rokers was Marie-Louise een van die voorbeelden van mensen die onverwoestbaar blijken. Ze rookte namelijk heel haar leven, en stierf pas op 117-jarige leeftijd. Een ander opmerkelijk feitje is dat, tegen de tijd dat haar moment van sterven gekomen was, haar zoon in hetzelfde verzorgingstehuis woonde. Haar oudste nog levende dochter was inmiddels ook al 90 geworden.

3. Lucy Hannah, 117 jaar en 248 dagen

Ongeveer even oud als Marie-Louise maar net 18 dagen ouder werd Lucy Hannah. Ze werd geboren op 16 juli 1875 in Linden, Alabama (Verenigde Staten van Amerika). Op haar sterfbed was Lucy de oudste Amerikaan ooit ter wereld, en in ieder geval is ze de op-twee-na oudste dame ter wereld.

Ze werd geboren onder de naam Lucy Terrell, maar verhuisde naar Detroit in de Grote Migratie (een grote volksverhuizing die veroorzaakt werd door rassen-onderdrukking in het Zuiden van Amerika). In Detroit zou ze uiteindelijk ook overlijden, maar pas veel veel later.

Eerst zou ze nog met John Hannah trouwen, in 1901, en acht kinderen krijgen, waarvan er nog twee levend waren toen zij zelf stierf. Zoals we vaker zien, zit dat lange leven een beetje in de familie. Lucy’s moeder werd zelf 99 (een enorm uitzonderlijk iets voor die tijd) en haar twee zussen zouden ook de 100 jaar halen.
Toen Lucy in 1993 stierf vermeldde haar familie dat ze 118 was, maar tien jaar later werd er uit een onderzoek vernomen dat ze eigenlijk 117 jaar was en 248 dagen. Tja, ze was dus wel aan haar 118e jaar bezig, zullen we maar zeggen. Een ander leuk feitje: Lucy werd in hetzelfde jaar geboren als de nummer één van deze lijst. Een goed jaar dus, 1875!

2. Sarah Knauss, 119 jaar en 97 dagen

Sarah Knauss

Als Marie-Louise een grote sprong voorwaarts nam op de nummers 9 tot en met 5, dan doet Sarah Knauss dat nog eens twee maal zo goed. Zij werd namelijk maarliefst 119 jaar en 97 dagen. Geboren op 24 september 1880 (nog zo’n vintage jaar met veel 100-plussers), Sarah is de oudste Amerikaanse ooit, en werd geboren in Hollywood (toentertijd nog niet zo bekend als nu, natuurlijk). Daarnaast leefde ze in Hollywood Pennsylvania, een kolenstadje in plaats van de woonplaats van de filmsterren waar wij tegenwoordig meteen aan denken! Sarah leefde haar hele leven in Pennsylvania. In 1901 huwde ze met Abraham Lincoln Knauss (neen, niet de president).

Sarah was een erg goede naaister en maakte haar eigen trouwjurk, alle tafelwaren en haar eigen kleren. Het verhaal wil dat ze al leerde naaien op haar vierde levensjaar. Geschiedenis wil dat in haar leven, Sarah zeven oorlogen had doorleeft en 23 presidenten van de Verenigde Staten! Gebeurtenissen die de meesten van ons alleen kennen uit geschiedenisboeken heeft zij meegemaakt, zoals het zinken van de Titanic (ze was toendertijd 31 jaar) en de introductie van de eerste massa-geproduceerde Ford auto in 1908 (ze was toen 28).

Wie was Sarah nog meer? In ieder geval ondernemend. Ze werd na haar huwelijk een huizenmaker en volgens haar enige kind en dochter Kathryn (die zelf ook 101 werd) kwam dit door de kalme en rustige houding van haar moeder. Niets, volgens Kathryn, kon Sarah Knauss choqueren of uit haar balans trekken.

De lievelings bezigheden van Sarah op latere leeftijd waren: golf kijken op TV, naaiwerk en borduurwerk doen, knagen aan melk chocolade (choco-liefhebbers, let op, dit is een terugkerend patroon), cashews knagen en chips eten. Blijkbaar zijn dat de ingrediënten tot een lang leven… In ieder geval, voor Amerikanen!
Sarah stierf op 30 december, vlak na kerst dus, maar net voor een nieuw jaar was begonnen, in 1999, dus net niet het derde millennium in.

1. Jeanne Calment, 122 jaar en 164 dagen

Jeanne Calment

Deze dame beweerde dat ze in competitie was met Methusalem. Welnu, die competitie heeft ze gewonnen. Jeanne Calment werd geboren op de 21ste Februari in 1875, te Arles, Frankrijk. Ze heeft in totaal 122 jaar en 164 dagen geleefd, en daarmee overleefde ze zowel haar dochter als haar kleinzoon! Het verhaal wil dat als klein meisje van 13, Jeanne een ontmoeting had met Vincent van Gogh, die haar vaders winkel binnen kwam wandelen. Haar beoordeling? “Vies, slecht gekleed en ongemanierd!”.

Jeanne’s vader was een scheepsbouwer, en haar moeders familie waren molenaars, geen zeer nobele afkomst dus. Toch was het blijkbaar een gezonde combinatie, want niet alleen Jeanne, maar meerdere familieleden werden oud. Haar oudere broer Francois bijvoorbeeld, werd 97, en haar eigen vader stierf op 93-jarige leeftijd, zeker voor die tijd een zeer respectabele leeftijd.
Jeanne trouwde met een achterneef genaamd Fernand, een rijke winkeleigenaar. Ze hadden slechts één dochter, Yvonne, en zij werd helaas slechts 35 jaar oud. Ze kreeg echter wel nog één zoon, de kleinzoon van Jeanne, en noemde hem Frederic. Negen jaar oud toen zijn moeder Yvonne stierf, werd Frederic door Jeanne zelf overgenomen en opgevoed. Helaas werd hij zelf slechts één jaar ouder dan zijn moeder, en stierf op 36-jarige leeftijd.

Een slimme zet van Jeanne was haar volgende actie. Ze voorzag dat haar appartement niet kon worden geërfd door familie (immers, haar directe nazaat was al gestorven) en dus maakte ze een contract op met een ex-advocaat Andre Francois. Het idee was dat zij haar appartement aan hem zou nalaten, mits hij haar maandelijks, tot haar dood, 2500 Francs zou betalen. Hoe kon arme Andre Francois weten dat ze 122 jaar zou worden!? Afijn, uiteindelijk heeft Andre bijna twee keer de waarde van Jeanne’s appartement moeten betalen. En hij heeft er zelf nooit van kunnen genieten, want hij stierf vóór Jeanne (zijn weduwe bleef echter de rekening betalen volgens afspraak).

Net als veel ouderen, belandde Jeanne uiteindelijk in een ouderen verzorgingstehuis. IN tegenstelling tot de meeste ouderen, echter, wist Jeanne dit uit te stellen tot haar 110ste jaar. Ze fietste nog tot haar 100-ste! En ze was zelfs in het verzorgingstehuis nog geenszins klaar met haar leven. Op 114-jarige leeftijd speelde ze zelfs nog een rol – zichzelf – in een film over Vincent van Gogh. Maar zelfs deze onverwoestbare dame kon enkel uitstel van de executie eisen, geen afstel. Op 121-jarige leeftijd stierf ze, op 4 augustus 1997. Liefhebbers van olijfolie en chocolade mogen zichzelf gelukkig prijzen, volgens Jeanne was haar lange leven vooral te danken aan haar dieet: veel olijfolie (zelfs als huidzalf) flink wat port en ten minste 1 kilogram chocolade iedere week. Dat is dus het recept naar het eeuwige leven?

Omdat uitdrukkingen en spreekwoorden soms net zo oud zijn als de mensen hierboven beschreven, willen we deze top tien afsluiten met een paar mooie ouderdoms-spreekwoorden. Voor we beginnen nog even dit: zit het hem niet in de kwantiteit dan moet het komen uit de kwaliteit. Daarmee bedoelen we dat lang leven niet per se een goed leven wil betekenen. En vise versa, je kan een kort leven lijden, en toch een heel intensief gelukkig leven hebben. Pessimisten leven langer? In ieder geval lijkt het langer, als je pessimist bent. Immers, je ziet overal ellende! Afijn, een paar mooie spreuken die bedoeld zijn om de lezer wijzer te maken. Of je er echt wijzer van wordt, dat hangt af van de lezer. Ken je de spreuk niet, probeer het eens te beredeneren?

• Want: Men is nooit te oud om te leren.
• Echter, doe niet teveel moeite, immers: Jong en oud, op het eind wordt alles koud
• Toch is een vooruitziende blik wel handig: Die jong spaart, lijdt oud geen gebrek
• Andere mensen beweren echter: Ouderdom komt met gebreken
• Maar in tegenstelling: piepende wagens lopen het langst
• Ten slotte komt het dus neer op: Beter jong gestorven als oud bedorven

  1. JSF maart 10, 2014
   • (i;l:) Hamburger maart 13, 2014
   • NornorAapje december 21, 2015
   • elise bollen december 30, 2016
   • Jonas juli 28, 2019
   • aaaaaaaa maart 31, 2020
  2. Jef maart 10, 2014
  3. Angelina maart 10, 2014
  4. Je weet maart 12, 2014
   • Anoniem maart 14, 2014
   • Anoniem maart 23, 2014
   • Anoniem mei 4, 2017
  5. tim maart 13, 2014
  6. Iemand maart 16, 2014
  7. Anoniem maart 12, 2015
  8. triple april 1, 2015
  9. Oudjuh april 15, 2015
  10. Sproetje augustus 19, 2015
  11. Anoniem november 3, 2015
  12. Anoniem november 3, 2015
  13. anoniem november 26, 2015
  14. Anna december 22, 2015
  15. Anoniem februari 19, 2016
  16. Iemand die zijn mening geefy maart 14, 2016
  17. Iemand die zijn mening geeft maart 14, 2016
  18. loely poely april 1, 2016
  19. loely poely april 1, 2016
  20. kadir baba juli 11, 2016
  21. Anoniem december 17, 2016
  22. elise bollen december 30, 2016
  23. Felicity for now en marinete verbekken???????????????????????? januari 4, 2017
  24. Niesette april 10, 2017
  25. Matthias juni 3, 2017
  26. Lolol juli 31, 2017
   • W maart 4, 2019
  27. hallo oktober 16, 2017
  28. hallo oktober 16, 2017
  29. meneertje slim maart 25, 2018
  30. Anoniem maart 29, 2021
  31. Anoniem maart 29, 2021
  32. Dani maart 29, 2021
  33. Acelya juni 21, 2021

  Jouw Reactie?