Top 10 Rijkste Mensen van 2018

Op de lijst van miljardairs staan in het jaar 2018 2.208 mensen. Samen verdienen zij $9.1 biljoen. Een record, de rijkste worden steeds rijker. Het zijn voornamelijk hoogopgeleide mannen (maar zeker niet allemaal), die eigenaar zijn van een groot miljoenenbedrijf. Het meeste geld wordt verdiend door de bazen van grote internetbedrijven. Vooral Jeff Bezos, de baas van Amazon, heeft door een stijging van 59% van de aandelen een grote sprong gemaakt. Benieuwd waar hij staat? Hier is de top 10 rijkste personen van 2018.

10. Michael Bloomberg ($50 miljard)

De op 14 februari 1942 geboren Amerikaanse Michael Rubens (Mike) Bloomsberg is een ondernemer. Daarnaast is hij de oprichter van Bloomsberg L.P., een mediabedrijf toegespitst op financieel nieuws. Hij is tevens de ex-burgemeester van New York (van 2002 tot 2013). Bloomsberg studeerde elektrotechniek, verkreeg een Master of Business Administration aan de Harvard Business School en was een vennoot bij Salomon Brothers, voordat hij startte met zijn eigen bedrijf. Naast zijn werk, schreef hij een autobiografie (Bloomsberg by Bloomsberg), steunde hij Barack Obama bij zijn campagnes en deelt hij de democratische standpunten bij belangrijke thema’s, zoals abortus en homohuwelijk.

9. Larry Ellison ($58.5 miljard)

Op 17 augustus 1944 werd de Amerikaan Larry Ellison geboren. Hij is de medeoprichter van sofwaregigant Oracle. Hij kwam op het idee om dit bedrijf te starten door zijn werkervaring bij Ampex Corporation, waar hij een database voor de CIA ontwierp, ‘Oracle’ genaamd. In het verleden deed Larry mee aan zee-races in zijn boot ‘Sayonara’. Hij won er zelfs de Sydney to Hobart Yacht Race mee in 1998. Maar omdat bij deze zelfde race 6 andere zeelieden door de storm om het leven kwamen, heeft hij nooit meer mee gedaan. Wel is hij de aanvoerder en financier van Oracle-BMW Racing. Larry is in het bezit van het op zeven na grootste motorjacht ter wereld, ‘Rising Sun’ genaamd. Ook heeft hij een eigen eiland, het Hawaiiaanse eiland Lanai. Kortom naast zijn werk kan hij in zijn vrije tijd volop genieten.

8. David Koch ($60 miljard)

De Amerikaan David Hamilton Koch, geboren op 3 mei 1940, is een zakenman, filantroop, politiek activist en chemisch ingenieur. Hij maakte deel uit van het familiebedrijf Koch Industries (het tweede grootste privé bedrijf in de Verenigde Staten), hij werd directeur van het dochterbedrijf Koch Engeneering en later mede-eigenaar van Koch Industries (samen met zijn broer Charles, de nummer 9 van deze lijst). Hij was in 1980 kandidaat voor Vice President van de United States Libertarian Party. Hij stichtte vier jaar later een nieuwe politieke groep, Citizens for a Sound Economy. Kortom deze miljardair is van vele markten thuis.

8. Charles Koch ($60 miljard)

De broer van David Koch (de nummer 10 van deze lijst) heet Charles de Ganahl Koch Hij werd geboren op 1 november 1935. Hij is een Amerikaanse zakenman, politiek schenker en filantroop. Hij is mede-eigenaar en algemeen directeur van Koch Industries. Charles Koch is de nummer 9 van deze lijst, maar de gebroeders Koch staan eigenlijk samen op deze positie. Zij verdienen precies evenveel. De broertjes hebben als kind vast en zeker geleerd om hun centjes eerlijk te verdelen 😉


7. Carlos Slim Helu ($67.1 miljard)

De Mexicaan van Libanese afkomst, Carlos Slim Helu, werd geboren op 28 januari 1940. Carlos heeft zijn fortuin te danken aan zijn bedrijf Telmex, een telecomcommunicatieconcern. Hij studeerde af als ingenieur, maar hij zegt dat hij het zakendoen heeft geleerd uit de boeken van zijn vriend Alvin Toffler, een futoroloog. Hij kocht het bedrijf Telmex op van de Mexicaanse regering. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij dit slechts kon doen, doordat hij vrienden was met toenmalige president Carlos Salinas. Niet iedereen is blij met zijn leiderschap, aangezien de kwaliteit van de telecommunicatie sinds de privatisering niet is verbeterd en de prijzen zijn verhoogd. Carlos heeft zijn ‘spelletje’ echter ‘Slim’ gespeeld, aangezien hij nu in het bezit is van maar liefst $67 miljard.

6. Amancio Ortega ($70 miljard)

De enige Europeaan in deze top 10 is de Spaanse Amancio Ortega, geboren op 28 maart 1936. Hij is een designer, ondernemer en bestuursvoorzitter. Hoewel Amancio nu 14000 werknemers in dienst heeft, is hij heel klein begonnen. Hij kreeg zijn talent niet zomaar met de paplepel ingegoten. Zijn vader was spoorwegarbeider, waardoor hij op 14 jarige leeftijd als boodschappenjongen ging werken voor verschillende kledingzaken in het centrum van de Spaanse textielindustrie, A Coruña. Daar raakte hij geïnspireerd door de modewereld. Amancio richtte in 1963 de Inditex Groep op en werd mede-eigenaar (voor 59,29%). Dit is de modegroep waar (inmiddels) de top merken Zara, Zara Home, Bershka, Massimo Dutti, Oysho, Kiddy’s Class, Tempe, Pull&Bear, Often, Stradivarius en Lefties onder vallen.


5. Mark Zuckerberg ($71 miljard)

De jongste man op deze lijst is de Amerikaan Mark Zuckerberg, hij werd geboren op 14 mei 1984. Hij is de algemeen directeur van de sociaalnetwerksite Facebook (de nummer 2 internetsite, na Google). Hij richtte de site op tijdens zijn studie, in 2004, samen met een aantal mede studenten. Mark stopte met zijn studie, omdat hij veel werk had aan de website en meer dan voldoende geld verdiende. Mark Zuckerberg werd in het jaar 2010 verkozen tot ‘Person of the Year 2010’. En nu staat hij als broekie (van 33 jaar) tussen de oudjes op de top 10 lijst van rijkste mensen ter wereld.

4. Bernard Arnault ($72 miljard)


Jérémy Barande / Ecole polytechnique Université Paris-Saclay / CC BY-SA 2.0

De Franse zakenman Bernard Arnault is de oprichter en voorzitter van de groep Louis Vuitton Moët Hennessy, het grootste conglomeraat van luxemerken ter wereld. Tot de groep behoren merknamen als Luis Vuitton, Bulgari en Sephora. In 2015 bereikte het bedrijf een omzet van 35,7 miljard dollar en een winst van meer dan 4 miljard dollar. Bernard Arnault eigen vermogen wordt in 2018 geschat op $72 miljard.

3. Warren Buffett ($84 miljard)

De oudste man op deze lijst, de Amerikaanse Warren Buffett, werd geboren op 30 augustus 1930. Hij is zakenman en investeerder. Hij is afgestudeerd Econoom, werkte bij verschillende bedrijven en richtte daarna zijn eigen investeringsbedrijf op. Maar zijn grootste inkomstenbron verdient hij met zijn investeringen. Hij is in het bezit van 38% van de aandelen van Berkshire Halthaway. Ook investeert hij in vele andere bedrijven met groeipotentieel, waaronder de bekende The Coca-Cola Company en Gilette. Zo kan hij rustig zijn oude dag doorbrengen en (hopelijk) ook nog volop genieten van zijn geld…

2. Bill Gates ($90 miljard)

bill-gates
DFID – UK Department for International Development

De Amerikaanse ondernemer en filantroop Bill Gates, geboren op 28 oktober 1955, heeft de laatste jaren de lijst van rijkste gedomineerd, dit jaar moet hij zijn eerste plaats echter afstaan. Hij is vooral bekend als medeoprichter en boegbeeld van de firma Microsoft. Tijdens zijn studie, aan de Lakeside Prep School in Seattle, was hij niet weg te slaan bij een terminal, die was verbonden met een timesharing-computer bij General Electric. Een lokaal computerbedrijf nam hem in dienst om bugs (programmeerfouten) te vinden. In ruil hiervoor kreeg hij onbeperkte computertijd. Gates realiseerde zich dat een computer software nodig heeft en richtte in het jaar 1975 Microsoft op. De laatste jaren is Bill Gates actief als filantroop, met zijn ” Bill and Melinda Gates Foundation” zet hij zich in voor minder armoede in de wereld. Hij gaat hierin zover dat hij van plan is al zijn geld weg te geven.

1. Jeff Bezos ($112 miljard)

Miljardair Jeff Bezos werd geboren op 12 januari 1964. Hij is ondernemer en investeerder. Hij richtte in 1994 de website Amazon.com op, waar eerst boeken, maar nu ook allerlei andere producten worden verkocht. Hij hield zich bezig met het maken, de e-commerce en de CEO van de website. Amazon was onder zijn leiding de grootste handelaar ter wereld. In 2000 richtte hij tevens het private Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin op. Hij werd in 2013 de eigenaar van de krant The Washington Post, die hij kocht voor een enorm bedrag. Heb je eenmaal veel geld in handen, dan is het niet moeilijk om te krijgen wat je wilt en het werk te gaan doen dat je wilt…

  1. Anoniem mei 8, 2017
   • Anoniem april 7, 2018
  2. Illu december 21, 2017
   • Anoniem april 17, 2018
   • Anoniem mei 5, 2018
  3. Anoniemand#hansworst#rijke zwerver mei 7, 2018
  4. henl februari 15, 2019

  Jouw Reactie?