Nog altijd halen veel mensen hun informatie uit kranten. Hier vinden ze elke dag het laatste nieuws, maar de ene krant is de andere niet. In Nederland heb je de keuze uit verschillende dagbladen, die allemaal weer een andere focus hebben. Ben je benieuwd naar welke kranten de meeste abonnees hebben? Je leest het in deze top 10 populairste kranten van Nederland.

10. Brabants Dagblad – Oplage: 89.744

brabants dagblad

Lezers in Brabant halen hun regionale nieuws bij het Brabants Dagblad
De geschiedenis van deze krant gaat terug naar het jaar 1771, toen de eerste editie van de Eerste ‘s-Hertogenbossche Dinsdagse/Vrydagse Courant werd uitgegeven. Door de jaren heen is de krant meerdere keren van naam veranderd en gefuseerd, waarna het Brabants Dagblad voor het eerst verscheen in 1959.

9. De Stentor – Oplage: 91.051

De Stentor

De Stentor is een vrij jonge krant, die pas sinds 2003 verspreid wordt. Het is een regionaal dagblad met veel lezers in Zwolle en omgeving, maar ook in Flevoland en de Achterhoek is de krant populair. De krant ontstond door een aantal verschillende regionale kranten met elkaar te fuseren, zoals de Apeldoornse Courant en de Zwolse Courant. Er worden elke dag tien varianten van de krant uitgegeven, allemaal aangepast aan specifieke regio’s.

8. De Limburger – Oplage: 92.945

De Limburger

Zoals geldt voor alle regionale dagbladen in deze top 10 van populairste kranten in Nederland geldt dat de De Limburger een mix biedt van nieuws uit de regio, maar ook een volwaardige selectie heeft van nieuws en achtergrond op het gebied van binnenland, buitenland, sport, economie, cultuur, etc. De Limburger is ontstaan door een fusie van Dagblad voor Noord-Limburg en De Limburger in 1996

7. Dagblad van het Noorden – Oplage: 98.462

Dagblad van het Noorden

De naam zegt het al: het Dagblad van het Noorden wordt vooral in het noorden van Nederland gelezen. De meeste lezers van de krant bevinden zich in Groningen en Drenthe. Ook deze krant is ontstaan door een fusie van verschillende dagbladen. Het Nieuwsblad van het Noorden, het Groninger Dagblad en de Drentse Courant werden samengevoegd en gaan sinds 2001 verder als het Dagblad van het Noorden.

6. de Gelderlander – Oplage: 105.802

de Gelderlander

De Gelderlander is de grootste regionale krant van Nederland. De krant heeft een geschiedenis die teruggaat tot 1848, toen ontstond de krant uit een Nijmeegs krantje, De Batavier. Tot de jaren ’50 was krant uitgesproken rooms-katholiek. Toen dit werd losgelaten konden er een aantal kranten uit de regio worden overgenomen en begon het aantal lezer te stijgen.

5. Trouw – Oplage: 106.709

Trouw

De Trouw is het eerste landelijke dagblad op dit lijstje. De krant heeft een bijzondere geschiedenis, want de eerste versie werd in 1943 uitgegeven. Het was een illegale krant die door verzetsstrijders werd uitgegeven in de Tweede Wereldoorlog. Honderden mensen die aan de krant werkten, zijn opgepakt en vermoord door de Duitse bezetters. Na de oorlog was het dagblad niet langer illegaal en speelde de krant een belangrijke rol in het politieke debat in Nederland. Op de zaterdageditie van Trouw zijn 430.000 mensen geabonneerd.

4. NRC Handelsblad – Oplage: 205.307

NRC

In 1970 werd de eerste editie van het NRC Handelsblad uitgegeven, toen het Algemeen Handelsblad en het NRC fuseerden. De krant staat bekend om zijn uitgebreide artikelen met veel diepgang, waardoor het ook wel een kwaliteitskrant genoemd wordt. Vooral de onderwerpen buitenland, politiek, economie, opinie en kunst komen veel aan bod.

3. Volkskrant – Oplage: 235.353

Volkskrant

Sinds 1919 timmert de Volkskrant aan de weg om een van de meest populaire kranten van Nederland te worden. Jarenlang richtte het dagblad zich vooral op Rooms-Katholieke lezers met een linkse politieke voorkeur. De thema’s zijn nog steeds ‘links’, maar door de jaren heen wordt de krant door gematigd ‘rechts’ ook meer gewaardeerd. De lange en diepgaande artikelen maken het bovendien een interessante krant voor hoogopgeleiden.

2. Algemeen Dagblad – Oplage: 341.972

Algemeen Dagblad

Het Algemeen Dagblad is een van de grootste Nederlandse kranten. Het dagblad probeert een neutrale bron te zijn, zonder een duidelijke politieke voorkeur. De artikelen zijn dan ook voor een breed publiek geschreven, waardoor het niet vreemd is dat honderdduizenden mensen de krant dagelijks lezen (en nog meer online). Er zijn bovendien talloze regionale dagbladen die officieel onder het Algemeen Dagblad vallen.

1. Telegraaf – Oplage: 388.446

Telegraaf

Al jarenlang is de Telegraaf de meest gelezen krant van Nederland. De krant werd al in 1893 opgericht en focust zich voor een groot deel op amusement. Sensatieberichten, nieuws over beroemdheden en sportnieuws voeren de boventoon, vooral in de vele bijlagen van de krant. Dat maakt het een populair dagblad voor lezers die een goede combinatie van nieuws en vermaak zoeken.

cijfers van advertentiegroothandel.nl