Broadway, een van de grootste straten in Manhattan, New York. De straat loopt van zuid naar noord over de hele lengte van Manhattan. Op de kruising met 42nd street ligt Times Square, het mekka van de musical. Op Broadway, en de omliggende straten, zijn er meer dan negentig theaterzalen met meer dan 500 zitplaatsen te vinden. Als je het hebt gemaakt op Broadway dan heb je het echt gemaakt. Dat is ook de reden dat veel mensen het proberen, alleen is het maar een handvol producenten gelukt om in de 250-jarige geschiedenis van Broadway een legendarische status te verkrijgen met een Broadway musical.

In deze lijst nemen we jullie graag mee naar de tien langslopende en populairste Broadway musicals. (pijldatum 3 november 2013)

10. Mamma Mia!* – 4.983

Voordat de musical zijn gordijnen opende op Broadway, maakte het zijn debuut in het Orpheum theatre in San Fransisco. De musical heeft hier van 17 november 2000 tot 17 februari 2001 gedraaid voor het vertrok naar Los Angelos en daarna naar Chicago. Op 18 oktober 2001 opende de Mamma Mia haar deuren op Broadway. Na 4.983 optredens is de show, geschreven door Catherine Johnson, een van de langstlopende musicals op Broadway. Gebaseerd op de liedjes van ABBA is Mamma Mia een heerlijke verhaal over Sophie. De 20-jarige Sophie staat op het punt te trouwen met haar verloofde Sky en wil graag dat haar vader haar naar het altaar begeleidt. Alleen weet Sophie niet wie haar vader is. Na het vinden van het dagboek van haar moeder ontdekt Sophie dat ze intiem is geweest met 3 mannen. Sophie besluit ze alle drie uit te nodigen uit naam van haar moeder. Dit zorgt voor hilarische situaties en paniek bij moeder als ze erachter komt wat Sophie voor haar moeder achterhoudt.

9. Rent – 5.123

Rent is gebaseerd op een opera van Puccini, La Boheme. Schrijver Billy Aronson kwam met het idee om een verhaal te schrijven over het hedendaagse New York, en ontmoet Jonathan Larson die de teugels in handen nam en het verhaal creëerde naar de show die we allemaal kennen. Het verhaal over een groep jonge artiesten en muzikanten die proberen te overleven in de jungle van New York City tijdens de aidsepidemie. Rent was één van de eerste musicals waarin homoseksuele, biseksuele, lesbische en transseksuele personages in voorkomen. Helaas heeft Jonathan Larson niet meer mee kunnen maken dat de musical opende op Broadway, omdat hij enkele uren voor de opening is gestorven. De musical is op 29 april 1996 in première gegaan en, na ruim 5.100 optredens, gestopt op 8 september 2008. Rent heeft hiermee een legendarische status op Broadway behaald. Het album van de cast is het bestverkochte album van een musical in de afgelopen 30 jaar.

8. Beauty and the Beast – 5.461

Zelfs Broadway ontkomt niet aan Walt Disney magie. Op 18 april 1994 ging Beauty and the Beast in première op Broadway. De musical is gebaseerd op de gelijknamige tekenfilm uit 1991, het verhaal van de prins die is veranderd in een beest als straf voor zijn wrede en egoïstische manieren, en een avontuurlijke jonge vrouw genaamd Belle die hij gevangen houdt in zijn kasteel. Om weer mens te worden moet het beest voordat het te laat is, Belle hart veroveren en haar liefde voor zich winnen.
Na 5.461 optredens en een musical die wereldwijd in theaters is verschenen staat Beauty and the Beast op de achtste plaats in de Broadway geschiedenis van langstlopende musicals. Op 29 juli 2007 viel het doek voor deze musical, maar na Beauty and the Beast is de magie van Disney blijven hangen in Broadway.

7. Oh! Calcultta! – 5.959

Het zwarte schaap in de top tien om verschillende redenen, Oh! Calcutta! van de Britse drama criticus Kenneth Tynan.
De voornaamste reden is dat Oh! Calcutta! geen verhaal is maar losse sketches die verbonden zijn door één thema… seks. Ten tweede omdat Oh! Calcutta! meestal naakt wordt uitgevoerd. De show begon in 1969 als een Off-Broadway productie en in 1976 werd deze theaterrevue op Broadway vertoond voor maar liefst 13 jaar lang. Hiermee is Oh! Calcutta! één van de langstlopende Broadway revues met meer dan 5.900 optredens.

6. A Chorus Line – 6.137

A Chorus Line is een van de langstlopende Broadway producties ter wereld. Met goedkope sets en kostuums van de kringloopwinkel en veel schreeuwende dansers op het podium. De originele opvoering in 1975 was een groot succes en A Chorus Line werd twaalf keer genomineerd voor een Tony Award, waarvan ze er 9 daadwerkelijk ontvingen. A Chorus Line draait om 17 dansers die auditie komen doen voor een rol in de zogenaamde Chorus Line. De regisseur vraagt aan de deelnemers om zich voor te stellen en persoonlijke anekdotes te vertellen, al snel leren we meer over het verleden van elk individu. Aan het eind van de show komen alle personages in eenzelfde kostuum op waardoor het lastig is om ze te zien als individuen, maar als onderdeel van een geheel. De show werd 6.137 keer opgevoerd voordat deze werd stopgezet.

5. The Lion King* – 6.637

Gebaseerd op de gelijknamige tekenfilm van Disney uit 1994. De show heeft een geweldig totaal van tot nu toe 6.637 voorstellingen op Broadway en de show draait nog steeds, en is bovendien te zien in bijna elke grote musicalstad van de wereld. Het verhaal gaat over Simba, die na het verraad van zijn oom Scar vlucht naar de jungle en hier een tal van gevaarlijke avonturen meemaakt. Ook maakt hij nieuwe vrienden en ervaart een groeiend zelfvertrouwen welke hem helpt om op te eisen wat van hem is… de troon. De musical heeft inmiddels meerdere grote prijzen en awards ontvangen. De acteurs gehuld in schitterende dierenkostuums en grote marionettenpoppen maken The Lion King een lust voor het oog.

4. Les Misérables – 6.680

Een musical uit 1980 die is gebaseerd op het gelijknamige boek van Victor Hugo. De muzikale versie van Les Misérables volgt de ex-gevangene Jean Valjean, een potige Franse boer met een explosief karakter die op zoek is naar verlossing na het uitzitten van een 19 jaar durende straf in de gevangenis voor het stelen van een stuk brood. Hij overtreedt zijn voorwaardelijke straf door een nieuwe identiteit aan te nemen. De politie-inspecteur Javert raakt geobsedeerd om hem te vinden. Tijdens Vajeans zoektocht maakt hij kennis met een hoop personages ten tijde van de Franse revolutie. Door de grote cast en spelhervattingen is dit Broadway spektakel een van de langstlopende musicals allertijden met 6.680 voorstellingen en een tal van awards en prijzen.

3. Chicago – 7.045

Chicago is het verhaal van twee showgirls, die beide een moord op hun geweten hebben waardoor ze in de gevangenis beland zijn. Afzonderlijk van elkaar strijden ze hun eigen strijd voor vrijheid en proberen ze op elke mogelijke manier de aandacht te trekken van de media. De vrouwen deinzen nergens voor terug en spelen een gevaarlijk spel. Wie heeft de meeste passie? De show speelt sinds 1996 op Broadway en met meer 7.000 voorstellingen is het doek voor Chicago nog niet gevallen.

2. Cats – 7.485

Hetgeen wat misschien nog wel intenser is dan een musical liefhebber is een katten liefhebber. Cats is een musical welke gecomponeerd is door Andrewd Loyd Webber in 1981 en speelde van 7 oktober 1982 tot 10 september 2000 op Broadway. Cats gaat over een avond uit het leven van katten die leven op een vuilnishoop. De Jellicle cats zijn een soort magische stam pratende katten, zoals ze dit zelf uitleggen tegenover het publiek. Gebaseerd op boeken van Pratical Cats Old Possum, een reeks gedichten van T.S. Elliot is Cats een geweldige show zoals je zal verwachten met een eind dat kan worden omschreven als onzinnig krachtig. Na meer dan 7.400 voorstellingen, zeven Tony Awards waaronder voor beste musical, heeft Cats de verdiende tweede plaats van langstlopende Broadway musicals.

1. The Phantom of the Opera* – 10.719

The Phantom of the Opera kwam voort uit Andrew Loyd Webbers verlangen om een goed romantisch verhaal te schrijven. Al enige tijd op zoek naar goed materiaal voor zijn verhaal, maar Webber had hiermee geen geluk. Tot hij struikelde over een boek van de Franse schrijver Gaston Leroux uit 1910. Met dit boek in handen had Andrew Loyd Webber een bouwsteen om verder op te bouwen naar het verhaal wat we nu kennen. En hier is hij meer dan in geslaagd om iets te maken wat tot op de dag van vandaag een van de meest besproken en succesvolste musicals is over heel de wereld. Op 11 februari 2012 werd op Broadway de 10.000 voorstelling gegeven van de musical die hier op 9 januari 1988 zijn deuren opende. Niet slecht voor een verhaal wat gaat over een mysterieuze mismaakte man die in de catacomben woont van een Parijse opera woont en hier zijn eigen wereld creëert. Pas als hij hopeloos verliefd wordt op een Franse zangeres doet hij allerlei wanhopige pogingen om haar voor zich te winnen en mee te nemen naar zijn rijk.

*draait nu nog op Broadway