Waar wonen de meeste rijke mensen in Nederland nu eigenlijk? We praten niet graag over ons vermogen of inkomen, maar nieuwsgierig zijn we natuurlijk wel naar dat van anderen. Voor de top 10 van de rijkste gemeentes van Nederland is gekeken naar het vermogen van de inwoners. Het gaat hierbij dus niet om het inkomen, maar om de bezittingen. Met de stijging van de huizenprijzen van de afgelopen jaren is het vermogen van veel mensen flink toegenomen. Dat levert een aantal verrassende gemeenten op in de top 10.

10. Bergeijk – € 212.100

bergeijk
TVGD / Shutterstock.com

Noord-Brabant is met vijf gemeenten oververtegenwoordigd in de lijst. Ook Bergeijk ligt in Noord-Brabant. Een klein, maar rijk plaatsje met nauwelijks 11.000 inwoners. Net als voor de andere Brabantse gemeenten in de lijst, geldt dat in Bergeijk relatief veel vermogende ouderen wonen.

9. Sint Anthonis – € 213.200

Dit is nog zo’n kleine gemeente met rond de 11.000 inwoners in het Land van Cuijk. Naast het dorp Sint Anthonis bestaat de gemeente uit de kernen Landhorst, Ledeacker, Oploo, Stevensbeek, Wanroij en Westerbeek.

8. Staphorst – € 214.100

staphorst
Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Waar Staphorst vooral bekend staat om de klederdracht en het aantal orthodox gelovigen, is dit dus ook een vermogende gemeente in de kop van Overijssel. Wist je trouwens dat Staphorst in Nederland de enige gemeente is waar je op zondag geen foto’s mag maken? Ook is de rouwkleur er niet zwart, maar blauw. Het vermogen van de Staphorsters zit voornamelijk in de agrarische sector.

7. Oirschot – € 217.500

Oirschot
Michielverbeek/ wikimediacommons/ CC BY-SA 4.0

Twaalf kilometer boven Eindhoven is Oirschot te vinden. Oirschot ziet zichzelf als monument in het groen. Het heeft twee beschermde dorpsgezichten, de markt in het centrum en het Stratense kapelletje in het buitengebied. Net als , kent ook Oirschot een Vrijthof.

6. Hilvarenbeek – € 221.300

Ook hier weer een gemeente uit Noord-Brabant. Ruim driekwart van de mensen bezit hier een koopwoning en de WOZ-waarde van deze woningen is gemiddeld bijna € 300.000. Toine van Peperstraten en Henny Vrienten zijn bekende Bekenaren. Hilvarenbeek is natuurlijk ook een bekende naam door Beekse Bergen, een van de .

5. Alphen-Chaam – € 234.900

alphen chaam
Michiel1972/ wikimediacommons / CC BY-SA 3.0

Ook weer in Noord-Brabant ligt het dorpje Alphen-Chaam. Ze staan stevig in de top 10 van de gemeentes met inwoners met een hoog vermogen, maar het aantal miljonairs in deze gemeente is wel afgenomen. Dit is opvallend, omdat landelijk gezien het aantal miljonairs juist gestegen is.

4. Heemstede – € 247.900

We komen nu de eerste rijke gemeente in de provincie Noord-Holland tegen. Heemstede kent relatief veel oudere inwoners. Meer dan de helft van de inwoners is 45 jaar of ouder en een derde is zelfs 65 jaar of ouder. Heemstede staat in de top 3 van de beste plek om te wonen in Nederland.

3. Rozendaal – € 278.300

laren
Franke de Jong / Shutterstock.com

Deze gemeente in de provincie Gelderland ligt in de buurt van Arnhem en Nijmegen. 85% van de woningen in deze gemeente zijn koopwoningen. Ook hier zijn de inwoners al enigszins op leeftijd. Rozendaal kent veel ‘oud geld’. De vermogende mensen uit Arnhem trokken vroeger de stad uit richting Rozendaal.

2. Laren (NH) – € 323.600

laren
TasfotoNL / Shutterstock.com

In Laren zijn de meeste miljonairs van Nederland te vinden. Laren was vroeger een echt kunstenaarsdorp. Inmiddels is het een forensendorp geworden voor de nieuwe rijken. Het Rosa Spier huis waar veel bejaarde, bekende kunstenaars hun dagen slijten, staat ook in Laren. Ook de kunstschilder Piet Mondriaan heeft in Laren gewoond.

1. Bloemendaal – € 337.400

bloemendaal
Aerovista Luchtfotografie / Shutterstock.com

Bloemendaal is meer dan het strand. Waar het Noord-Hollandse Bloemendaal op plaats 2 staat in het lijstje van miljonairs van Nederland voert het deze lijst van meest vermogende gemeenten aan. Bloemendaal heeft ook de hoogste gemiddelde woningwaarde van Nederland. Bloemendaal prijkt al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw hoog bovenaan dergelijke lijstjes. Dit zal waarschijnlijk in de toekomst niet gauw veranderen.