Heb je alle Nederlandse pretparken al gezien? En die van Duitsland ook? Dan zou je die in België kunnen proberen. Afhankelijk van waar je precies woont ben je misschien nog wel sneller in België, dan in Speelstad Oranje. Bovendien schrijven onze zuiderburen vermaak met een grote ‘V’!

10. Mont Mosan – Hoei

mont-mosan-hoei

Het kinderpretpark Mont Mosan ligt bovenop de muur van Hoei. Liefhebbers van de wielersport weten dat deze muur bekend staat als de zwaarste beklimming van de wielertocht De Waalse Pijl. Juist deze bijzondere ligging maakt een bezoek aan dit relatief kleine pretpark de moeite waard. In Mont Mosan ligt het accent vooral op dieren; zo is er een mini-zoo met eenden, geiten, wallabies, wasberen, schildpadden, konijnen en varkens. Ook kun je hier een rondje rijden op de rug van een pony. Verder vind je hier wat kleine attracties, zoals een carrousel, een treintje en een schommelende boot.

Website Mont Mosan

9. Attractiepark Koningin Fabiola – Namen

attractiepark-koningin-fabiola

Ook Attractiepark Koningin Fabiola is hoog gelegen; het ligt op de top van een citadel. Dit pretpark – ongeveer 1,5 hectaren groot – is geschikt voor kinderen van drie tot 12 jaar oud. Oorspronkelijk – om precies te zijn in 1959 – was het bedoeld als een ‘Attractie en Educatief Centrum in de Citadel’. In de daaropvolgende jaren werden er diverse attracties toegevoegd aan het centrum. Dan kun je denken aan elektrische auto’s, kabelbanen, karts, schommels en glijbanen. Ook kun je er mini-golf en tafeltennis spelen.

8. Mega Speelstad – Wechelderzande

mega-speelstad-wechelderzande

Mega Speelstad – geschikt voor kinderen tot 14 jaar – is welgeteld 14.000 vierkante meters groot. Dit pretpark bestaat uit twee delen; naast de binnenspeeltuin – ter grootte van circa 5.000 vierkante – is er ook een buitenspeeltuin. De buitenspeeltuin wordt ook wel Toverstad genoemd. Naast enorm grote ballenbakken voor de allerkleinsten kun je hier ook paardrijden, in de draaimolen én naar de kinderdisco. Ook klim- en klauterkooien, botsauto’s en hangbruggen zijn present. Verder beschikt dit park over twee achtbanen. Goed om te weten is dat Mega Speelstad het hele jaar open is.

website Mega Speelstad

7. Boudewijn Seapark – Sint-Michiels

boudewijn-seapark-sint-michiels

In eerste instantie was Boudewijn Seapark bedoeld als een lokaal recreatiepark. Zo waren er enkele tennisvelden, trapveldjes, een speelplein, een zwembad en een theehuis gebouwd. Begin van de jaren ’70 werd Boudewijn Seapark uitgebreid met een ponyranch, een overdekte schaatsbaan en een golf- en cartcircuit. Nog leuker – zeker lucratiever – was de opening van het bijbehorende dolfinarium. Dagelijks worden hier prachtige shows gegeven. Meer in het algemeen vormt dit pretpark het decor voor menig jubileum, lustrum of ander feestje.

Website Boudwijn Seapark

6. Plopsa Coo – Coo

plopsa-coo-coo

Misschien ken je dit pretpark nog wel onder de naam ‘Télécoo’? In 2005 kocht Plopsa / Studio 100 het complete domein. Dit bestrijkt maar liefst 50 hectaren! Plopsa Coo ligt aan de watervallen van Coo middenin de Belgische Ardennen. Naast vele attracties – zoals een kabelbaan, een achtbaan, een boomstamattractie – maakt ook een heus wildpark deel uit van het geheel. Op het moment dat Plopsa / Studio 100 het in handen kreeg, zijn er ook typische Studio 100 elementen aan toegevoegd. Dan kun je denken aan de Mega Mindy Flyer en Vicky The Ride. Plopsa Coo is geopend van april tot november.

website Plopsa Coo

5. Plopsa Indoor Hasselt – Hasselt

plopsa-indoor-hasselt-hasselt

Plopsa Indoor Hasselt – 9.000 vierkante meters groot – staat bekend als het eerste overdekte park van België. Net als Plopsaland De Panne, Plopsa Coo, Plopsa Indoor Coevorden en Holiday Park maakt het deel uit van de bekende Plopsa-groep. Als je bekend bent met deze formule, dan weet je dat je – als ouder zijnde – de hele dag op je kont kunt blijven zitten! De kinderen kunnen – en zullen – geen kant op; alle attracties bevinden zich in dezelfde ruimte! Hier kun je ook eten. Dagelijks worden er shows opgevoerd.

Website Plopsa Indoor Hasselt

4. Bobbejaanland – Lichtaart

bobbejaanland-lichtaart

Bobbejaanland is het resultaat van de wens van zanger-gitarist Bobbejaan Schoepen om wat dichterbij huis te kunnen optreden. Alle internationale tournees braken hem op! In 1959 kocht hij een moerassig terrein van 30 hectaren groot. Hierop liet hij een theaterzaal bouwen en legde er een zwemvijver omheen aan. Elke dag werden er voorstellingen gegeven. Regelmatig beklom ook Bobbejaan zelf het podium. Vanaf 1975 werden er attracties toegevoegd aan Bobbejaanland. Dan kun je denken aan een spookhuis, een zogenaamde darkride en een reuzencarrousel. Inmiddels telt het park vijf waterattracties en zeven achtbanen. Bobbejaanland trekt vooral thrillseekers aan!

Website Bobbejaanland

3. Bellewaerde – Ieper

bellewaerde-ieper

Bellewaerde – gestart in 1954 – staat bekend als pret- en dierenpark. Je kunt het wel vergelijken met Safaripark Beekse Bergen. Oorspronkelijk was Bellewaerde bedoeld als vogelpark voor de volwassenen. Voor de kinderen was er Kabouteland; een schouwspel van mechanische poppen. Ruim 25 jaar later zette het management de stap naar een pretpark. In 1980 opende men de boomstamattractie genaamd River Splash. Deze doet nog steeds dienst. Twee jaar later wist men Suske en Wiske te strikken! Deze striphelden kregen een plek in de bootjesrivier. Hiermee samenhangend had men een neus voor noviteiten; zo werd in Bellewaerde de allereerste werkende boomerang gebouwd.

Website Bellewaerde

2. Plopsaland De Panne – De Panne

plopsaland-de-panne

Plopsaland De Panne – gelegen aan de Belgische kust – staat bekend als een heus familiepretpark. Hier tref je onder meer de Ploptuin, Anubis The Ride en de kermis van Samsom en Gert aan. De meeste van de 52 attracties zijn gedecoreerd in stijl van de Tv-programma’s van Studio 100. Ook treden helden – zoals Samsom en Gert en kabouter Plop – er dagelijks op. Elk jaar weer maakt dit pretpark hogere bezoekersaantallen bekend; in 2013 hebben 1.265.000 mensen een bezoek gebracht aan Plopsaland De Panne.

TIP: ontvang de winter van 2019/2020 10 euro korting bij Plopsaland De Panne wanneer je via deze link besteld. Speciale kortingscode WINTER

1. Walibi Belgium – Waver

walibi-belgium

In 1975 opende Walibi Belgium haar deuren voor het publiek. Eigenaar Eddy Meeùs heeft voor deze naam gekozen omdat het de namen van de gemeenten – waarin het park ligt – vertegenwoordigd: Waver, Limal en Bierges. Verder verwijst de naam naar de wallaby. Om die reden koos men voor een kangoeroe als mascotte. In dit park vind je welgeteld 40 attracties, waaronder één darkride, zes achtbanen en drie waterattracties. Walibi Belgium staat ook bekend als locatie voor evenementen. Misschien wel de meest bekende is de jaarlijks terugkerende Halloweenshow; het verhaal achter dit evenement – waarmee men in 2008 is begonnen – loopt nog steeds door.

Website Walibi Belgium