Piraten spreken tot de verbeelding. Ze doen waar ze zin in hebben, beroven schepen en begraven graag schatten. Veel piratenfilm flopten bij verschijning waarna het genre uit de mode raakte. Maar toch wordt de piratenvlag uiteindelijk altijd weer op het witte doek gehesen. Wat zijn de tien beste piratenfilms aller tijden?

10. Pirates (1986)

pirates

Pirates van Roman Polanski kent een typische geschiedenis. Na zijn succesfilms in Hollywood werd een piratenfilm zijn droomproject. Polanski moest echter de Verenigde Staten uitvluchten omdat hij van verkrachting was beschuldigd. Zijn gedroomde hoofdrolspeler Jack Nicholson bleef om meer geld vragen en pas na vele jaren was er Pirates dat zijn budget nooit kon terug verdienen. Toch is Pirates een fijne klassieke piratenfilm vol humor.

9. Yellowbeard (1983)

yellowbeard

De komische piratenfilm Yellowbeard werd onder andere geschreven door Monty Python-lid Graham Chapman die de hoofdrol speelt. Deze Yellowbeard is een piraat die twintig jaar in de cel heeft gezeten wegens belastingontduiking. In die tijd heeft hij nooit verteld waar zijn schat ligt begraven. De autoriteiten verhogen zijn straf in de hoop dat hij ontsnapt en op zoek gaat naar zijn schat, wat natuurlijk ook gebeurt. Chapman wist een paar van zijn oud-collega’s te strikken voor rollen waardoor de film een aantal ouderwetse Monty Python-grappen kent.

8. Swashbuckler (1976)

Swashbuckler

Een lange tijd wilden filmstudio’s geen dure piratenfilms meer maken. Maar in 1976 probeerde men het genre weer in ere te herstellen. Voor de hoofdrol werd Robert Shaw gestrikt die net in het succesvolle Jaws had gespeeld. Het resultaat was een serieuze piratenfilm die tijdens de opnames ook als enige een echt schip uit die tijd gebruikte. Zoals veel piratenfilm flopte Swashbuckler in de bioscoop. De tijd was nog niet rijp voor een revival.

7. Captain Blood (1935)

Captain Blood

Errol Flynn was in de jaren dertig een grote filmster en actieheld die graag het degen hanteerde. De perfecte acteur voor een piratenfilm. In Captain Blood wordt de arts Peter Blood verbannen naar Jamaica om vervolgens als slaaf te worden verkocht. Tijdens een aanval van piraten weet hij te ontsnappen en sluit hij zich bij hen aan. Met de fijne naam Captain Blood beleeft hij menig avontuur.

6. The Black Swan (1942)

the black swan

Elke technische verandering van de film zorgt ervoor dat er nieuwe piratenfilm nodig is. Zo ook met de komst van Technicolour. The Black Swan maakt gretig gebruik van de nieuwe kleurenpracht. Nadat Engeland en Spanje vrede sluiten besluit de piraat Henry Morgan op het rechte pad te gaan. Als beloning wordt hij gouverneur van Jamaica en moet Morgan de rest van het piratengilde zien te vangen. Weinigen aan beide kanten vertrouwen er op dat Morgan echt zijn oude streken is verleerd.

5. Hook (1991)

hook

Ook Steven Spielberg heeft een poging gedaan tot het maken van een piratenfilm. Niet zo goed gelukt als veel van zijn andere films, maar zeker vermakelijk. Hook vertelt het verhaal van de volwassen geworden Peter Pan (Robin Williams). Zijn kinderen worden ontvoerd en hij moet terug naar Neverland om zijn oude aartsvijand te verslaan, Captain Hook, samen met zijn oude vrienden de “Lost Boys”.

4. The Princess Bride (1987)

The Princess Bride

The Princess Bride is een ironische sprookjesfilm die in 1987 niet bijster succesvol was maar inmiddels is uitgegroeid tot een zeer geliefde klassieker. De film is geen pure piratenfilm maar wanneer de goeiige boerenjongen Wesley de wijde wereld in trekt krijgt zijn geliefde te horen dat zijn schip werd overvallen door de wrede piraat Dread Pirate Roberts. Ze besluit vervolgens om met de kwaadaardige kroonprins Humperdinck te trouwen. Op reis naar haar trouwerij wordt ze opeens achtervolgd door een man in zwart die wel heel handig is met het zwaard.

3. Peter Pan (1953)

Peter Pan

Disney’s Peter Pan (1953) is een echte animatieklassieker. Het is misschien geen pure piratenfilm maar piraten spelen een belangrijke rol in de fantasiewereld Never Land. Kapitein Haak, de aartsvijand van Peter Pan, is waarschijnlijk de beroemdste filmpiraat aller tijden. Zijn obsessie met de vliegende jongen die niet volwassen wil worden neemt hilarische vormen aan. Bovendien kent hij een zwak punt: hij is als de dood voor de krokodil die hem geduldig bij zijn schip opwacht.

2. Treasure Island (1950)

treasure-island

Het standaard piratenverhaal is zonder twijfel Treasure Island (1883) van Robert Louis Stevenson. Het boek werd menigmaal verfilmd en de beste versie is die Disney in 1950 maakte. Het was ook de eerste niet-geanimeerde speelfilm van de filmstudio. De Engelse jongen Jim krijgt een kaart in handen die oorspronkelijk aan kapitein Flint toebehoorde. Een bekende van de familie is zeer enthousiast omdat hij denkt dat het een schatkaart is en organiseert een tocht om de schat te gaan vinden. Een groot deel van de bemanning blijkt echter uit piraten te bestaan die muiterij plannen om daarna zelf de schat in te pikken. Welke partij zal op Schateiland de slimste zijn?

1. Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003)

jack sparrow

Pirates of the Carribbean is een van de meest onverwachte succesverhalen uit de recente filmgeschiedenis. Toen de film in 2003 uitkwam verwachte veel mensen weinig van een nieuwe piratenfilm, zeker nadat de laatste pogingen in het genre waren geflopt. Maar Johnny Depp wist met Jack Sparrow een nieuw soort piraat neer te zetten, een warrige antiheld die een nieuw soort avonturen meemaakt en deze ternauwernood overleeft. Orlando Bloom en Keira Knightly zorgen voor extra spanning, romantiek en humor terwijl de special effects de schepen en monsters er piekfijn doen uitzien. Het succes was zo groot dat er een aantal vervolgfilms volgden. In 2017 zal Dead Men Tell No Tales, de vijfde Pirates of the Caribbean film verschijnen. Nadat Rolling Stones-gitarist Keith Richards in twee delen meespeelde zal dit keer een rol zijn weggelegd voor ex-Beatle Paul McCartney.