Met NFT word je eigenaar van digitale objecten. Alles wat digitaal is, wordt een soort onvervangbaar digitaal kunstwerk. De waardes van deze NFT’s zijn soms bizar hoog. Hoewel NFT’s al jaren bestaan, werd het in 2021 pas echt bekend bij het grote publiek. Welke projecten scoorden het best? En welke NFT-projecten moeten we het komende jaar zeker in de gaten houden?

The Sandbox

the sandbox

The Sandbox Alpha is een zogenaamd Play-to-earn-evenement, dat meerdere weken achter elkaar gehouden wordt. Gebruikers kunnen tijdens The Sandbox de Metaverse voor het eerst verkennen. Om toegang te krijgen hebben gebruikers een zogenaamde Alpha Pass nodig. Dat is een NFT-ticket waarmee gebruikers van alle 18 activiteiten van de Alpha Season-content kunnen genieten. De Alpha Pass is nodig tot 1000 SAND-dollars en speciale NFT-goodies te verdienen. Ook zonder Alpha Pass kan er gebruikt worden gemaakt van The Sandbox, maar dan met beperkte mogelijkheden.

CryptoPunksIn 2017 kwam Larva Labs met CryptoPunks. Het is een van de eerste NFT-collecties en is een van de ‘blue chip’ NFT-projecten die de crypto valuta Ethereum gebruikt. Het heeft een verzameling van meer dan 10.000 NFT’s met verschillende kenmerken. In totaal zijn er 9 aliens en 24 apes. Het platform is populair bij beroemdheden en atleten. Deze twee groepen zijn de rijkste gebruikers van CryptoPunks. Er is serieus geld te verdienen: een negendelige collectie van Punks verkocht eens voor 17 miljoen dollar op een veiling.

Art Blocks

Art Blocks is een zogenaamde ‘Generative Art NFT-project’. Bedenker is Erick Calderon, die in het voorjaar van 2021 het project opstartte. Inmiddels is het een van de belangrijkste NFT-projecten in de non-fungible token-community. Veel artiesten gebruiken Art Blocks om hun NFT-collecties aan de community voor te stellen. Het is een uniek project, omdat het een specifiek soort artwork genereert voor elke mint.

Bored Ape Yacht ClubMisschien wel het leukste verhaal van 2021 als het om NFT’s gaat; dat van de Bored Ape Yacht Club. Een collectie van 10.000 Apes werd gelanceerd aan het eind van april 2021. Oorspronkelijk werden ze vastgesteld op een kostenplaatje van 0,08 Ethereum per stuk. Nu hebben ze een floor price van 59 ETH. Daarmee is Bored Ape Yacht Club voorbij Crypto Punks gegaan. Veel beroemdheden hebben Apes gekocht en op hun NFL-kleding en NBA-sneakers gezet. Inmiddels is de Bored Ape Yacht Club zelfs partner van Adidas.

NBA Top Shot

nba top shot

Dapper Labs kwam in 2020 met een verzameling van videohoogtepunten van NBA-matches. Ze werden aangeboden als NFT’s op de FLOW-blockchain. Top Shot zag meteen een grote toename van gebruik, terwijl het maar een beperkte voorraad had. Eigenaar Dapper heeft bekendgemaakt een partnership met NFL aan te gaan, zodat het ook American Football-hoogtepunten kan aanbieden als NFT.

Mutant Ape Yacht ClubMutant Ape Yacht Club is een variant op Bored Ape Yacht Club. Iedere Bored Ape-houder krijgt een serum dat een nieuwe Mutant Ape-variant van diens originele NFT kan maken. De minting price van een Mutant Ape start bij 3 ETH. Helaas liep het nog niet heel erg goed: de waarde daalde flink in het afgelopen jaar. Toch was het op het moment van starten een van de meest populaire projecten.

Loot

Loot is opgericht door de mede-oprichter van filmpjesplatform Vine: Dom Hofmann. Misschien herinner je het nog: de korte filmpjes op bijvoorbeeld Twitter. Loot is een text-based NFT-project, dat gratis was om mee op te starten. Iedere NFT bevat een lijst van 8 items die onderdeel kunnen worden van een nog te bouwen spel dat op Dungeons & Dragons lijkt. Vroege Loot-owners kregen gratis 10.000 Adventure Gold (AGLD).

Meebits

Meebits is het nieuwe project van Larva Labs, die we nog kennen van Crypto Punks. In mei 2020 kwam het met Meebits, met een verzameling van 20.000 3D-avatar verzamelobjecten. Een gratis Meebit was beschikbaar voor de eigenaren van tenminste 10.000 Punks. Via een veiling werden er nog eens 10.000 verkocht. In 2021 partnerde Meebits met een talentenbureau, zodat het platform daadwerkelijk geld kan verdienen aan de NFT’s.

Axie Infinity

Axie Infinity

Axie Infinity is een van de meest populaire NFT-projecten. Dit is een play-to-earn spel met een grote hoeveelheid NFT’s en transacties. Axie gebruikt diens eigen platform en marketplace om NFT’s te kopen en te verkopen. Spelers gebruiken tokens, zoals Small Love Potion (SLP) en Axie Infinity in het spel.

Cool CatsMisschien wel het belangrijkste NFT-verhaal van 2021 was dat van Cool Cats. Veel grote, bekende merken gingen een partnership aan met dit NFT-project om hun eigen NFT-verzamelingen aan te kunnen bieden. Een van de belangrijkste partnerships was dat met TIME Magazine. Dankzij Time Magazine-voorman Keith Grossman werden NFT’s bekender bij het grote publiek. Hij is een groot voorstander van NFT’s en bezit meerdere Cool Cats. 2022 zal een groot jaar voor Cool Cats worden, want er komt nog een token en een breeding aan.