Top 10 Paul Verhoeven Films

Paul Verhoeven zal in 2016 eindelijk zijn nieuwste film Elle uitbrengen. Verhoeven werd eind jaren zestig bekend dankzij de televisieserie Floris. Na een succesvolle periode in Nederland maakte hij carrière in Hollywood waarbij hij nooit bang was voor controverse. Wat zijn de tien beste films van de beroemdste filmregisseur van Nederland?

10. Flesh & Blood

Flesh+Blood

In 1985 presenteerde Verhoeven zijn eerste buitenlandse film Flesh & Blood. Verhoeven was altijd geïnteresseerd in de middeleeuwen en gaf met deze film een rauwe kijk op het tijdperk. Rutger Hauer speelt de leider van een groep huurlingen die moeite hebben zich te beheersten tijdens de inname van een stad. Op hun daaropvolgende tochten ontvoeren ze de schoondochter van een machtige man om zich te verschansen in een kasteel. Flesh & Blood is een aanstekelijke film vol seks en geweld waarmee Verhoeven een visitekaartje presenteerde voor Hollywood.

9. Zwartboek

Zwartboek

Na het tegenvallende Hollow Man (2000) leek Verhoeven uitgekeken op de formules van Hollywood. In 2006 maakte hij een langverwachte comeback in Nederland met een van zijn favoriete onderwerpen: de Tweede Wereldoorlog. Verhoeven wist de actrices Halina Reijn en Carice van Houten te strikken voor de hoofdrollen. De film volgt de vele omzwervingen van de Joodse Rachel die lijkt te worden achtervolgd door noodlot. Haar dubbelrol tijdens het eindspel van de oorlog lijken haar een aantal keren fataal te worden.

8. Spetters

Spetters

Met Spetters (1980) wist Verhoeven flink wat controverse te veroorzaken. De film werd door critici afgekraakt en leidde zelfs tot protesten voor bioscopen, onder andere vanwege het geweld tegen homoseksuelen. Tegenwoordig is dit nog moeilijk voor te stellen, omdat ook duidelijk is dat Verhoeven een eerlijk beeld probeert neer te zetten van een rauwe realiteit. Een groep vrienden houdt zich vooral bezig met motorcrossen. Wanneer ze de patatverkoopster Fien tegenkomen ontstaat er concurrentie om haar in te palmen. Maar Fien heeft zo haar eigen voorkeuren.

7. Soldaat van Oranje

Soldaat van Oranje

Met Soldaat van Oranje (1977) wist Verhoeven internationaal naam te maken. In zijn kielzog zouden ook acteurs Rutger Hauer en Jeroen Krabbé beginnen aan een buitenlandse carrière. Een groep Leidse studenten leidt een onbezorgd leven totdat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Allemaal besluiten ze op verschillende wijze om te gaan met de nieuwe situatie, sommigen gaan in het verzet terwijl anderen passief toekijken of zich zelfs aanmelden bij de Duitse bezetter. Ondanks het succes van de film bleef Verhoeven een moeilijke relatie houden met veel Nederlandse filmcritici die de film weinig origineel vonden.

6. Robocop

RoboCop

Met de actiefilm Robocop wist Verhoeven in 1987 Amerika te veroveren. De film vertelt over een politieagent die door criminelen wordt neergeschoten en wiens lichaam als basis dient voor een cyborg. Deze Robocop vormt een nieuw soort politieagent die al snel orde brengt in het chaotische Detroit. Daar is niet iedereen over te spreken. Verhoeven kon goed uit de weg met de gewelddadige actie maar wist ook op slinkse wijze maatschappijkritiek toe te voegen waardoor Robocop net anders aanvoelt.

5. De Vierde Man

De vierde man

De verfilming van Gerard Reve’s gelijknamige roman zou in 1983 voorlopig Verhoevens laatste Nederlandse film zijn. De Vierde Man is zeker voor Nederlandse begrippen een hoogst originele film vol bizarre beelden en een bovennatuurlijke sfeer. Een schrijver ontmoet tijdens een lezing een weduwe bij wie hij snel intrekt nadat hij bij haar thuis een portret ontdekt van een knappe man op wie hij verliefd wordt. Steeds vaker wordt hij geplaagd door visioenen waaruit blijkt dat de vrouw al drie keer eerder is getrouwd. Alle mannen vonden de dood, zou hij de vierde man zijn?

4. Total Recall

total recall

Na het succes van Robocop mocht Verhoeven aan het echte grote werk beginnen: een sciencefictionfilm met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol. Total Recall (1990) wordt gekenmerkt door een groot aantal vernieuwende special effects en een bizar verhaal. Douglas Quaid (Schwarzenegger) leidt een saai bestaan op Aarde. Op een dag schaft hij een fantasiereis aan die in de hersens wordt geïmplanteerd. Tijdens de operatie gaat echter iets mis en Quaid denkt zijn echte identiteit te hebben gevonden. Op zoek naar antwoorden moet hij naar Mars reizen waar hem een aantal verrassingen staan te wachten.

3. Basic Instinct

Basic Instinct

Met Basic Instict (1992) deed Verhoeven een poging om een thriller in de stijl van Alfred Hitchcock te maken. Sommige reacties op de film zullen Verhoeven flashbacks hebben bezorgd. Want net als bij Spetters was men in Amerika niet tevreden over de vrouwonvriendelijkheid en de manier waarop homoseksuelen werden geportretteerd. Ook nu werd het publiek hier alleen maar door aangetrokken. Michael Douglas is een rechercheur die een moord onderzoekt. Hij raakt al snel verliefd op de belangrijkste verdachte, een schrijfster (gespeeld door Sharon Stone) die in een van haar boeken de moord in details heeft beschreven.

2. Turks Fruit

Turks fruit

De doorbraak van Verhoeven zou uitgroeien tot de meest succesvolle Nederlandse film aller tijden. De verfilming van Turks Fruit zou ook de doorbraak betekenen van hoofdrolspelers Rutger Hauer en Monique van de Ven. De jonge beeldhouwer Eric leeft een wild leven totdat hij op een dag de liftster Olga oppikt. Ze beginnen ondanks protest van haar ouders aan een relatie die uiteindelijk stukloopt. Wanneer ze elkaar na jaren weer tegenkomen blijkt Olga al snel dodelijk ziek. Cameraman Jan de Bont zorgde voor een destijds ongewone snelle filmstijl en Rogier van Otterloo componeerde de legendarische filmmuziek.

1. Starship Troopers

Starship Troopers

In 1997 waagde Verhoeven zich aan een nieuwe sciencefictionfilm, een verfilming van het klassieke boek Starship Troopers. De film werd in eerste instantie lauw ontvangen omdat het leek te zijn gemaakt voor een nieuwe generatie jonge acteurs die vooral mooi zijn. Wie enigszins oplet, ziet echter dat Verhoeven meer dan ooit maatschappijkritisch te werk gaat. De samenleving in Starship Troopers is militaristisch en kritiekloos ingericht om hoofd te bieden aan invasies van een insectenras. Na een massale aanval besluit de mensheid om voorgoed af te rekenen met de thuisplaneet van de insecten. Starship Troopers is een pessimistisch meesterwerk waar Verhoeven zowel zijn zwarte humor als fascinatie met de Tweede Wereldoorlog in kwijt kan.

    1. Patrick maart 8, 2016
    2. Anoniem januari 2, 2017

    Jouw Reactie?