Behoor je tot een van de onderstaande families? Dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken over hoe je de eindjes aan elkaar knoopt. Een aanzienlijk deel van de wereldeconomie wordt beheerst door superrijke en machtige clans. Lees hieronder meer over de 10 rijkste families ter wereld.

10. Liliane Bettencourt en familie – $40.6 miljard

Liliane Bettencourt was de eigenares van L’Oréal. Haar vader richtte de cosmeticagigant op in 1909. Liliane erfde in 1957 zijn bedrijf en zijn fortuin. Tegenwoordig bezit de familie Bettencourt nog steeds 33,31% van de aandelen van L’Oréal. Het vermogen van Liliane werd in 2013 op 30 miljard dollar geschat. Bettencourt overleed op 21 september 2017, op de gezegende leeftijd van 94 jaar. Zij was op dat ogenblik de elfde rijkste persoon ter wereld.

9. De familie Cox – $41 miljard

Stamvader James Cox stichtte het familiebedrijf in 1898, toen hij de krant Dayton Daily News opkocht. De familie werd in de loop van de jaren eigenaar van televisiestations, mediabedrijven en ondersteunende bedrijven voor de autohandel. Cox Enterprises is nog steeds volledig in handen van de familie Cox. Hun fortuin wordt op zo’n 41 miljard dollar geschat.

8. Bernard Arnault en familie – $45.2 miljard

De Franse zakenman Bernard Arnault is de oprichter en voorzitter van de groep Louis Vuitton Moët Hennessy, het grootste conglomeraat van luxemerken ter wereld. Tot de groep behoren merknamen als Luis Vuitton, Bulgari en Sephora. In 2015 bereikte het bedrijf een omzet van 35,7 miljard dollar en een winst van meer dan 4 miljard dollar. Bernard Arnault en zijn familiie zelf zouden rond de 45 miljard dollar bezitten.

7. De familie Cargill-MacMillan – $49 miljard

William Cargill stichtte het familiebedrijf na de Amerikaanse Burgeroorlog. Zijn schoonzoon John MacMillan nam na zijn dood het bedrijf over. Er zouden 14 familieleden zijn met een persoonlijk vermogen van meer dan één miljard dollar. De familie heeft 88% van de aandelen van Cargill Inc. in handen, een agro-industrieel concern dat wereldwijd actief is. De omzet van Cargill bedroeg in 2016 maar liefst 107 miljard dollar. Het totaal vermogen van de clan Cargill-MacMillan wordt op 49 miljard dollar geschat.

6. De familie Slim – $60 miljard

Carlos Slim en familie vormen de rijkste clan in Latijns-Amerika. Slim begon met ondernemen in de jaren 60 van de vorige eeuw. Hij investeerde in bedrijven en werd reeds tien jaar later meerderheidsaandeelhouder in diverse ondernemingen. Tijdens de economische crisis in Mexico kocht hij voor een lage prijs bedrijfjes op en verkocht deze later aan een veel hogere prijs. Zijn zonen leiden momenteel de groep Grupo Carso. Het kapitaal van de familie wordt geschat op een slordige 60 miljard dollar.

5. De familie Mars – $78 miljard

Het was Frank Mars die in 1911 een bedrijfje oprichtte voor de productie van snoepgoed. Tegenwoordig is Mars Inc. een gigant met een omzet van 33 miljard dollar. We kennen het bedrijf vooral van de Mars-, Milky Way-, Bounty- en Twix-repen, maar Mars Inc. produceert ook maaltijden, drankproducten en diervoeding. Jacqueline en John Mars leiden tegenwoordig het familiebedrijf. Op hun spaarboekje staat zo’n 78 miljard dollar.

4. De gebroeders Koch – $82 miljard

De broers Charles en David Koch staan aan het hoofd van de multinational Koch Industries. De groep is actief in de olie-industrie, chemie, energie en handel. Ze erfden het bedrijf van hun vader Fred Koch. Charles en David kochten hun twee andere broers uit en leiden sindsdien de multinational. Hun vermogen bedraagt 82 miljard dollar.

3. De familie Walton – $130 miljard

Ze zijn de baas van de Amerikaanse supermarktketen Walmart. Dat maakt de Walton-clan de rijkste familie in de VS, met een spaarpotje van 130 miljard dollar. Stamvader Sam Walton richtte Walmart op in 1962. Nu bestaan er meer dan 11.000 vestigingen van Walmart wereldwijd, met een totale omzet van 486 miljard dollar in 2016. De 7 erfgenamen van de broers Sam en James Walton leiden tegenwoordig de zaak.

2. De familie Rothschild – $350 miljoen

Het totale fortuin van de allerrijkste familie ter wereld, de Rothschilds, is simpelweg niet bekend. Hun vermogen is op een ingewikkelde manier verdeeld over de familieleden en daarom niet echt te bepalen. Schattingen zijn er wel, zo rond de $350 miljoen. De Duitser Mayer Rothschild stichtte zijn eerste bank in Frankfurt rond 1760. Anno 2018 houden de Rothschilds zich niet alleen bezig met het bankwezen, maar ook met vastgoed, mijnbouw, energie en nog tal van andere industrietakken. En volgens sommige complotdenkers bepaalt deze familie zelf de koers van de gehele wereldeconomie.

1. Huis van Saoed – $1.4 triljard

He hebt rijk, en je hebt de Dynastie van Saoed, de huidige koninklijke familie van Saoedi-Arabië. Vóór het vestigen van het huidige Saoedi-Arabië, hebben ook al twee rijken bestaan onder de Saoedi’s. Het gigantische bedrag van 1.5 triljard dollar moet overigens wel verdeeld worden over 15.000 familieleden, waarvan 2.000 het grootste deel verdelen. Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed, de koning van Saoedi-Arabië staat aan het hoofd van de familie, met $17 miljard is hij de rijkste van de familie. De Saoed familie heeft hun kapitaal voornamelijk te danken aan de oliehandel.