Medio 2013 opende de Amsterdam Expo deuren voor een internationale Pixar expositie. Door de verhalen achter de films te vertellen en ideeën achter de klassiekers te onthullen, geeft de tentoonstelling inzicht in ’25 jaar Pixar’. Leuk om eens te kijken naar welke Pixar films nou de beste zijn:
10. Brave
‘Brave’ (verschenen in 2012) heeft de makers naar het mystieke Schotland gebracht. Hier vormen de hooglanden immers al eeuwenlang het decor voor verhalen over legendarische gevechten. Luisterend naar deze verhalen en dwalend door het landschap, creëerde Pixar / Disney hier een nieuwe sage.
Merida speelt de hoofdrol. Als dochter van Koning Fergus en Koningin Elinor is zij voorbestemd om de troon te bestijgen. Wars van etiquette, is de stoere Merida liever met boogschieten bezig. Als er een wedstrijd tussen prinsen wordt georganiseerd, met als inzet de hand van Merida, steekt de impulsieve prinses de draak met alle aanwezigen. Koningin Elinor is woedend! Merida vlucht het bos in en ontmoet hier een heks. Van haar krijgt ze een cakeje, dat ze, eenmaal terug, aan haar moeder aanbiedt. Hopelijk verandert Koningin Elinor en toont dan wat meer respect voor de wensen van Merida. Het gaat mis; moeder verandert in een beer. Merida stelt alles in het werk om de betovering op te heffen en de verbroken band met haar moeder te herstellen.
9. Cars
De productie van ‘Cars’ verliep niet heel erg soepel. Zo kwam Pixar scriptschrijver Joe Ranft in 2005 bij een auto ongeluk om het leven. De film is aan hem opgedragen. Verder is er veel te doen geweest over de naamgeving van de film; ‘The Yellow Car’ en ‘Route 66’ zijn ook titels, die aan deze film zijn gegeven.
‘Cars’ speelt zich af in een wereld, waarin auto’s en andere levende voertuigen voorbij racen. Deze activiteit neemt vooral de donkerrode racewagen Bliksem McQueen erg serieus. Racen is zijn lust en zijn leven! Na een gelijke stand, moet er een beslissende wedstrijd voor de Piston Cup worden gereden. Samen met zijn team, waaronder de trailer Mack, vertrekt Bliksem McQueen naar Los Angeles. De vermoeide Mack raakt Bliksem McQueen kwijt! Laatstgenoemde komt in het gezellige Radiator Springs terecht. Na het nodige oponthoud, hervat hij zijn training en komt net op tijd in Los Angeles aan. De wedstrijd blijkt geen gelopen race. Toch wordt Bliksem McQueen hier als winnaar gezien.
8. Ratatouille
Net als bij de meeste andere animatiefilms, hebben de makers van ‘Ratatouille’ (verschenen in 2007) het nodige kunst- en vliegwerk moeten uithalen. Misschien wel het lastigste was het digitaal tekenen van voedsel. Diverse Amerikaanse en Franse koks zijn geconsulteerd. Verder hebben de tekenaars nog een kookcursus gevolgd. Het resultaat mag er zijn, ook deze Pixar productie heeft diverse prijzen in de wacht gesleept.
Remy, een rat, speelt de hoofdrol. Hij droomt ervan om een grote Franse topkok te worden. Die droom krijgt vorm als hij in het riool van Parijs, direct onder zijn favoriete restaurant, terecht komt. Helemaal serieus wordt het als hij de verre van bekwame Linguini in de keuken mag bijstaan. Samen koken ze de sterren van de hemel! Aan die samenwerking komt een einde als blijkt dat de eigenaar van het restaurant andere plannen met de goede naam van de zaak heeft. Het komt zelfs op plunderingen door ratten aan! Gelukkig kan Remy een doorstart maken in een ander restaurant.
7. The Incredibles
Het kon niet uitblijven dat er een reactie zou komen op superheldenfilms als ‘Superman’ en ‘Spiderman’. ‘The Incredibles’ geldt als een parodie op dit genre films. Hoewel voorganger ‘Finding Nemo’ succesvoller is gebleken, geeft de Internet Movie Database aan dat ‘The Incredibles’ de meest verkochte film in 2005 was.
Als zijn alter ego Mr. Incredible, behoorde Bob Parr ooit tot de meest legendarische superhelden ter wereld. Inmiddels leidt hij samen met zijn vrouw en kinderen een burgerlijk bestaan ergens in een buitenwijk. Hij werkt als verzekeringsagent. Mensen helpen doet hij alleen nog wel eens ’s nachts. Dit blijft niet onopgemerkt; hij ontvangt een mysterieus bericht, dat hem naar een onbewoond eiland brengt. Eindelijk mag Bob weer in actie komen! Gelukkig kan hij terugvallen op de krachten van zijn vrouw Helen, die ooit ook een superheld was.
6. Toy Story 2
Oorspronkelijk was deel twee bedoeld als een zogenaamd ‘direct naar video’ vervolg op ‘Toy Story’. De makers leverden een subliem staaltje werk af, waarna werd besloten om het verhaal uit te breiden naar 90 minuten. ‘Toy Story 2’ was geboren. Overigens heeft de productie van ‘Toy Story 2’ de verhoudingen tussen Pixar en Disney op scherp gezet.
Woody heeft wat beschadigingen opgelopen. Om deze reden neemt Andy hem niet mee naar het zomerkamp. Woody blijft thuis en bezoekt de plaatselijke rommelmarkt. Als verzamelaar Al McWiggin hem ziet, zet hij alles op alles om Woody te bemachtigen. Al steelt Woody en sluit hem op in zijn appartement bij drie andere speelgoedpoppen. Als viertal zijn de poppen van grote waarde, zo denkt de boef. Hij wil hen in Japan verkopen. Ondertussen zet Buzz een reddingsactie in touw. Het blijft tot het einde van de film spannend of hij een stokje kan steken voor de op handen zijnde deal in Japan.
5. Monsters Inc.
Monsters Inc. was in 2001 de vierde grote film van Pixar. We leerden een leuke Pixar traditie kennen, in de film zijn 3D-modellen van karakters uit andere pixar films te zien. Zo had Boo op haar kamer speelgoed uit Toy Story. De film heeft afgelopen jaar (2013) een vervolg gekregen, Monsters University.
In de film leren we een hele andere wereld kennen, Monstropolis, geheel bevolkt door monsters. De wereld wordt draaiende gehouden door energie gehaald uit angstkreten van kinderen op onze wereld. De monsters vinden het werk zeer gevaarlijk, de kinderen vormen een groot gevaar, en contact wordt daarom gemeden. Sulley, een groot harig monster, is het beste monster, alle kinderen zijn bang voor hem. Tot hij op een dag bij “Boo” komt, die vindt Sulley juist leuk en volgt hem naar de monsterwereld. De monsters komen er achter dat kinderen helemaal zo eng niet zijn …
4. Up
Wie herkent niet de gedachte om te willen ontsnappen aan je hectische bestaan? Regisseur Pete Docter bedacht het idee voor een vliegend huis. De basis onder ‘Up’ was een feit. Deze in 2009 verschenen animatiefilm staat in de boeken als de op een na meest succesvolle Pixarfilm.
De 78-jarige ballonverkoper Carl Fredricksen heeft een grote droom; verhuizen naar de Paradijswaterval in de Zuid-Amerikaanse wildernis. Daarom heeft hij duizenden ballonnen aan zijn huis bevestigd. Net op het moment dat hij de touwen wil lossnijden, staat de achtjarige padvinder Russell voor de deur. Samen met deze verstekeling gaat de oude baas op reis. Onderweg komen ze de pratende hond Dug en de kleurrijke tropische loopvogel Kevin tegen. De vogel blijkt op het verlanglijstje van Carl’s held Charles Muntz te staan. Russel en Carl moeten alle zeilen bijzetten om Muntz van zijn akelige plannen af te houden.
3. WALL-E
WALL-E uit 2008 spreekt misschien volwassen nog wel meer aan dan kinderen. Een prachtige liefdesverhaal over een eenzame robot.
De aarde is verlaten, alle mensen wonen in ruimteschepen. Alleen robot WALL-E is nog op aarde, hij moet de boel schoonmaken. Er wordt een vrouwelijke robot, Eve, naar aarde gestuurd om WALL-E te assisteren, en WALL-E is gelijk tot zijn oren verliefd op haar. Eve wordt echter voor een noodgeval teruggeroepen naar het ruimteschip.WALL-E besluit haar te volgen …
2. Finding Nemo
In 2003 verscheen de vijfde avondvullende animatiefilm van Pixar, ‘Finding Nemo’. Wereldwijd was deze film een enorm succes. Zo is ‘Finding Nemo’ gewaardeerd met meer dan 30 prijzen. Met een opbrengst van bijna 865 miljoen dollar kun je wel van een kassucces spreken.
Het verhaal brengt je diep onder water naar de leefwereld van de clownvissen. Alleenstaande vader Marlin heeft z’n handen vol aan zoonlief Nemo. Deze kleine vis doet niets liever dan de onderwaterwereld verkennen. Op een dag worden ze bruut van elkaar gescheiden als Nemo wordt opgevist en in het aquarium van een tandarts belandt. Samen met de vergeetachtige Dory gaat Marlin op zoek naar zijn zoon. Ook in het aquarium zitten de vissen niet stil. Zullen ze de vrijheid van de oceaan ooit nog eens ervaren?
1. Toy Story
‘Toy Story’ is in 1995 de geschiedenisboeken ingegaan als de eerste volledig computergeanimeerde film. Ook is dit de eerste heuse speelfilm van Pixar. Zeker als je je bedenkt dat deze film begon als een uitbreiding van Pixar’s korte filmpje ‘Tin Toy’, is het grote succes op z’n minst opmerkelijk te noemen.
Als er geen mensen in de buurt zijn, komt het speelgoed van Andy tot leven. Cowboy Woody, Andy’s lievelingsspeelgoed, speelt de hoofdrol. Zijn speelgoedleventje verloopt op rolletjes, totdat ruimte actiefiguur Buzz Lightyear aan de collectie wordt toegevoegd. Als Andy steeds meer met Buzz speelt, wordt Woody jaloers. Het komt zelfs tot een gevecht! Op die manier vallen ze uit de auto en raken ze Andy kwijt. Tijdens hun zoektocht naar huis beleven ze tal van avonturen. Hoewel het niet geheel zonder slag of stoot gaat, groeit de vriendschap tussen de beide toy boys. Zeker als bij thuiskomst blijkt, dat ze er een gezamenlijke vijand bij hebben.
1 reactie
Er mist wel een belangrijk detail in UP. Zijn vrouw Ellie.