De meeste topsporters moeten na verloop van tijd stoppen met hun carrière omdat ze niet meer fit genoeg zijn om bij de absolute top te horen. Dat geldt alleen niet voor alle sporters. Zo zijn er een aantal tennissers die ook nog op latere leeftijd op het hoogste niveau op het veld te vinden waren. Welke dat zijn? Je leest het in de top 10 oudste tennisspelers ooit.

10. Tommy Haas (39 jaar)

tommy haas
Rena Schild / Shutterstock.com

De meeste tennissers stoppen met hun carrière snel nadat ze de dertig gepasseerd zijn. Dit gold niet voor Tommy Haas, hij hield het vol tot zijn 39e. De Duitse tennisser was al actief sinds 1996 en stopte in 2017 ongeveer een maand voordat hij veertig was. Tijdens zijn carrière wist hij maar liefst 15 titels te behalen. Zijn hoogste positie op de wereldranglijst was 2e, deze positie behaalde hij in 2002. Een Grand slam wist hij nooit te winnen, wel haalde hij bij de Australian Open drie maal de halve finale en bij Wimbledon lukte hem dit eenmaal.

9. Takao Suzuki (43 jaar)

Takao Suzuki
CHEN WS / Shutterstock.com

Takao Suzuki is misschien niet een van de meest succesvolle tennissers ter wereld, maar hij is nog altijd actief op een leeftijd van 43 jaar. Wie weet kan hij de komende jaren dus nog een aantal plekjes stijgen in deze lijst. Een grote titel heeft hij nooit gewonnen. Hij stond in 1998 op de 102e plaats op de wereldranglijst. In Japan behaalde hij wel de 1e plaats van de nationale ranglijst.

8. Jimmy Connors (44 jaar)

jimmy conners
Koen Suyk / Anefo / CC0

De Amerikaanse tennisser Jimmy Connors is een van de grootste tennissers aller tijden. Hij was duidelijk gek op het spelletje want hij speelde tot zijn 44e door op het hoogste niveau. Hij won in totaal 109 titels (waaronder 8 Grand Slams), stond 160 weken onafgebroken op de eerste plaats van de wereldranglijst, en heeft 1243 wedstrijden gewonnen, een record.

Hij was een fanatieke sporter en kon hier en daar zijn geduld verliezen. Daarom was het geen uitzondering wanneer hij weer ruzie had met de scheidsrechter of het publiek. Hij was ook een revolutionair, want het was de eerste professionele tennisser die een metalen racket gebruikte in plaats van een houten racket.

7. Ken Rosewall (46 jaar)

ken rosewall
Anefo /CC0

Het was 1980 toen de Australische Ken Rosewall besloot om te stoppen met tennissen, hij was toen 46 jaar oud. Ook Ken Rosewall is een tennislegende. Hij won achttien grandslamtitels: acht in het enkelspel, negen in het mannendubbelspel en één in het gemengd dubbelspel. Ook op latere leeftijd speelde Rosewall nog mee met de beste. In 1977 op 43 jarige leeftijd wist hij nog de kwartfinale van de Australian Open te halen.

6. John McEnroe (46 jaar)

john mcenroe
Anefo / Croes, R.C/ CC0

Op de 6e plaats van oudste tennissers wederom een legende, John McEnroe was 46 jaar oud toen hij stopte met tennissen op het hoogste niveau. Had hij nog een paar dagen langer getennist, dan was John McEnroe maar liefst 47 jaar oud geweest toen hij met pensioen ging. Hij speelde zijn laatste professionele toernooi in 2006, een paar dagen voor zijn verjaardag. Tijdens zijn carrière had hij ontzettend veel passie voor de sport, waardoor hij enorm fanatiek was. Zijn bijnamen zijn niet voor niets “Big Mac” en “Superbrat”. McEnroe won zeven grandslamtitels.

5. Kimiko Date (46 jaar)

kimiko date
lev radin / Shutterstock.com

De eerste vrouw in dit lijstje is Kimiko Date, die ook een paar dagen voor haar verjaardag stopte met tennissen. De Japanse sportvrouw had het graag anders gezien, want ze wilde het liefste nog even doorgaan met sporten. Dat ging helaas niet toen de conditie van haar lichaam verslechterde. Mogelijk kon ze zo lang doorgaan door een lange carrièrestop. Op haar 26e ging ze voor de eerste keer met pensioen, om onverwacht 12 jaar later terug te keren. In 2009 won ze op 39 jarige leeftijd een WTA toernooi, hiermee is ze op Billie Jean King na de oudste winnaar ooit.

4. Billie Jean King (47 jaar)

Billie Jean King
Lynn Gilbert / wikipedia

Billie Jean King is een van de beste vrouwelijke tennissters ooit. Ze won 39 Grand Slam titles: 12 in het enkelspel, 16 bij de dubbelen, en 1 keer bij mixed dubbelen. In 1983 stopte ze op 40 jarige leeftijd met het spelen van singles, maar tot 1990 bleef ze samen met Jennifer Capriati dubbelen.

Billie Jean King is natuurlijk ook wereldberoemd dankzij de impact die zij heeft gehad op de sportwereld. Zo deed ze mee aan een legendarische wedstrijd die ook wel de “Battle of the Sexes” genoemd werd, waarbij ze de strijd aanging tegen Bobby Riggs. Billy Jean King won de wedstrijd. Daarna zette ze zich in voor gelijke lonen voor mannelijke en vrouwelijke atleten. Ze was ook een van de eerste vrouwelijke sporters die een ton aan prijzengeld won in één seizoen.

3. Younes El Aynaoui (47 jaar)

Younes El Aynaoui
Moroccan sky/CC BY-SA 3.0/wikipedia

Al sinds 1990 was Younes El Aynaoui op het tennisveld te vinden. Hij heeft het lang volgehouden, want deze tennisser ging pas met pensioen toen hij 47 werd in 2017. Hij won in zijn carrière 5 ATP toernooien en stond in 2003 op de 14e plaats van de wereldranglijst. Younes El Aynaoui zal ook altijd herinnerd worden door de wedstrijd die hij tegen Andy Roddick speelde. De uitslag van de kwartfinale van de Australian Open van 2003 was 4–6, 7–6, 4–6, 6–4, 21–19. De wedstrijd duurde 5 uur. Beide hadden veel matchpoints en uiteindelijk was het Roddick die de wedstrijd won.

2. Martina Navratilova (49 jaar)

Navratilova
Hans van Dijk / Anefo /CC0

De geboren Tsjechische heeft een bijzonder lange carrière achter de rug waarin ze record op record stapelde. Ze wordt door velen naar voren geschoven als de beste tennisster aller tijden. Bij de Grand Slams was ze 18 keer was ze in de singles het best, 31 keer in de vrouwendubbel en 10 keer in het gemengd dubbel. Ze speelde van 1982 tot en met 1990 negen keer de Wimbledonfinale, die ze in haar loopbaan uiteindelijk 12 keer bereikte en negen keer won. Ze heeft het record voor meeste opeenvolgende overwinningen met 74.

In 1994 stopte ze voor het eerste met tennissen op de respectabele leeftijd van 38 jaar. In 2000 keerde ze echter terug in het dubbelspel en zeker niet onverdienstelijk, ze bereikte 23 finales en won er daarvan 14, waaronder Australian Open en Wimbledon. Op 9 september 2006 nam Navrátilová (opnieuw) afscheid, en in stijl. Ze won, samen met Bob Bryan, het gemengd dubbel tijdens de US Open. Het was haar 59e Grandslamtitel.

1. Gail Falkenberg (73 jaar)

oudste tennisers ooit

Gail Falkenberg heeft nooit de top van de tenniswereld bereikt, maar ze is wel een professional. Lange tijd wist niemand wie ze was, maar dat veranderde toen ze een professionele wedstrijd won in 2016. Ze won in het kwalificatie toernooi van een ITF tournament van Rosalyn Small, 47 jaar jonger dan Gail. In de volgende ronde speelde ze tegen Taylor Townsend en verloor met 6-0 6-0 in 36 minuten. Pijnlijke beelden van de partij kun je hieronder zien.

Meer lijstjes over tennis