De Amerikanen houden wel van een feestje. Waar Nederlanders vaak van een extra lang weekend genieten door Tweede Kerstdag of Tweede Paasdag te vieren, doen de Amerikanen het net wat anders. Zij hebben een aantal andere feestdagen die meestal ook een extra vrije dag opleveren. Wil je weten welke feestjes de Amerikanen allemaal vieren? Je leest het in de top 10 feestdagen in Amerika.

10. Martin Luther King, Jr. Day

Martin Luther King, Jr. Day

Andrea Izzotti / Shutterstock.com

De derde maandag van januari staat in het teken van Martin Luther King, Jr. Deze bekende activist zette zich in voor de rechten van zwarte Amerikanen en begon in 1986, rond de verjaardag van Martin Luther King, Jr. Muzikant Stevie Wonder schreef zelfs zijn nummer Happy Birthday om de verjaardag van de bekende activist te vieren. Pas in het jaar 2000 werd de feestdag door heel Amerika gevierd. Alle ambtenaren krijgen een vrije dag en ook veel bedrijven geven hun personeel vrij om het leven en het belangrijke werk van Martin Luther King, Jr. te vieren.

9. Presidents Day

Presidents Day

Presidents Day vond oorspronkelijk plaats op 22 februari. Dit was namelijk de verjaardag van de eerste president van de Verenigde Staten: George Washington. Er werd na een tijd gedacht om de feestdag te combineren met de verjaardag van Abraham Lincoln, een andere belangrijke president in de Amerikaanse geschiedenis. Als compromis is besloten om Presidents Day op iedere derde maandag van februari te vieren. Meestal wordt Presidents Day door bedrijven aangegrepen om speciale kortingen aan te bieden, waardoor veel mensen gaan shoppen op deze feestdag.

8. Pasen

pasen

Net als in Nederland wordt ook in de Verenigde Staten Pasen gevierd. Het christendom is groot in de Verenigde Staten, waardoor er vaak een meer religieuze nadruk op Pasen ligt. Zo brengen veel mensen een bezoek aan de kerk. Natuurlijk wordt er nog steeds gezocht naar eieren en kinderen krijgen vaak extra cadeautjes tijdens Pasen. Ook de paashaas is in Amerika van de partij. Verder is een groot Paasdiner ook gebruikelijk op deze feestdag. Een groot verschil met Nederland is dat Pasen slechts één dag duurt in de Verenigde Staten.

7. Memorial Day

Memorial Day

De laatste maandag van mei staat in het teken van Memorial Day. Op deze dag worden alle mensen geëerd die in naam van het Amerikaanse leger zijn gestorven. De feestdag werd voor het eerst georganiseerd om de doden van de Amerikaanse burgeroorlog te eren, maar inmiddels is het er voor iedere Amerikaan die in een oorlog is omgekomen. Veel mensen bezoeken militaire begraafplaatsen, die versierd worden met de Amerikaanse vlag en versieringen in de nationale kleuren. Memorial Day is vaak ook het startsein voor de zomervakantie, waardoor er vaak grote barbecues worden gehouden tijdens dit lange weekend.

6. Independence Day

Independence Day

4 juli is een belangrijke dag in de Amerikaanse geschiedenis. Op 4 juli 1776 werden de eerste Amerikaanse koloniën namelijk onafhankelijk van Groot-Brittannië. De dertien koloniën tekenden samen de Declaration of Independence op deze dag. Dit wordt groots gevierd in Amerika, meestal met indrukwekkende vuurwerkshows, grote barbecues en feesten. Er worden ook vaak optochten gehouden met militaire voertuigen, grote vlaggen en snoepgoed dat aan kinderen wordt uitgedeeld. Voor veel Amerikanen is Independence Day een van de belangrijkste feestdagen met een bijzondere geschiedenis.

5. Labor Day

labor day

Veel Amerikanen zien Labor Day vooral als de feestdag waarmee het einde van de zomer wordt ingeluid. Dit is de dag waarop veel publieke zwembaden sluiten en waarna kinderen weer naar school moeten. De feestdag valt op de eerste maandag in september en wordt gevierd om arbeiders en vakbonden te eren. Zij zorgen namelijk voor veel economische groei in de Verenigde Staten. Sportliefhebbers worden blij van Labor Day omdat deze feestdag ook het begin is van het nieuwe rugbyseizoen.

4. Columbus Day

Columbus Day

Columbus Day is een feestdag met een belangrijke geschiedenis. Het wordt gevierd op 12 oktober: de dag waarop ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus Amerika “ontdekte”. De feestdag wordt niet alleen gevierd in de Verenigde Staten, want ook Spanje en verschillende landen in Zuid-Amerika doen mee met het feest. De viering van het feest ligt bij sommige groeperingen wel wat gevoelig, aangezien ontdekkingsreizigers en pelgrims veel schade hebben aangebracht bij de oorspronkelijke bevolking van Amerika.

3. Veterans Day

Veterans Day

Waar Memorial Day in het teken staat van soldaten die zijn omgekomen tijdens oorlogen, draait Veterans Day om iedere soldaat die ooit voor het Amerikaanse leger gewerkt heeft. De dag vindt ieder jaar plaats op 11 november. Dat is niet voor niets, want op deze datum werd het document getekend dat een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog. In andere landen, zoals Engeland, wordt daarom een herdenkingsdag op deze datum gevierd. De Amerikanen doen het alleen net iets anders en eren alleen veteranen.

2. Thanksgiving

thanksgiving (2)

Dit is misschien wel de grootste Amerikaanse feestdag die niets met religie te maken heeft. Thanksgiving vindt plaats op de vierde donderdag van november en staat bij veel families vooral in het teken van kalkoen, zoete aardappelen en pompoentaart. De feestdag stamt af van de tijd van de kolonisten. In 1621 hield een groep kolonisten een groot feestmaal ter ere van een succesvolle oogst. Er wordt ook gedacht dat ze dit diner deelden met de Indianen. Dat was als dank voor de zaden en vislessen die de Indianen de kolonisten hadden geven. Sinds de jaren ’80 is de dag na Thanksgiving “Black Friday“. Deze dag wordt gezien als het begin van de kerstinkopen. Om mensen naar de winkels te lokken zijn er grote aanbiedingen. Winkels gaan vaak al ’s nachts open en er staan dan vaak al rijen kopers buiten.

1. Kerst

kerst

Het kerstfeest is enorm groot in de Verenigde Staten. Families geven elkaar grote cadeaus, er worden uitgebreide diners georganiseerd en veel mensen reizen door heel het land om geliefden op te zoeken. Het verschil met Nederland is dat kerst in één dag gevierd wordt. Op 26 december gaat alles weer terug naar normaal. Tegenwoordig noemen steeds meer mensen deze periode “The Holidays”. Zo betrekken ze ook feesten als Chanoeka en Kwanzaa bij de kerstperiode.