Een tussenjaar: even een pauze na de middelbare school of tijdens je studie, om te kijken wat je nu écht wilt gaan doen met je leven. Wat vind je leuk? Waar liggen je talenten en passies? Wat wil je worden? Een tussenjaar geeft je de tijd om antwoorden op al je vragen te zoeken en te vinden. Dit zijn de top 10 redenen om een tussenjaar te nemen!
1. Leer jezelf écht kennen
Een van de belangrijkste redenen om een tussenjaar te nemen, is dat jongeren verlangen om hun eigen identiteit te ontdekken. Veel jongeren gebruiken hun gap year om zichzelf te leren kennen en persoonlijke doelen en prioriteiten te stellen voor het leven. Het kan de eerste keer zijn dat je voor langere tijd weg bent van je familie en vrienden, waardoor dit het perfecte moment is om jezelf beter te leren kennen. Waar geloof je in? Hoe ziet een gelukkig leven er voor jou uit? Waar liggen jouw passies? Een tussenjaar biedt de ruimte om jezelf die vragen te stellen, en te ontdekken wie je bent.
2. Spaar voor je toekomst
Tijdens je tussenjaar leer je verstandig om te gaan met je financiën en te sparen voor je toekomst. Je stelt bijvoorbeeld een budget op voor je reizen, verblijf en dagelijkse uitgaven. Een tussenjaar kost geld wanneer je bijvoorbeeld gaat reizen, maar het kan ook een uitstekende gelegenheid zijn om van de tijd gebruik te maken en te gaan werken. Je verdient dan extra geld terwijl je waardevolle werkervaring opdoet.
3. Ontwikkel jezelf nog verder
Thuis kun je jezelf ook zeker wel ontwikkelen, maar met een tussenjaar ga je nét dat stapje verder. Tijdens je tussenjaar doe je ontzettend veel boeiende ervaringen op en leer je allerlei interessante mensen kennen. Je bent op jezelf aangewezen en maakt elke dag je eigen keuzes. Zo word je razendsnel zelfstandig en leer je daarnaast ook zaken als plannen, bewust omgaan met geld, werken, verantwoordelijk nemen, zelfredzaamheid en het ontwikkelen van je sociale skills! Waarschijnlijk heb je pas wanneer je thuis bent door hoeveel je bent gegroeid en wat al deze nieuwe ervaringen met je hebben gedaan.
4. Breid je netwerk uit
Of je nu een jaar lang op één plaats blijft of gaat rondreizen: tijdens je tussenjaar kun je vrienden voor het leven maken! Gedurende je tijd in het buitenland ontmoet je vaak allerlei verschillende mensen uit alle hoeken van de wereld. Zo ontstaat er een uitgebreid sociaal netwerk van waardevolle connecties waar je echt iets aan hebt, en met wie je zelfs goede samenwerkingen kunt aangaan. Of het nu gaat om het hebben van een goede ingang op de lokale arbeidsmarkt of gewoon een nieuwe beste vriend die je kunt gaan opzoeken in Spanje, je sociale netwerk zal zeker een stukje groter zijn wanneer jij terugkeert naar huis!
5. Leer een nieuwe taal
Als je gaat reizen tijdens je tussenjaar in het buitenland, is het spreken van meerdere talen bijna een noodzaak. Je hebt waarschijnlijk al een basiskennis van andere talen geleerd tijdens je middelbare schooltijd, maar je zult merken dat je taalskills razendsnel verbeteren wanneer je in het buitenland bent. In veel landen kom je met Engels een heel eind, maar als je bijvoorbeeld naar Zuid-Amerika reist, is het ook handig om een woordje Spaans te spreken.
Als je een taal vloeiend wilt leren spreken, wordt echter aangeraden om een taalcursus te volgen. En hier heb je tijdens je tussenjaar natuurlijk genoeg tijd voor! Bij een organisatie als EF kun je taalcursussen volgen van enkele weken tot een jaar. En omdat je in het buitenland bent, kun je je nieuw verworven taalvaardigheden gelijk in de praktijk brengen tijdens het boodschappen doen, het vragen van de weg, of tijdens gesprekken met locals, studiegenoten of reismaatjes.
6. Ga op avontuur
Een tussenjaar kan een ongekend avontuur zijn! Als je al je hele leven in hetzelfde land woont, is je kijk op de wereld waarschijnlijk beperkt gebleven. Natuurlijk krijg je door tv-programma’s, artikelen en vakanties wel eens een kijkje in andere culturen, maar het is heel anders als je voor langere tijd in het buitenland verblijft. Je leert ander soort mensen kennen, ontdekt andere culturen en ervaart zelf hoe het is om aan de andere kant van de wereld leven. De kans is groot dat je de eerste dagen in het buitenland een cultuurshock ervaart, maar uiteindelijk is jezelf onderdompelen in een ander land een ontzettend betekenisvolle en diepgaande ervaring die je leven verrijkt.
7. Pak een nieuwe hobby op
Een tussenjaar is het ideale moment om een nieuwe hobby op te pakken. Wat dacht je van surfen in Zuid-Afrika, of gewoon lekker in Nederland als je niet gaat reizen? Yoga, snowboarden, pottenbakken, noem het maar op: je hebt er nu alle tijd voor! Wees niet bang om allerlei dingen te proberen, wie weet ontdek je wel een nieuwe passie! Een tussenjaar biedt ruimte voor een periode van experimentatie en groei, dus daag jezelf uit, doe nieuwe ervaringen op en ontdek wat je echt leuk vindt en wat jou inspireert.
8. Boost je (toekomstige) carrière
Wanneer internationale bedrijven op zoek zijn naar nieuwe medewerkers kiezen ze graag voor kandidaten die zelf ook internationale ervaring hebben. Doordat je een gap year hebt gehad en in het buitenland bent geweest laat je zien dat je een open blik op de wereld hebt en goed initiatief kan tonen. Je bent goed in de omgang met mensen uit verschillende culturen en daarom zal je al snel opvallen. Zo heb je door jouw tussenjaar een streepje voor op andere kandidaten en zullen werkgevers hun keuze eerder op jou laten vallen.
9. Doe werkervaring op
In een tussenjaar wordt vaak de combinatie met reizen gemaakt, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Het kan ook voorkomen dat jij graag werkervaring op wilt doen, omdat je even helemaal klaar bent met leren. Door tijdens je tussenjaar te werken kun je ontdekken wat je leukt vindt en je studieplannen daarop aanpassen. Daarnaast staat werkervaring natuurlijk altijd goed op je cv en word je door te werken zelfstandiger en verantwoordelijker. Zo ga je na een jaartje werken met frisse moed en een duidelijker idee van wat je wilt terug de schoolbanken in.
10. Krijg frisse nieuwe motivatie
Voor veel middelbare scholieren is het een uitdaging om te beslissen wat ze na hun middelbare school willen gaan studeren. Degenen die kiezen voor een tussenjaar, zijn daarna vaak erg gemotiveerd tijdens hun studie, en behalen betere resultaten. Veel jongeren nemen een tussenjaar vanwege een burn-out door de druk en stress die ze hebben ervaren tijdens hun schooltijd, en een verlangen om ‘zichzelf te vinden’. Van hen is 60% het erover eens dat hun tussenjaar ervaring ze naar hun huidige loopbaantraject of studiekeuze heeft geleid. Daarnaast zijn bijna al deze studenten tevreden met hun latere baan. Een tussenjaar biedt dus niet alleen de mogelijkheid om onafhankelijkheid en volwassenheid te ontwikkelen, maar heeft ook aangetoond dat het leidt tot betere prestaties op universitair niveau en grotere tevredenheid in het werkzame leven daarna.
Je kunt een tussenjaar in het buitenland nemen met EF, en voor enkele weken tot een jaar naar het buitenland vertrekken. Van een taalcursus tot een stage en vrijwilligerswerk, de mogelijkheden zijn eindeloos!