Top 10 Prachtige Koraalriffen in de Wereld

De onderwaterwereld is gevuld met de mooiste dieren. Dan hebben we het niet alleen over vissen, maar ook over koraal. Kleurrijke koraalriffen bestaan uit piepkleine diertjes die in grote koloniën leven. Sommige lijken op bloemen, terwijl andere koraalsoorten juist op steen lijken. Deze verschillende kleuren en texturen maken koraalriffen prachtig om te zien. Ben je benieuwd naar deze bijzondere stukjes natuur? Je leest er meer over in de top tien prachtige koraalriffen.

10. Apo Reef

Apo Reef
Apo Reef 2

Apo Reef is te vinden in de Filippijnen en het op één na grootste koraalrif ter wereld. De oppervlakte van dit koraalrif is maar liefst 34 vierkante kilometer. Om het natuurgebied te beschermen, is Apo Reef voor een groot deel veranderd in een nationaal park. Het is hier niet toegestaan om te vissen, zodat het ecosysteem kan blijven groeien. Het rif ligt vlakbij de kust van het eiland Mindoro, waar het voor een groot deel verstopt wordt door een groot mangrovebos. Duikers komen massaal op dit gebied af, vooral om te duiken bij Shark Ridge. Bij deze duikplek kun je niet alleen het koraalrif ontdekken, maar ook rifhaaien spotten.

9. Meso-Amerikaans Koraalrif

Mesoamerican Barrier Reef System2
Mesoamerican Barrier Reef System

Dit koraalrif strekt zich uit over verschillende landen. Het ligt namelijk langs de kust van Mexico, Belize, Guatemala en Honduras. In totaal heeft het Meso-Amerikaans Koraalrif een lengte van meer dan 1.000 kilometer. Het koraalrif is beroemd doordat het een rijk ecosysteem heeft, met talloze vissoorten en veel verschillende soorten koraal. Vooral bij de kust van Honduras heb je de kans om prachtige stukken koraal te ontdekken. Doordat hier vulkanische activiteit is, groeit hier een zeldzaam soort zwart koraal. Bezoek je het koraalrif vanaf de kust van Mexico, dan kom je juist weer enorme stukken hertshoornkoraal tegen.

8. Great Chagos Bank

chagos

Charles and Anne Sheppard – University of Warwick

De Great Chagos Bank ligt in de Maldiven en is het grootste koraalrif in de Indische Oceaan. De eilanden in dit gebied zijn allemaal ontstaan door vulkanische activiteit, waardoor ze ongeveer 1,5 meter boven de zeespiegel liggen. Bij talloze van de duizenden eilandjes zijn speciale duikplekken te vinden. Hier heb je de kans om het rijke onderwatergebied van de Great Chagos Bank te bewonderen. Zo ontdek je bij het eiland Kerudu verschillende schildpadden die je dankzij het heldere water moeiteloos kunt zien. Bij het eiland Kudarah vind je juist een unieke collectie zeesponzen.

7. Great Florida Reef

Great Florida Reef
Great Florida Reef 2

In Noord-Amerika is er maar één koraalrif te vinden, maar het is wel een van de mooiste koraalriffen ter wereld. De Great Florida Reef ligt vlakbij de kust van Florida, al moet je een paar kilometer van de kust zijn om het rif te kunnen zien. Het rif is dus alleen te bezoeken door een boottocht te maken. Ondanks dat de Great Florida Reef zo ver van de kust ligt, is het er niet diep. Molasses Reef is een van de hoogtepunten, omdat je hier een mooi samenspel tussen koraal en vissen vindt. Ook Christ of the Abyss is in dit gebied te vinden. Dit is een groot bronzen standbeeld van Jezus dat in 1961 op de bodem van de oceaan werd geplaatst om duikers te eren.

6. Saya de Malha Bank

In de Indische Oceaan vind je de grootste ondergedompelde zeebank ter wereld. Saya de Malha Bank verbindt de eilanden van de Seychellen en Mauritius met elkaar, net ten noorden van Madagascar. Wat dit koraalrif zo bijzonder maakt, is dat het de broedplaats is van de blauwe vinvis. Je hebt dus de kans dat je deze dieren in de verte kunt spotten. Vooral in de warmere maanden zijn er veel kalfjes te zien. Tussen de koraalriffen zie je ook soepschildpadden zwemmen, die van het gras en het zeewier smullen. Verder zijn er ontzettend veel kleurrijke zeenaaktslakken in dit gebied te vinden.

5. Lagunes van Nieuw-Caledonië

Lagunes van Nieuw-Caledonië

In Oceanië vind je het land Nieuw-Caledonië, dat bestaat uit verschillende eilanden. Langs het grootste eiland ligt het op twee na langste koraalrif ter wereld. De Lagunes van Nieuw-Caledonië zijn zo groot, dat sommige delen van dit koraalrif nooit verkend zijn. Sterker nog: er zwemmen zeedieren rond die niet eens een naam hebben. Dit gebied wordt dus veel bezocht door wetenschappers die meer te weten willen komen over dit bijzondere stukje natuur. In het koraalrif vind je een grote lagune met verschillende duikplekken. Een van de hoogtepunten in het gebied is Daa Djare Ile des Pins, waar twee grote rotsen van koraal te bewonderen zijn. Je kunt tussen de twee rotsen door zwemmen.

4. Andros Barrier Reef

andros

Ook bij de Bahama’s heb je de mogelijkheid om een bijzonder koraalrif te ontdekken. Hier ligt namelijk het Andros Barrier Reef. Het is de ligging van dit koraalrif dat het zo’n uniek natuurgebied maakt. Het rif ligt namelijk aan de rand van een grote trog, waardoor er een enorm steile afgrond is. Het koraal volgt de steil aflopende oceaanbodem, waardoor het geen vlak landschap is. Sommige koraalsoorten liggen daardoor op een diepte van 1.828 meter. Dat betekent dat er ook veel bijzondere vissen in het natuurgebied zwemmen.

3. Red Sea Coral Reef

red sea koraal

De naam geeft het natuurlijk al prijs: dit koraalrif ligt in de Rode Zee. Je kunt de Red Sea Coral Reef verkennen vanaf de kust van Egypte, Israël en Djibouti. Het is een van de oudste koraalriffen ter wereld, met een leeftijd tussen de 5.000 en 7.000 jaar. Dat betekent dat je er een aantal unieke planten en dieren ontdekt, net als talloze vissoorten. Veel duikers doen hier een poging om de Dahab Blue Hole te trotseren. Dit diepe gat in de bodem van de oceaan is prachtig om te ontdekken, maar niet zonder gevaar. Ook rondom Ras Mohamed National Park kun je adembenemende duiktochten maken.

2. Barrièrerif van Belize

Belize koraalrif

Het Barrièrerif van Belize maakt eigenlijk deel uit van het Meso-Amerikaans Koraalrif, maar het is zo mooi dat het wel apart benoemd mag worden. Dit koraalrif staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO, wat betekent dat het een beschermd gebied is. Dankzij deze beschermde status is de natuur hier prachtig, doordat de dieren en planten er niet verstoord worden. Naast deze bijzondere flora en fauna vind je er ook het Great Blue Hole. Deze onderwatergrot is zo groot dat hij vanuit de ruimte te zien is. Duik je in dit diepe gat in de oceaan? Dan worden de muren steeds smaller en smaller, waarna je geen hand voor ogen kunt zien.

1. Great Barrier Reef

Great Barrier Reef 2
Great Barrier Reef

De nummer één van dit lijstje is misschien wel het beroemdste koraalrif ter wereld. The Great Barrier Reef ligt langs de kust van Australië en is meteen het grootste koraalrif op aarde. Het is zelfs zo groot, dat het vanuit de ruimte te zien is. Dankzij de enorme omvang en de rijke onderwaterwereld is dit gebied ontzettend geliefd bij duikers van over de hele wereld. Ze reizen massaal af naar Queensland om het koraal te bewonderen. Een van de populairste duikplekken is North Horn. Hier heb je niet alleen de kans om het koraal van dichtbij te bekijken, maar ook om met haaien te duiken.