Het eerste vliegtuig ging al meer dan honderd jaar geleden de lucht in. Na die eerste beroemde vlucht is het steeds gebruikelijker geworden om van A naar B te vliegen. Tegenwoordig heb je de keuze uit honderden vliegtuigmaatschappijen, maar er zijn een aantal maatschappijen die al tientallen jaren vluchten aanbieden. Welke dat zijn? Je ontdekt het in de top 10 oudste vliegmaatschappijen die nog steeds vliegen.

10. British Airways

British Airways

Eduard Marmet/ CC BY-SA 3.0

British Airways is in 1974 ontstaan, toen vier oudere vliegmaatschappijen met elkaar fuseerden om één grote maatschappij te creëren. Je zou dus kunnen zeggen dat British Airways eigenlijk al veel ouder is, met een eerste vlucht die al in 1919 plaatsvond. Sterker nog: de directie van British Airways is van mening dat zij de eerste commerciële vlucht hebben aangeboden. Dat werd alleen niet door deze maatschappij gedaan, maar door een van de voorgangers die is opgeheven toen British Airways werd opgericht.

9. Iberia

Iberia

Iberia Airlines – Vuelo inaugural Iberia Madrid – Buenos Aires (1946)

Iberia werd in 1927 opgericht en was voornamelijk een postbedrijf dat vluchten tussen Madrid en Barcelona aanbood. De vliegmaatschappij was even uit de running in het begin van de jaren dertig, maar maakte gauw genoeg een doorstart tijdens de Spaanse burgeroorlog. Na de oorlog kwam het bedrijf in handen van de Spaanse overheid, die de groei van Iberia stimuleerde. In 1946 was dit de eerste vliegmaatschappij die een vlucht tussen Europa en Zuid-Amerika aanbood. Deze verre vluchten zijn sindsdien de belangrijkste focus van het bedrijf.

8. Air Serbia

JAT

clipperarctic – JAT DC-10-30/flickr/ CC BY-SA 2.0

Air Serbia is net zo oud als zijn voorganger op dit lijstje, want ook deze vliegmaatschappij werd in 1927 opgericht. Hierna was het jarenlang de belangrijkste maatschappij in Joegoslavië. Tijdens de koude oorlog had Air Serbia een belangrijke functie, aangezien de vliegtuigen van deze maatschappij goederen vervoerden van oost naar west en andersom. Na het opbreken van Joegoslavië werd Air Serbia de belangrijkste vliegmaatschappij van Servië, waar de maatschappij nog altijd gevestigd is. Het is dus ook niet gek dat de maatschappij pas na deze verandering de naam Air Serbia kreeg.

7. Delta Air Lines

delta

RuthAS/wikimedia/CC BY 3.0

Delta is een van de grootste vliegmaatschappijen van de Verenigde Staten. Het bedrijf begon klein in 1924, toen de vliegtuigen van Delta voornamelijk ingezet werden om gewassen te besproeien. Het bedrijf is zo groot geworden door slimme aankopen te doen. Zo nam Delta de oostelijke en Europese vliegroutes van Pan Am over in de jaren negentig, waardoor ze nog meer passagiers konden vervoeren. Daarna heeft het bedrijf ook Northwest Airlines overgenomen, waardoor de markt nog groter werd voor Delta. Vandaag de dag vervoeren ze bijna 200 miljoen passagiers per jaar.

6. Finnair

finnair

RuthAS/wikimedia/CC BY 3.0

Finnair heeft zijn naam te danken aan het land waar de vliegmaatschappij in 1924 werd opgericht. Het bedrijf komt namelijk uit Finland, waar vliegtuigen het makkelijker maken om de vele meren en eilandjes te trotseren. In eerste instantie gebruikte Finnair alleen maar watervliegtuigen, waarmee piloten gemakkelijk konden starten en landen op het water. Door de jaren heen werden er steeds meer normale vliegtuigen aangeschaft. Finnair werd de eerste Europese maatschappij die directe vluchten naar Tokyo aanbood. China volgde gauw genoeg, waardoor Finnair de belangrijkste vervoerder werd van Europeanen die Azië wilden bezoeken.

5. Czech Airlines

joegoslavie

Krumnack.H/wikimedia/CC BY-SA 2.0 de

De geschiedenis van Czech Airlines begint in 1923, toen dit bedrijf de nationale vliegmaatschappij van Tsjechoslowakije werd. Het bedrijf heeft heel wat meegemaakt. Zo was het een belangrijke vervoerder in de koude oorlog en werd Czech Airlines stilgelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is ook de eerste vliegmaatschappij ter wereld die een kaping meemaakte. Door constante veranderingen in het Oostblok moest Czech Airlines zich door de jaren heen blijven herstructureren, maar sinds de jaren negentig is het voortbestaan van deze vliegmaatschappij weer stabiel.

4. Aeroflot

PS

De eerste vlucht van Aeroflot vond plaats in 1923, toen een klein vliegtuig vier passagiers van Moskou naar Nizhny Novgorod vervoerde. Sindsdien staat Aeroflot bekend als de belangrijkste vliegmaatschappij van de Sovjetunie en Rusland. Na de Tweede Wereldoorlog werd het zelfs de grootste maatschappij ter wereld. Dat is niet gek, want in de Sovjetunie waren er enorm lange afstanden om te overbruggen. Het vliegtuig was dus een geliefd vervoermiddel. Na de val van de Sovjetunie versplinterde Aeroflot, maar de kern van de maatschappij bleef in Rusland. Vandaag de dag is het bedrijf nog altijd in handen van de Russische overheid.

3. Qantas

australische oude vliegtuigen

Vliegmaatschappij Qantas is weer een stukje ouder dan zijn voorgangers, want dit bedrijf werd in 1920 opgericht. De naam van deze maatschappij lijkt gek, maar het is een afkorting: Queensland and Northern Territory Aerial Services. Het bedrijf is dus werkzaam in Australië, waar het in eerste instantie de ongerepte gebieden van het land beter toegankelijk wilde maken. Door de jaren heen is het werkgebied van Qantas flink uitgebreid, want er kwamen al snel vluchten naar Azië bij. Vandaag de dag is het de grootste vliegmaatschappij van Australië, met bekendheid over de hele wereld.

2. Avianca

oude vliegtuig

Avianca heeft een interessante geschiedenis, want het bedrijf werd in 1919 opgericht door Duitsers die in Colombia leefden. Zij noemden de maatschappij SCADTA. In de jaren dertig werd er minder positief naar de vliegmaatschappij gekeken, omdat de band met de Duitsers zorgwekkend was volgens sommige landen. Daardoor werd een deel van de aandelen overgenomen door Pan American World Airways. Net na de oorlog werd de maatschappij samengevoegd met een ander bedrijf in Colombia, waarna het bedrijf vliegmaatschappijen in heel Zuid-Amerika ging overnemen.

1. KLM

KLM historie

De oudste vliegmaatschappij ter wereld komt gewoon van eigen bodem, want de KLM werd al in 1919 opgericht. De start van deze vliegmaatschappij had een belangrijke reden, want zo was het mogelijk om een directe verbinding tussen Amsterdam en Batavia te maken. Dat was meteen de langste vliegroute ter wereld op dat moment. In de jaren veertig zette de KLM nog een belangrijke stap, want toen werd de eerste vlucht naar New York aangeboden. Vandaag de dag is de KLM nog altijd een van de belangrijkste vliegmaatschappijen van Nederland, met talloze internationale vluchten.