Een weekendje weg met je geliefde. Dat doe je het liefste naar een romantische stad. Maar wat is dat eigenlijk precies, een romantische stad? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is er gebruik gemaakt van de definitie van romantisch. Daaruit blijkt dat romantische steden je doen denken aan lieve, fijne dingen, je een dromerig gevoel geven. Daarnaast zien ze er sprookjesachtig uit, met bijvoorbeeld sfeervolle verlichting en spiegelend water. Hier is een poging gedaan om met behulp van deze definitie een top 10 lijst van romantische steden van Europa te maken. Natuurlijk kun je hierover van mening verschillen. Misschien staat jouw meest romantische stad niet eens in deze top 10. Meldt deze dan vooral hieronder!

10. Boedapest

boedapest
Andrés Nieto Porras /flickr

De Hongaarse hoofdstad Boedapest wordt ook wel ‘het Parijs van het oosten’ genoemd. Boedapest is een stad vol met geschiedenis, kunst en architectuur. In Boedapest stroomt de bekende rivier de Donau. Deze deelt Boedapest in tweeën, in Boeda en Pest. Over de Donau zijn elf bruggen gebouwd, in de avond allemaal mooi verlicht. De Donau-oevers zijn bijzonder mooi. Ze staan zelfs op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. Ook het Burchtdistrict van Boeda en de Andrássyboulevard staan op deze lijst. Aan de oevers van de Donau, in Pest, staat het Parlementsgebouw, dat bijzonder sprookjesachtig wordt verlicht in het donker en weerspiegeld in de Donau. Maar het meest romantische gevoel krijg je waarschijnlijk als je je op de Burchtheuvel bevindt. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de stad, zeker als ’s avonds de lichtjes gaan branden.

9. Barcelona

barcelona

De in het noorden van Spanje gevestigde stad Barcelona biedt een grote variatie aan mogelijkheden. Je kunt er wandelen door het charmante Park Güell of door Barri Gòtic, het oude centrum van de stad. Ook kun je er terecht voor een romantische strandwandeling langs de Middellandse Zee, aan de Costa del Maresme. Je kunt de architectuur van Gaudi bekijken of kunst bewonderen in het Picasso museum. Barcelona wordt omringt door bergen en rivieren. De stad is gebouwd op heuvels, waardoor je de stad vanaf meerdere plekken van boven af kunt bewonderen. Het klimaat in Barcelona wordt gekenmerkt door lange zomers en milde winters. Voor geliefden die van zon houden, is dit een prima plek voor een romantisch weekendje weg.

8. Praag

praag

Al vanaf de middeleeuwen wordt Praag, de hoofdstad Tsjechië, gezien als de mooiste stad ter wereld. Praag wordt omschreven als ‘de gouden stad of ‘de kroon van de wereld’. Het historische centrum van Praag staat dan ook niet voor niks op de Werelderfgoed lijst van de UNESCO. Het heeft niet alleen een bijzonder mooi historisch centrum met diverse bouwstijlen, het centrum is ook bijzonder groot, het grootste historische centrum ter wereld. Naast veel historie, biedt het oude centrum ook een rijkdom aan cultuur. Praag is gevestigd aan de rivier de Moldau. Over de Moldau is de zeer bekende Karelsbrug gebouwd, een prachtige oude brug, waarop altijd een gezellige, romantische sfeer heerst.

7. Parijs

parijs

Het zal je niet verbazen dat Parijs in deze lijst staat. De Franse hoofdstad
wordt immers omschreven als ‘De stad van de Liefde’, als één van de meest romantische plekken op aarde. Je kunt hier met je geliefde langs de Seine wandelen, er in een bootje op varen, dineren in een elegant restaurants en/of samen kunst bewonderen in één van de vele musea, waaronder het bekende Louvre. Met name in de avond zullen de kriebels toe gaan slaan, want samen naar de flikkerende lichtjes van de Eiffel toren kijken, dat kan niet anders dan een romantisch gevoel geven. En wat dacht je van een dagje Euro Disney erbij boeken?

6. Florence

florence
echiner1/flickr

Verscholen te midden van de heuvels van het Italiaanse Toscane vind je het prachtige Florence. Centraal in de stad, te midden van witte gebouwen, staat de indrukwekkende Uffizi Galery. Hier word je omringt door pracht en praal, schilderijen en beeldhouwwerken van wereldberoemde kunstenaars. Maar ook buiten kom je ogen te kort. Maak een wandeling over de kleurrijke Ponte Vecchio (brug met tunnel) of zoek de rust op in de groene, heuvelachtige Lush Boboli Gardens, terwijl het zonnetje jullie doet stralen.

5. Wenen

wenen
John Menard /flickr

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk. In Wenen vind je paleizen gebouwd in barokstijl, kunst van wereldniveau, veel variatie aan theater, gezellige restaurantjes en cafés. Met name het centrum van Wenen is romantisch: in de oudste wijken van de stad, die zich aan de Donau bevinden, vind je smalle steegjes die zijn geplaveid met eeuwenoude kinderkopjes. Aan de Donau vind je ook de beroemde indrukwekkende Sint Stephen’s Cathedraal. Je kunt in wenen een ritje maken in een Weens fiater, een ouderwetse koets of samen van een prachtig uitzicht over de stad genieten vanuit het Prater, een reuzenrad afkomstig uit het jaar 1897. Ben je nog niet overtuigd van de romantiek van Wenen, kijk dan eens samen met je geliefde naar deze film: ‘Before Sunrise’ (1995)

4. Rome

rome
Livioandronico2013/wikicommons

Het historische centrum van de Italiaanse hoofdstad Rome staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. En terecht, het is een stad die je de adem doet benemen, vol met pracht en praal. Het Colosseum, het Forum en het Pantheon, allemaal even mooi. Maar voor romantiek moet je toch echt bij de Trevifontein zijn. Daar is het in de avonduren heerlijk vertoeven, terwijl je samen kijkt naar een prachtig verlichte fontein en tot rust komt van het geluid van het klotsende water. Een bezoek aan Villa Borghese mag je niet overslaan. Hier kun je op een terras, Terazza del Pincio, genieten van een voortreffelijk panoramisch uitzicht. Ga het liefst bij zonsondergang, dan kun je heerlijk samen wegdromen.

3. Porto

porto
Rititaneves/wikicommons

Porto wordt door haar pracht en praal wel eens ‘Het Venetië van Portugal’ genoemd. De stad, die aan de rivier de Douro is gevestigd, heeft vele kleurrijke huizen. Porto is één van de oudste toeristische steden ter wereld. Het is zeer rijk aan monumentale en artistieke bouwwerken. In de stad vind je daarnaast ook veel cultuur en natuur, zoals het park Jardins do Palácio de Cristal met daarin het Christal Palace, waarin vele concerten en andere evenementen worden georganiseerd. Vaar met een bootje over de Douro en bewonder de Maria Pia brug en de São João brug. Of ga uit eten in het restaurant Casa de Chá da Boa en geniet van een sprookjesachtig uitzicht over de oceaan. Ook kun je hier natuurlijk genieten van de bekende Port wijnen.

2. Venetië

venetie
Cocai/wikicommons

Het noordoostelijk gelegen Italiaanse stadje Venetië is een lust voor het oog. Het bestaat uit meer dan honderd eilanden en is dan ook slechts per boot bereikbaar. Dat is natuurlijk een mooi romantisch begin van een heerlijk liefdesweekendje. Venetië staat al jarenlang op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Je vaart hier met een gondel door de vele kanalen en struint hand in hand door de smalle steegjes. Ondertussen kun je genieten van prachtige bruggetjes en een rijkdom aan historische gebouwen, waaronder de romaanse Basiliek van San Marco met het daarvoor gelegen Piazza San Marco. Ook voor kunst, cultuur en evenementen, waaronder een jaarlijks carnavalsfeest, kun je in Venetië terecht.

1. Dubrovnik

dubrovnik

De Kroatische havenstad Dubrovnik staat bekend als ‘De Parel van de Adriatische zee’. Het is er uitzonderlijk mooi. Het centrum van deze stad is één van de best bewaarde historische steden ter wereld. Het wordt omringd door een indrukwekkende oude stadsmuur. Als je een wandeling maakt over deze muur, dan waan je je voor even in een andere wereld. Samen omarmd genieten van uitzichten over stad en zee, dat kan niet anders dan een romantisch gevoel uitlokken. Dubrovnik ligt tegen een berg, dat maakt dat je de stad gemakkelijk vanaf grote hoogte kunt bewonderen. Ook zijn er rondom Dubrovnik vele stranden en eilanden waar je samen heerlijk kunt ontspannen en genieten van de zon, die zich hier bijna het hele jaar laat zien.