Elk jaar weer is er een nieuw record. De rijkste worden steeds rijker. De wereld maakt een grote crisis door, maar de rijken hebben hier geen last van. Sterker nog, ze worden rijker, en niet zo’n beetje ook. Het vermogen van de rijkste man ter wereld nam toe met meer dan 60 miljard dollar!

Het zijn voornamelijk hoogopgeleide witte mannen (maar zeker niet allemaal), die eigenaar zijn van een groot miljoenenbedrijf. Het meeste geld wordt verdiend door de bazen van grote internetbedrijven.

Hier is de top 10 rijkste personen van 2021, een lijst met alleen maar mannen. Benieuwd waar de rijkste vrouw staat? Bekijk dan dit lijstje.

10. Mukesh Ambani ($84.5 miljard)

Mukesh Ambani

Mukesh Ambani is de rijkste man van Azië. Hij haalt hiermee Jack Ma, baas van Alibaba, in, die ondanks een vermogensgroei van $10 miljard toch daalde van plaats 17 naar 26. Ambani is eigenaar van Reliance Industries, het grootste olie en gasbedrijf van India. Ook is hij de baas van een zeer populair telecom netwerk in India.

9. Sergey Brin ($89 miljard)

sergey brin

James Duncan Davidson/O’Reilly Media, Inc./ CC BY 2.0

Sergey Brin is één van de oprichters van Google. Hij heeft niet meer de dagelijkse leiding over het bedrijf maar is nog steeds groot aandeelhouder. En als de aandelen stijgen, zoals ze dat in 2020 deden, dan stijgt het vermogen van Sergey Brin.

8. Larry Page ($91.5 miljard)

larry page
JStone / Shutterstock.com

Larry Page startte samen met Sergey Brinn in 1996 als student de internet zoekmachine “Google”. Ondertussen is Google uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven ter wereld. Larry Page is de CEO van Alphabet Inc., het moederbedrijf van Google opgericht in 2015. Google was zo groot geworden dat een forse herstructurering noodzakelijk was. De kernactiviteiten (zoekmachine, youtube, android) bleven bij Google Inc en de andere activiteiten bij Alphabet, hier is Page verantwoordelijk voor.

7. Larry Ellison ($93 miljard)

larry ellison
drserg / Shutterstock.com

Op 17 augustus 1944 werd de Amerikaan Larry Ellison geboren. Hij is de medeoprichter van sofwaregigant Oracle. Hij kwam op het idee om dit bedrijf te starten door zijn werkervaring bij Ampex Corporation, waar hij een database voor de CIA ontwierp, ‘Oracle’ genaamd. .

In het verleden deed Larry mee aan zee-races in zijn boot ‘Sayonara’. Hij won er zelfs de Sydney to Hobart Yacht Race mee in 1998. Maar omdat bij deze zelfde race 6 andere zeelieden door de storm om het leven kwamen, heeft hij nooit meer mee gedaan. Wel is hij de aanvoerder en financier van Oracle-BMW Racing. Larry is in het bezit van het op zeven na grootste motorjacht ter wereld, ‘Rising Sun’ genaamd. Ook heeft hij een eigen eiland, het Hawaiise eiland Lanai. Kortom naast zijn werk kan hij in zijn vrije tijd volop genieten.

6. Warren Buffett ($96 miljard)

warren buffet
Krista Kennell / Shutterstock.com

De oudste man op deze lijst, de Amerikaanse Warren Buffett, werd geboren op 30 augustus 1930. Hij is zakenman en investeerder. Hij is afgestudeerd econoom, werkte bij verschillende bedrijven en richtte daarna zijn eigen investeringsbedrijf op. Maar zijn grootste inkomstenbron verdient hij met zijn investeringen. Hij is in het bezit van 38% van de aandelen van Berkshire Halthaway. Ook investeert hij in vele andere bedrijven met groeipotentieel, waaronder de bekende The Coca-Cola Company en Gilette. Zo kan hij rustig zijn oude dag doorbrengen en (hopelijk) ook nog volop genieten van zijn geld…
Warren Buffet is trouwens een van de vele miljardairs die de giving pledge van Bill Gates hebben getekend, hij is van plan al zijn geld aan goede doelen te geven.

5. Mark Zuckerberg ($97 miljard)

mark zuckerberg
Frederic Legrand – COMEO / Shutterstock.com

De jongste man op deze lijst is de Amerikaan Mark Zuckerberg, hij werd geboren op 14 mei 1984. Hij is de absolute baas van het populairste social media platform ter wereld, namelijk Facebook .

Hij richtte de site op tijdens zijn studie, in 2004, samen met een aantal mede studenten. Mark stopte met zijn studie, omdat hij veel werk had aan de website en meer dan voldoende geld verdiende. Mark Zuckerberg werd in het jaar 2010 verkozen tot ‘Person of the Year 2010’. En nu staat hij als broekie (van 36 jaar) tussen de oudjes op de top 10 lijst van rijkste mensen ter wereld.

4. Bill Gates ($124 miljard)

bill-gates
DFID – UK Department for International Development

De Amerikaanse ondernemer en filantroop Bill Gates, geboren op 28 oktober 1955, heeft de laatste jaren de lijst van rijkste gedomineerd, sinds twee jaar moet hij zijn eerste plaats echter afstaan. Hij is vooral bekend als medeoprichter en boegbeeld van de firma Microsoft. Tijdens zijn studie, aan de Lakeside Prep School in Seattle, was hij niet weg te slaan bij een terminal, die was verbonden met een timesharing-computer bij General Electric. Een lokaal computerbedrijf nam hem in dienst om bugs (programmeerfouten) te vinden. In ruil hiervoor kreeg hij onbeperkte computertijd.

Gates realiseerde zich dat een computer software nodig heeft en richtte in het jaar 1975 Microsoft op. De laatste jaren is Bill Gates actief als filantroop, met zijn ” Bill and Melinda Gates Foundation” zet hij zich in voor minder armoede in de wereld. Hij gaat hierin zover dat hij van plan is al zijn geld weg te geven.

3. Bernard Arnault ($150 miljard)

Bernard Arnault
Jérémy Barande / Ecole polytechnique Université Paris-Saclay / CC BY-SA 2.0

De Franse zakenman Bernard Arnault is de oprichter en voorzitter van de groep Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), het grootste conglomeraat van luxemerken ter wereld. Tot de groep behoren merknamen als Luis Vuitton, Dior, Bulgari en Sephora. En ondanks de wereldwijde crisis gaat het goed met de luxemerken. Arnault zag zijn vermogen het afgelopen jaar jaar bijna verdubbelen. Dit alles door een stijging van bijna 86 procent van de LVMH aandelen.

2. Elon Musk ($163 miljard)

Elon Musk, oprichter van Tesla en SpaceX, zag zijn vermogen met het meeste toenemen in 2020. Hij is meer dan $126 miljard meer waard dan een jaar geleden. Toen stond Elon Musk ‘slechts’ op de 31 positie van rijkste mensen ter wereld. Doordat de koers van Tesla aandelen het afgelopen jaar met 705 procent is toegenomen staat de excentrieke Musk nu op de tweede plaats.

1. Jeff Bezos ($177 miljard)

jeff bezos - de rijkste man ter wereld 2019
lev radin / Shutterstock.com

Miljardair Jeff Bezos werd geboren op 12 januari 1964. Hij is ondernemer en investeerder. Hij richtte in 1994 de website Amazon.com op, waar eerst boeken, maar nu ook allerlei andere producten worden verkocht. Hij hield zich bezig met het maken, de e-commerce en de CEO van de website. Amazon werd onder zijn leiding de grootste handelaar ter wereld. In 2000 richtte hij tevens het private Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Blue Origin op. Hij werd in 2013 de eigenaar van de krant The Washington Post, die hij kocht voor een enorm bedrag. Heb je eenmaal veel geld in handen, dan is het niet moeilijk om te krijgen wat je wilt en het werk te gaan doen dat je wilt…

In 2018 scheidde Jeff Bezos van zijn vrouw MacKenzie Bezos. Ze kreeg 4% van de aandelen Amazon en stormde direct de top 10 van rijkste vrouwen ter wereld binnen met een vermogen van $35.6 miljard!

Ondanks alle problemen in de wereld en de grote Coronacrisis na het vermogen van Jeff Bezos het afgelopen jaar met 64 miljard dollar toe!