In Europa zijn vele oude steden, afkomstig uit een ver verleden. Maar wat zijn eigenlijk de alleroudste steden? Welke steden bestonden al ver voor het jaar 0? Stel je toch eens voor: Europa als een grote vlakte met bergen, dalen, rivieren, meren, bossen, moerassen en andere natuurgebieden. En daar… op een paar plekken een gebied waar mensen wonen… Dat was ver in de tijd, toen er nog maar een paar plekken bestonden waar mensen woonden. Dit is de top 10 oudste steden van Europa die nu nog steeds bestaan.

10. Lissabon (Portugal)

Lissabon, de hoofdstad van Portugal, bestaat al sinds 1200 jaar voor Christus. Een legende beweert dat de stad is gesticht door de Griekse held Odysseus. Hij was op weg naar huis en op de plek waar nu Lissabon is, ontstond een Fenicische handelspost. Later (rond 200 voor Christus) werd de stad door de Romeinen veroverd. Daarna viel het in handen van volkeren uit het noorden en raakte in verval. Door toedoen van de moslims (rond het jaar 700 na Christus) bloeide de stad weer op, het werd opnieuw een handelscentrum. Het kreeg toen de naam: al-Ushbuna. Van deze oude tijd is niet veel meer te zien in het hedendaagse Lissabon, de meeste gebouwen stammen uit veel latere eeuwen. Wel is er een archeologisch museum in het Carmoklooster gevestigd, waar uiteraard informatie en materiaal uit de oudheid is terug te vinden.

9. Chalcis (Euboea, Griekenland)

Ongeveer 1200 voor Christus ontstond er beschaving in het gebied waar nu de stad Chalcis is gevestigd. Chalcis ligt op een het Griekse eiland Euboea, vlakbij het vasteland (de stad is al sinds ongeveer 400 voor Christus door een brug hiermee verbonden). De stad werd al genoemd door de Griekse dichter en zanger Homerus (die leefde van ongeveer 800 tot 750 voor Christus). Chalcis was een handelsstaat, die belangrijk was voor de Griekse kolonisatie. Arestoteles heeft in Chalcis gewoond (en is er ook overleden). Nu oogt de stad als een moderne hedendaagse stad. In het Chalcis Archeologisch Museum kun je op zoek gaan naar het verre verleden.

8. Trikala (Griekenland)


GNantin/wikicommons

In noord Griekenland wonen al sinds 1200 voor Christus mensen in het gebied dat nu Trikala heet. De Griekse dichter en zanger Homerus benoemde deze stad (net als Chalcis, de nummer 9 van deze lijst) al in de 8e eeuw voor Christus. Trikala staat bekend als de plek waar Asclepius, de vergoddelijkte arts, is geboren. Daar zijn nu nog overblijfselen van te zien in Trikala: overblijfselen ter ere van deze God der geneeskunde. Ook Hippocrates woonde en werkte hier een tijdje. Pas sinds de Middeleeuwen kreeg Trikala haar oorspronkelijke naam.

7. Larnaca (Cyprus)


A.Savin/wikicommons

Larnaca was er al sinds 1400 jaar voor Christus. Het is een havenstad aan de zuidoostkust van het eiland Cyprus. Waarschijnlijk is Larnaca gesticht door Mycenen (een oude cultuur in Griekenland). Een (Bijbelse) legende beweert echter dat Lanaca is gesticht door Kittim, de kleinzoon van Noach. Later (in de 7e eeuw voor Christus) werd de stad verwoest door de Arabieren. De Moskee, Hala Sultan Tekke, de derde heiligste moskee ter wereld, herinnert nog aan deze tijd. Van oudsher heet Larnaca ‘Kition’ of ‘Citium’. Larnaca beschikt over een archeologisch museum waar uiteraard alles is te vinden over de rijke geschiedenis van deze stad.

6. Thebe (Griekenland)

Ergens tussen 1600 en 1240 voor Christus ontstond in centraal Griekenland Thebe. Deze prehistorische plek staat bekend als decor van vele Griekse mythen en sagen. Het zou gesticht zijn door de Feniciër Kadmos, die zich hier vestigde op aanwijzing van het orakel van Delphi. Hij grondvestte hier zijn dynastie. Er zijn onder anderen oosterse cilinderzegels uit deze tijd door archeologen opgegraven. In het plaatselijke Archeologische Museum van Thebe zijn ook reminiscenties aan het verste verleden van de stad te vinden. Andere oude overblijfselen zijn enkele burchttorens in het stadscentrum, resten van een Myceens paleis en de oude Acropolis.

5. Chania (Kreta, Griekenland)


Doris Antony/wikicommons

De stad Chania op Kreta stamt 1700 tot 1500 voor Christus. Het kreeg toen de naam ‘Kydonia’. Na een verovering van de Arabieren (in het jaar 828) werd het vernietigd. Toen het weer op werd gebouwd, kreeg de stad een nieuwe naam, namelijk ‘al-Hannim’. De beroemde piraat Barbarossa viel eeuwen later de stad aan, waarna de stad opnieuw moest worden herbouwd. Het belangrijkste museum in Chania is het Archeologisch museum, niet gek natuurlijk, aangezien het al zo lang bestaat.

4. Koetaisi (Georgië)


Kober/wikicommons

De stad Koetaisi bevindt zich in het land Georgië (ten noordoosten van Turkije). Het wordt al bewoond sinds ongeveer 2000 voor Christus. Er is in het jaar 2005 een huis gevonden uit dit verre verleden. De stad heette destijds: Aia. Homerus schreef een boek over Jason en de Argonauten, daarin wordt Aia genoemd als eindpunt van een reis naar de koning. Koetaisi was van de 10e tot de 12e eeuw na Christus de hoofdstad van het Koninkrijk Georgië. Hoewel Koetaisi nu vooral bekend staat als een studentenstad en een stad met veel theaters, kun je er toch ook nog teruggaan in een ver verleden. Dat doe je in het nabijgelegen natuurgebied Staplia. Daar zijn kalksteengrotten, waar dinosauriër fossielen werden gevonden. Ook is dit de plek waar, volgens de Griekse Mythologie, Prometheus werd vastgeketend aan de rotsen. De adelaar Ethon kwam daarna elke dag langs om de aangegroeide lever van Prometheus op te eten. Dit deed hij als straf, Prometheus had namelijk het vuur aan de mensen gegeven.

3. Plovdiv (Bulgarije)


Ilia Markov/flickr

Uit het jaar 3000 tot 2000 voor Christus stamt de Bulgaarse stad Plovdiv. De stad draagt daarom het motto: ‘Antiek en eeuwig’. De stad heette van oorsprong ‘Eumolpia’. Later droeg het achtereenvolgens de namen ‘Philippopel’, ‘Pulpudeva’, ‘Trimontium’, ‘Puldin’ en ‘Filibe’. De huidige naam Plovdiv stamt uit de 15e eeuw. Plovdiv is meer dan 200 archeologische sites rijk, waarvan de oudste stammen uit de 1e eeuw (het Romeinse Forum) en de 2e eeuw (het Antieke Stadion en het Antieke Theater), allen gevestigd in de Romeinse Stad. Er is ook een Archeologisch Museum in Plovdiv gevestigd met een rijke verzameling kunstvoorwerpen.

2. Athene (Griekenland)


Steve Swayne/flickr

De stad Athene, de hoofdstad van Griekenland, stamt maar liefst uit de jaren 5000 tot 6000 voor Christus. De eerste mensen waren hier waarschijnlijk al aanwezig in 11000 tot 7000 voor Christus. De allereerste democratie ontstond op deze plek. Uit dit verre verleden zijn nog overblijfselen aanwezig in Athene. De Akropolis van Athene (stadsburcht of citadel gevestigd op de heuvel Akropolis) is nu nog steeds zichtbaar in de stad. De oude tempel, de agora en het Parthenon maken hier onderdeel van uit. Athene is vernoemd naar de godin Pallas Athena, dit was in het verleden ook het patroon van de stad.

1. Argos (Griekenland)

Hoewel je zou verwachten dat Athene de oudste stad is van Europa is dit toch een andere stad, namelijk: Argos. Deze stad is echter niet zo heel veel ouder dan Athene. Argos stamt uit 6000 tot 5000 voor Christus. De stad beschikt nog over resten uit de 4e tot 2e eeuw voor Christus (een stadsmuur, theater, agora en tempels). Ook zijn er nog bouwwerken aanwezig uit de Romeinse tijd (1e tot 3e eeuw na Christus). Het gaat hier om de thermen en een aquaduct. Argos neemt een zeer belangrijke positie in als het gaat om Griekse mythen en sagen, zoals die van koning Danaüs en zijn vijftig dochters en die van de Danaïden. De Godin Hera was de voornaamste cultus van de stad. Zij had er het heiligdom ‘Heraion’. Er stond een cultusbeeld van haar voor deze tempel, die er nu nog is, op 8 kilometer buiten het centrum.