Bij onze Oosterburen is het prima vertoeven. Voor één dagje – of meerdere dagen – uit vind je in Duitsland altijd wel een passende bestemming. Viel Spass!

10. Wunderland Kalkar

wunderland kalkar - pretpark in oude kerncentrale

Gelukkig treffen we in Duitsland ook een pretpark aan met een Nederlands ‘tintje’. Zo is Wunderland Kalkar – ooit gestart als Kernwasser-Wunderland – eigendom van de Nederlandse zakenman Hennie van der Most. Dit park is gevestigd in een elektriciteitscentrale, die nooit in gebruik is genomen. Rondom ‘Kernie’s Familienpark’ vind je ook hotels, eetgelegenheden en diverse bars. Het moge duidelijk zijn, de hele familie komt aan z’n trekken in Wunderland Kalkar. Het kostenplaatje maakt een bezoek aan dit park mogelijk nog aantrekkelijker; tegen een vast bedrag kun je onbeperkt gebruik maken van alle attracties. Eten en drinken zijn hierbij inbegrepen.

9. Playmobil Funpark

Playmobil Funpark

Wist je dat de roots van Playmobil – die omvangrijke range plastic poppetjes – in Duitsland liggen? Dit speelgoed wordt geproduceerd door de Duitse firma Brandstätter, met het hoofdkantoor in Zirndorf. In deze plaats – in de deelstaat Bayeren – opende het eerste themapark van Playmobil haar deuren. Dit speelde zich af in de zomer van 2000. Inmiddels beslaat dit park meer dan 90.000 vierkante meter. Het piratenschip, de ridderburcht, waterspeelplaatsen en speeltuinen zijn uitgebreid met een boerderij, goudmijn en de Ark van Noach. Ook is er een hotel – Playmobil-Inn genaamd – aan het park toegevoegd. Goed om te weten is dat je hier prima terecht kunt tijdens een regenachtige dag; de indoorspeeltuin is maar liefst 5.000 vierkante meter groot.

8. Fort Fun

fort fun duitsland pretpark
Sarion/wikimediacommons

In het Sauerland – om precies te zijn in de plaats Bestwig – vind je Fort Fun Abenteuerland. Als je gek bent op snelheid en water, dan beleef je hier een onvergetelijk dagje weg! Zo heeft Fort Fun vier achtbanen – waaronder de kurkentrekkerachtbaan Speed Snake en de rodelbaan Trapper Slider – én twee spectaculaire waterattracties. Dagelijks worden er ook meerdere shows opgevoerd. Over het algemeen staan deze in het teken van western. Handig is dat je kunt overnachten in het speciale blokhuttenkamp. Jaarlijks brengen ongeveer 400.000 mensen een bezoek aan Fort Fun.

7. Holiday Park

Holiday Park

De Duitse deelstaat Rijnland-Palts huisvest onder meer het attractiepark Holiday Park. Ooit was dit in handen van een familie; in 1971 kocht de familie Schneider een bescheiden park, dat zou uitgroeien tot het park dat wij nu kennen als Holiday Park. In de tussenliggende periode zijn er vele uitbreidingen gedaan. Gelukkig zijn de mensen met dwerggroei – die je er in de jaren ’80 kon bewonderen – verdwenen. In 2012 is het park overgenomen door de Plopsagroep. Officieel heet het nu dan ook ‘Holiday Park Plopsa’. Het is de bedoeling dat het park over twee jaar op gelijke voet staat met Plopsaland. Men schat in dat deze operatie 51,7 miljoen euro gaat kosten.

6. Tripsdrill

Tripsdrill

a href=”http://tripsdrill.de/nl/”>Tripsdrill – gelegen in de deelstaat Baden-Württemberg – staat bekend als het oudste attractiepark van Duitsland. Het is opgericht in 1929. Het thema ‘Zwaben anno 1880’ – dat toen is gekozen – is doorgevoerd naar alle attracties. Zo zijn de huisjes gebouwd volgens deze traditionele stijl. Bij vele attracties neem je plaats in gondels in de vorm van wastonnen, meelzakken of badkuipen. In 1957 werd het park uitgebreid met een dierenpark. Later groeide deze kinderboerderij uit tot een wildpark. Anno 2014 leven hier ruim 1.000 dieren. Om met de tijd mee te gaan –om jongere bezoekers aan te trekken – is het park vorig jaar uitgebreid met een achtbaan. Tripsdrill – 77 hectaren groot – trekt op jaarbasis circa 600.000 bezoekers.

5. Heide-Park

Heide park
foto: Dirk Thierfelder / Wikicommons

Wil je graag het Heide-Park bezoeken? Dan moet je de navigatie instellen op de deelstaat Nedersaksen, om precies te zijn op de plaats Soltau. Uitgaande van de oppervlakte is het Heide-Park het op een na grootste attractiepark van Duitsland. Je treft hier ruim 40 attracties aan, waaronder acht achtbanen. Verder staat dit park bekend om haar waterattracties. Even bijkomen doe je op de tribune van het theater; in het Heide-Park worden elke dag vier verschillende shows opgevoerd. Heb je aan een dag niet genoeg? Dan boek je gewoon een overnachting bij het park! In de wintermaanden – december, januari en februari – is dit park gesloten.

4. Legoland Duitsland

Legoland Duitsland

Legofans opgelet; vind je een bezoek aan Legoland Billund in Denemarken wat te ver? Dan kun je ook terecht in Legoland Duitsland. Dit park – gelegen in Günzburg – huisvest ruim 40 attracties, die zijn gebouwd rondom een aantal typisch Legothema’s. Juist vanwege de ligging – tussen München en Stuttgart – wordt Legoland Duitsland graag bezocht door vakantiegangers op doorreis. Iets dichterbij tref je een heus Legoland Discovery Center aan. Dit staat in Oberhausen. Overigens werd het eerste Legoland Discovery Center geopend in Berlijn.

3. Phantasialand

Phantasialand

Net over de grens, vlakbij Keulen, vind je Phantasialand. Als het gaat om de populairste parken van Europa, dan staat dit park op positie 11. Phantasialand heeft de afgelopen jaren dan ook flink geïnvesteerd. Zo zijn er attracties bijgekomen voor elke leeftijdscategorie. Waarschijnlijk heeft deze aanpak – met de tijd meegaan – ertoe geleid dat dit park jaarlijks door méér dan 1 miljoen mensen wordt bezocht. Oorspronkelijk trof je in Phantasialand niet meer aan dan een sprookjesbos, een treinrondrit en een oldtimerbaan. Sindsdien is er veel veranderd.

2. Movie-Park Germany

moviepark

Filmliefhebbers weten het vast wel; in Movie-Park Germany draait alles om de filmwereld. Dat geldt zowel voor de attracties als ook voor de themagebieden. Wat betreft de themagebieden heeft Movie-Park Germany gekozen voor de volgende invulling: The Old West, Santa Monica Pier, Streets of New York, Nickland en Hollywood Street Set. Hoewel de naamgeving hetzelfde is gebleven, is er binnen deze gebieden veel veranderd. Sinds de opening in 1996 is het park al diverse keren in andere handen overgegaan. Elke keer weer moesten er dan attracties worden aangepast of toegevoegd. De laatste verandering was de opening van een nieuwe, overdekte achtbaan.

1. Europa-Park

europapark

Dan zijn we nu aangekomen bij het grootste thematische attractiepark van Duitsland, te weten het Europa-Park. Zelf is men vast trotser op de aankondiging ‘het op één na best bezochte attractiepark van Europa’. Alleen Disneyland Parijs trekt meer bezoekers. Europa-Park is opgebouwd rondom een aantal landen. Na Italië (1982) volgden onder meer Nederland (1984), Engeland (1988), Frankrijk (1990), Scandinavië (1992), Spanje (1994), Duitsland (1996) en Rusland (1998). Inmiddels zijn ook de landen Griekenland, Portugal en IJsland aan Europa-Park toegevoegd.

Lees ook