De Russische keuken is hartig, verwarmend en doordrenkt met eeuwen aan geschiedenis. Ontstaan uit lange, koude winters en een agrarisch leven, draait het vaak om eenvoud, vulling en diepe smaken. Van stevige stoofpotten tot frisse soepen en decadente zoetigheden: deze top 10 laat je kennismaken met de rijke smaken van Rusland.
1. Borsjtsj – de beroemde bietensoep
Waarschijnlijk het meest iconische Russische gerecht. Borsjtsj is een dieprode soep op basis van bieten, vaak aangevuld met kool, aardappelen, wortel en rundvlees. Geserveerd met een flinke lepel smetana (zure room) en een plak donker brood. De smaak is licht zoet, zuur en hartig tegelijk. Warm of koud geserveerd – en altijd troostrijk.
2. Pelmeni – Russische dumplings
Pelmeni zijn kleine deegpakketjes gevuld met gehakt (vaak een mix van rund, varken en soms lam). Ze worden gekookt en geserveerd met boter of zure room. In Siberië werden ze traditioneel buiten ingevroren voor de winter – een soort natuurlijke diepvriesmaaltijd.
3. Blini – Russische pannenkoekjes
Deze dunne pannenkoekjes worden zowel zoet als hartig gegeten. Klassiek worden ze geserveerd met zalm, kaviaar of roomkaas, maar ook met honing, jam of gecondenseerde melk. Tijdens Maslenitsa, het Russische lentefeest, staan blini overal op het menu.
4. Beef Stroganoff – romig en rijk
Oorspronkelijk een aristocratisch gerecht uit de 19e eeuw. Dunne reepjes rundvlees worden gesmoord in een saus van mosterd, bouillon en zure room. Vaak geserveerd met rijst of pasta. Het is misschien geëxporteerd over de hele wereld, maar nergens smaakt het zoals in Rusland.
5. Sjtsji – koolsoep op z’n Russisch
Een traditioneel gerecht gemaakt van witte kool of zuurkool, aardappel, wortel en vaak wat vlees. Sjtsji is simpel, voedzaam en was eeuwenlang het basisvoedsel van de Russische boerenstand. Elke familie heeft z’n eigen versie – en vaak ook z’n eigen geheime ingrediënten.
6. Kholodets – vleesgelei
Een van de meer uitdagende Russische gerechten voor de onervaren eter. Kholodets is een koude gelei van vleesbouillon en langzaam gegaard vlees (vaak varkensvlees). Het wordt in plakjes geserveerd met mosterd of mierikswortel. Vreemd? Misschien. Maar in Rusland is het een feestklassieker.
7. Olivier-salade – meer dan gewoon aardappelsalade
Wat bij ons aardappelsalade is, heet in Rusland Olivier-salade. Gemaakt van aardappel, wortel, erwtjes, augurk, gekookt ei, en vlees of worst – alles in blokjes en samengehouden door mayonaise. Het is een onmisbaar gerecht op oudejaarsavond of andere feestdagen.
8. Pirozhki – gevulde deegbroodjes
Kleine, luchtige broodjes gevuld met van alles: gehakt, kool, aardappel, champignons of zoete vruchten. Ze worden gebakken of gefrituurd en zijn populair als snack of lunch. Je vindt ze overal: op straat, in bakkerijen, en natuurlijk bij oma thuis.
9. Soljanka – pittige soep met alles erin
Een dikke, vullende soep met een zuur-zout-umami smaakprofiel. Gemaakt van verschillende soorten vlees (soms ook vis of champignons), augurk, olijven, tomaat en citroen. Soljanka was oorspronkelijk een boerenrecept om restjes te verwerken – tegenwoordig is het een geliefd gerecht in cafés en keukens door heel Rusland.
10. Medovik – honingtaart uit een sprookje
Deze Russische laagjestaart bestaat uit dunne lagen deeg met honing, afgewisseld met een luchtige roomvulling. Het resultaat is zacht, zoet, en smelt bijna op de tong. Medovik vraagt om tijd en geduld – maar wordt vaak geserveerd bij feestelijke gelegenheden. En terecht.