Top 10 Rijkste vrouwen ter wereld (2019)

Iedereen weet dat de wereld van het grote geld toch vooral een mannenbolwerk is (de lijst van rijkste mensen is een mannen lijstje). Toch doen ook vrouwen het tegenwoordig prima in de toonaangevende index van Forbes.

In de versie van 2010 waren er 91 vrouwelijke miljardairs, negen jaar later zijn dat er al 244. Een forse stijging. Hoe komen die vrouwen aan al dat geld? Het is spijtig om te zeggen, maar het is niet op dezelfde manier als mannen. Die moeten het hebben van hard werken, de juiste afkomst en soms gewoon puur geluk. Deze lijst grossiert vooral van hele rijke erfgenames.

Dit zijn de 11 rijkste vrouwen van 2019. (we hebben er stiekem een top 11 van gemaakt omdat we de rijkste Nederlandse vrouw Charlene de Carvalho-Heineken ook graag in het lijstje wilde opnemen!)

11. Charlene de Carvalho-Heineken – $14,2 miljard dollar

Miljardair worden simpelweg door geboorte. Het overkwam de rijkste Nederlandse vrouw Charlene Heineken. Haar vader was Freddy Heineken, de man achter het wereldberoemde biermerk. Toen hij in 2002 overleed kreeg Charlene netjes drie miljard dollar gestort als erfenis. Daarnaast heeft ze 25 procent van alle aandelen Heineken in handen en is ook directeur van het bedrijf. Of het nu komt door haar fantastische zakeninzicht of gewoon door het feit dat er wereldwijd bier wordt gedronken is niet te zeggen. Feit is wel dat haar erfenis inmiddels is verveelvoudigd tot een astronomisch bedrag.

10. Gina Rinehart – $15,2 miljard

Toen de vader van Rinehart overleed erfde ze een bedrag van 75 miljoen dollar en een meerderheidsbelang van 76,6 procent in het mijnbouwbedrijf van papa in Australië. Veel mensen zouden vervolgens lekker gaan rentenieren, maar zo niet Gina. Ze bleek een meer dan uitstekende zakenvrouw te zijn. Ze breidde het mijnbouwbedrijf fors uit en investeerde ook in andere zaken zoals de landbouw en media. Daarnaast had ze geluk dat de mijnbouw het vanaf 2000 erg goed deed. Inmiddels is Rinehart één van de rijkste vrouwen ter wereld.

9. Iris Fontbona – $15,4 miljard

Ook Iris Fontbona uit Chili is een rijke erfgename. Haar man was de eigenaar Antofagasta, één van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld. Toen hij stierf aan kanker werd de buit verdeelt tussen Iris en haar drie zoons. Samen vormen ze de vierde rijkste familie ter wereld. Iris bleek meer dan alleen een goede huwelijkskandidaat te zijn. Samen met de zoons bouwden ze het bedrijf behoorlijk uit. Inmiddels hebben bezitten ze de één na grootste bank van Chili, de grootste brouwerij ter wereld, de grootste kopermijnen ter wereld en het grootste scheepvaartbedrijf ter wereld.

8. Abigail Johnson – $15,6 miljard

https://www.youtube.com/watch?v=xLkTKjczb4U

Ook Abigail Johnson moet het hebben van haar afkomst. Haar grootvader was een gewiekste zakenman die investeringsvehikel Fidelity Investments op poten zetten. Haar vader behield een meerderheidsaandeel en inmiddels is deze overgedaan aan de volgende in de lijn van troonsopvolging: Abigail. Zo`n uit de kluiten gegroeide familiebedrijf is blijkbaar een zeer winstgevende business. Inmiddels staat ze namelijk op nummer negen in de lijst van rijkste vrouwen.

7. Laurene Powell-Jobs – $18,6 miljard

De snelste manier om als vrouw steenrijk te worden is door simpelweg de juiste vent aan de haak te slaan. Dat is kortweg het verhaal van Laurene Powell-Jobs. De vrouw van de overleden Steve Jobs. De oprichter van Apple. Laurene had daarbij het `voordeel` ook nog eens veel jonger te zijn. Ze is pas 54. Veel interesse in Ipads, Iphones and Ibooks heeft ze trouwens niet. Ze houdt zich vooral bezig met het beheren van een mega groot trustfund waarmee ze goede doelen ondersteund.

6. Susanne Klatten – $21 miljard

In Duitsland kennen ze de familie Quand wel, maar daarbuiten zijn ze niet bepaald bekend. Waarschijnlijk houden ze dat ook graag zo. Susanna is de rijke erfgename van het farmaceutische megabedrijf Altana. Haar leven kan netjes in tweeën worden gedeeld. Het eerste gedeelte leerde ze zakendoen bij verschillende bedrijven in Europa. Met als doel om later het enorme familiefortuin goed te kunnen beheren. Vaak deed ze dit onder haar schuilnaam Susanna Kant. Toen vader uiteindelijk overleed kreeg ze ruim 50 procent van de aandelen van Altana in handen. Net zoals ruim 12 procent van de aandelen van Audi.

5. Yan Huiyan – $22.1 miljard

Het bouwen van huizen en kantoren in China is big business. . Één van de grootste bouwbedrijven is Country Garden Holdings. Vader en oprichter Yan Guoqiang bracht het bedrijf in 2007 deels naar de beurs, maar gaf net daarvoor zeventig procent van de aandelen aan dochterlief. Country Garden bracht 1,6 miljard op. Ter vergelijking, dat is ongeveer net zoveel als Google toentertijd. Daarna groeide het bedrijf enorm hard waardoor het aandelencadeautje van papa inmiddels een idioot fortuin waard is.

4. Jacqueline Mars – $23,9 miljard

Bij veel van de vrouwen in deze lijst kun je aan de achternaam zien hoe ze rijk werden. Het bedrijf Mars werd opgericht door Frank C. Mars, de grootvader van Jacqueline. Het verkopen van snoeprepen bleek een gouden business. De aandelen bleven uiteraard voor een groot deel in de familie. Na vader Forrest Mars is Jacqueline op dit moment de gelukkige om het enorme familiefortuin te beheren.

3. MacKenzie Bezos – $35.6 miljard

Het is nog even wachten op de officiële nieuwe lijst van Forbes, maar MacKenzie Bezos heeft minimaal een vermogen van $35.6 miljard. Dit zijn de aandelen die ze heeft in Amazon.com. De 48 jarige MacKenzie trouwde in 1993 met Jeff Bezos (nu de rijkste man ter wereld) toen ze samen bij een hedgefunds werkte.
Ze was een van de eerste werknemers bij amazon.com en heeft zich altijd bemoeid met de organisatie. De twee besloten in 2018 te scheiden en in 2019 werd bepaald dat ze 4% van de aandelen van Amazon kreeg, waarde: $35.6 miljard! Ze heeft trouwens net als vele andere miljardairs de “Giving Pledge” van Bill Gates ondertekent, dit bekent dat ze zoveel mogelijk van haar vermogen aan goede doelen zal schenken. Een ware filantroop.

2. Alice Walton – $44.4 miljard

https://www.youtube.com/watch?v=DsX8yBnWHNU

Alice Walton is met een geschat vermogen van $44.4 miljard dollar de 17e rijkste persoon ter wereld. Al die rijkdom is afkomstig van één van de grootste supermarktketens ter wereld: Walmart. Na verluid heeft ze voor elf miljard aan aandelen Walmart in handen. Haar broers runnen het bedrijf, Alice is liever bezig met kunst. Ze is een grote kunstliefhebber die menige kunstcollectie opkoopt. Ook politiek is ze actief. Ze doneert royaal aan de Republikeinse partij.

1. Françoise Bettencourt Meyers – $49,3 miljard

Het verhaal van de Franse Françoise Bettencourt Meyerskan zo verfilmt worden. Sinds de dood van haar moeder in september 2017 is ze de rijkste vrouw ter wereld. Erfgename van het bedrijf L`Oreal. Françoise`s trouwde met Jean-Pierre Meyers, de kleinzoon van een in de oorlog vermoorde rabbi. Ze besloot haar kinderen Joods op te voeden. En dat terwijl haar grootvader nota bene na de oorlog terecht stond vanwege collaboratie met de Duitsers. Ze besteed haar tijd vooral aan het schrijven van bijbalcommentaren en het bevorderen van samenwerking tussen christenen en joden.

Met een vermogen van $49,3 miljard staat Françoise Bettencourt Meyers op de 15e plek op de lijst van rijkste mensen ter wereld. Wie weet staat er binnenkort een vrouw in de top 10?

    1. iiiiiiiiiiiiiiiiiii april 8, 2020
    2. Rene januari 27, 2021

    Jouw Reactie?