We schreven al eens een lijstje over de vele clichés in de Romantische Komedies. Vaak weet je na één minuut kijken al precies hoe een RomCom afloopt, maar dat geldt niet voor alle films in het genre. De volgend tien Romantische Komedies zijn wel origineel!

10. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Volgens Wikipedia behoort Eternal Sunshine of the Spotless Mind tot het genre “romantische sciencefictioncultfilm”, waarschijnlijk de enige in zijn soort. En mooi verhaal over twee tegenpolen Joel Barish (Jim Carrey) en Clementine Kruczynski (Kate Winslet) die als een blok voor elkaar zijn gevallen, maar na een aantal jaren blijken de verschillen tussen beide toch te groot. Joel laat al zijn herinneringen aan Clementine wissen. Terwijl dit gebeurt herleeft hij alle slechte, maar vooral ook de dierbare herinneringen. Hij krijgt spijt en wil het proces stoppen.

9. Pretty Woman (1990)

Pretty Woman
De onmogelijke relatie tussen de prostituee (Julia Roberts) met een gouden hart en de rijke zakenman (Richard Gere) die een vriendin nodig heeft voor een avond.

8. 10 Things I Hate About You (1999)

10 Things I Hate About You

I hate the way you talk to me, and the way you cut your hair.
I hate the way you drive my car.
I hate it when you stare.
I hate your big dumb combat boots, and the way you read my mind.
I hate you so much it makes me sick; it even makes me rhyme.
I hate the way you’re always right.
I hate it when you lie.
I hate it when you make me laugh, even worse when you make me cry.
I hate it when you’re not around, and the fact that you didn’t call.
But mostly I hate the way I don’t hate you. Not even close, not even a little bit, not even at all.

7. High Fidelity (2000)

High Fidelity
Een verfilming van het boek van Nick Hornby die ook “About a Boy” (net niet in de lijst) heeft geschreven. John Cusack speelt Rob Gordon, hij is geobsedeerd door muziek en lijstjes. Zijn laatste lijstje is er eentje van zijn ex-vriendinnen. Hij gaat na waarom zijn relaties zijn stuk gelopen om er zo achter te komen waarom zijn laatste vriendin hem heeft verlaten. Hij zoekt al zijn exen op en leert steeds meer over zijn eigen karakter en verwachtingspatronen.

6. Love Actually (2003)

love Actually

De Britse film Love Actually speelt zich zoals zovelen Romantische films af in de periode rond kerst. De film volgt verschillende liefdeskoppels die ieder op hun eigen manier liefde en vriendschap beleven.

5. Four Weddings and a Funeral (1994)

Four Weddings and a Funeral

Net als Love Actually is ook Four Weddings and a Funeral geschreven door Richard Curtis, die ook Notting Hill en Bridget Jones Diary heeft bedacht, de echte `Mr. RomCom` dus! Zelfs de The Academy was het er mee eens, ze nomineerde de film voor “Best Picture” in hetzelfde jaar als Forrest Gump, Pulp Fiction en The Shawshank Redemption.

4. When Harry Met Sally… (1989)

When Harry Met Sally

Dé Romantische Komedie van de jaren ’80, met natuurlijk één van de beroemdste filmscènes ooit. Het verhaal over de liefde tussen Harry (Billy Crystal) en Sally (Meg Ryan) .

3. Annie Hall (1977)

Annie Hall

Het meesterwerk van Woody Allen, Annie Hall. De film neemt de tijd om alle momenten uit een relatie te laten zien, de goede en de slechte.

2. Bridget Jones’s Diary (2001)

Bridget Jones Diary
Er was van te voren veel kritiek dat de Amerikaanse Renée Zellweger de Britse Bridget Jones moest gaan spelen. Na het zien van de film heeft waarschijnlijk niemand meer kritiek, Renée Zellweger is Bridget Jones!

1. Amélie (2001)

Amélie

Een Romantischere film dan de Franse Amélie is er nog niet gemaakt!