Top 10 Beste Ridderfilms ooit gemaakt

De middeleeuwen, tijd van kastelen en ridders. Bloedige zwaardgevechten, stoere ridders en mooie jonkvrouwen, ze zien er op film altijd prachtig uit. Wat zijn de tien beste films over de riddertijd?

10. Kingdom of Heaven

Kingdom of Heaven

Alleskunner Ridley Scott had lange tijd geen ridderfilm op zijn naam staan. Dat werd in 2005 verholpen met het fraaie Kingdom of Heaven. Orlando Bloom speelt de Franse smid Balian die meedoet aan de kruistochten. Eenmaal in Jeruzalem aangekomen raakt hij verwikkeld in ingewikkelde politieke spelletjes. Het helpt niet dat Balian vervolgens verliefd wordt op de dochter van de koning.

9. A Knight’s Tale

knights tale

Veel ridderfilms zoeken naar authenticiteit. In tegenstelling tot A Knight’s Tale (2001) dat op brutale wijze een moderne draai geeft aan bekende gegevens. De schildknaap William (Heath Ledger) ontdekt dat zijn meester is overleden. Hij besluit om zelf mee te doen aan een toernooi, dat hij vervolgens wint. Zijn collega’s vinden het leuk geweest maar William heeft net de smaak te pakken en wil meer glorie. Tijdens zijn avonturen klinkt heel veel classic rock van onder andere Queen en AC/DC.

8. Henry V

Henry V

Shakespeare schreef zijn toneelstukken over koningen toen de riddertijd al voorbij was. Acteur Kenneth Branagh maakte zijn regiedebuut met een verfilming van Henry V waarin hij zelf ook de titelrol speelt. In handen van Branagh wordt het toneelstuk een rauwe ridderfilm die eindigt met de modderige Slag bij Agincourt. De beslissende rol van Engelse boogschutters wordt hier prachtig verbeeld.

7. The Messenger: The Story of Joan of Arc

The Messenger The Story of Joan of Arc

Het historische verhaal van Jeanne d’Arc speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Frankrijk. Regisseur Luc Besson waagde zich in 1999 aan een ambitieuze verfilming waarin Mila Jovovich de hoofdrol speelt. De jonge Jeanne reist af naar het Franse hof met een goddelijke boodschap voor de troonpretendent Karel VII. Deze is zo onder de indruk dat hij haar de leiding geeft over zijn leger. Onder haar aanvoering veroveren ze een aantal steden op de Engelsen. Jeanne wordt op handen gedragen, maar wil veel meer voor elkaar krijgen.

6. El Cid

El Cid

El Cid is een echt epos uit de hoogtijdagen van Hollywood. De film vertelt een geromantiseerde versie van het leven van de legendarische Spaanse edelman Don Rodrigo Díaz de Vivar, beter bekend als El Cid. Charlton Heston speelt de kloeke ridder die een beslissende rol speelt in de strijd tegen de Moorse overheersers. Ondanks zijn overwinningen komt hij vaak in conflict met het koningshuis. Sophia Loren speelt de vrouw van El Cid in deze ouderwetse spektakelfilm.

5. Braveheart

Braveheart

Mel Gibson is als regisseur dol op historisch geweld met veel bloed en afgehakte lichaamsdelen. Zijn Braveheart (1995) was een zeer succesvolle poging om middeleeuwse gevechten realistisch te verbeelden. Nog nooit eerder was het wapengekletter van ridders zo bruut verfilmd. Gibson won er zowaar een Oscar mee, al schijnt de film vol historische fouten te zitten. Desondanks zette Braveheart een nieuwe standaard voor realisme in ridderfilms.

4. Flesh + Blood

Flesh + Blood

Na het succes van de televisieserie Floris wilde Paul Verhoeven nog een film over de middeleeuwen maken. In 1985 lukte het hem om met een internationale productie Flesh + Blood te maken. Net als in Floris speelt Rutger Hauer de hoofdrol, dit keer van Martin, de cynische baas van een bende huurlingen. Na de inname van een stad wordt de belofte gebroken dat ze een dag lang mogen plunderen. Geïrriteerd slaat de bende op de vlucht totdat ze een kasteel innemen. Wat ze niet weten is dat zich in het kasteel een pestlijder bevindt. Verhoeven was niet tevreden over de film maar de riddertijd is op verfrissende wijze compleet ontdaan van zijn romantische ideaal. Een idee wat pas later navolging kreeg.

3. Monty Python and the Holy Grail

Monty Python and the Holy Grail

Nadat de absurde televisieserie Monty Phyton aan populariteit won, besloot de groep acteurs om in dezelfde stijl bioscoopfilms te maken. Met Monty Python and the Holy Grail uit 1975 nemen ze ridderfilms op de hak door de legende van Koning Arthur op bizarre wijze na te vertellen. De film zit vol legendarische grappen zoals het gevecht tussen Arthur en de Zwarte Ridder die niet van opgeven weet, ook al worden al zijn ledematen afgehakt.

2. De Zevende Zegel

De Zevende Zegel

Deze invloedrijke film van de Zweedse regisseur Ingmar Bergman is aparte ridderfilm. Hier zul je geen duels of veroveringen van kastelen zien. De ridder Antonius (Max von Sydow) is veel meer een filosoof. Nadat hij is teruggekeerd van de Kruistochten staat de Dood hem op te wachten. De ridder daagt de Dood uit voor een schaakpartij om zo zijn leven te rekken. Ondertussen trekt Antonius met zijn cynische schildknaap Jöns door een land waar de plaag ravage aanricht en religieus fanatisme aan een opmars bezig is.

1. De Zeven Samoerai

De Zeven Samoerai

Bij ridderfilms denken we onwillekeurig aan verhalen die zich afspelen in de Europese middeleeuwen. Maar ook Japan kende een riddertijd die zelfs tot de 19de eeuw duurde. Ridders heten in het Japans samoerai. Deze krijgers werden later populaire figuren in films. De beste film uit het genre is ongetwijfeld Shichinin no Samurai (1954) van Akira Kurosawa. Deze film met een speelduur van drie uur vertelt het verhaal van een boerendorp dat elk jaar wordt geplunderd door bandieten. Op een dag besluiten ze een groep samoerai om bescherming te vragen. Maar omdat ze over weinig geld beschikken zal de keuze op een aantal vreemde snuiters vallen. De ervaren Kambei besluit de dorpelingen te helpen en stelt een groep rōnin (samoerai zonder heer) samen. Na een moeizaam begin bereiden ze het dorp voor op de komende aanval. De legendarische veldslag in de regen wordt nog steeds gezien als een van de beste actiescènes aller tijden.

    1. Mijn naam mag je niet weten. mei 8, 2019

    Jouw Reactie?