Top 10 Scandinavische series

Spijtig voor de makers – die ons jaren aan de buis hebben gekluisterd – van Engelse detectives; momenteel worden de beste (misdaad-)series in het hoge noorden gemaakt.

10. Rejseholdet (Unit One) – Denemarken (2000 – 2004)

Rejseholdet

In ‘Rejseholdet’ – ook wel bekend als ‘Unit One’ – volgen we de spannende avonturen van een hechte elite-eenheid. Deze eenheid is geformeerd om de meest gruwelijke en grootschalige misdrijven op te lossen. Hierbij bedienen zij zich van uiterst moderne technologie en apparatuur. Het team bestaat uit Gaby, Ingrid, IP, La Cour én Fischer. Deze bijzonder getrainde professionals kenmerken zich door hun eigen kwaliteiten. Hoewel ze het met steeds minder budget moeten stellen, slagen zij erin – vooral door hun hechte samenwerking – om menig misdadiger op te pakken. De serie ‘Rejseholdet’ is van Deense makelij.

9. Den som dræber (Those Who Kill) – Denemarken (2011 – ?)

Den som dræber

‘Den som dræber’ toont geen doorlopend verhaal; het betreft vijf op zichzelf staande zaken, die over 10 afleveringen zijn uitgesmeerd. Het maakt deze serie niet minder spannend! In het eerste seizoen – dat inmiddels vervolg heeft gekregen – maken we kennis met het duo Katrina Ries Jensen en Thomas Schaeffer. Zij zijn gespecialiseerd in het oplossen van complexe moorden – veelal – gepleegd door seriemoordenaars, die uiterst afwijkend gedrag vertonen. Leuk om te weten is dat een aantal afleveringen van ‘Den som dræber’ door Birger Larssen is geregisseerd. Hij deed dit werk ook voor ‘The Killing’, een serie die we hoger in de lijst tegenkomen.

8. Beck – Zweden (1997 – ?)

Beck

De Scandinavische serie ‘Beck’ is gebaseerd op het gelijknamige personage, dat wordt beschreven door het Zweedse schrijvers Wahlöö en Sjöwall. Dit beroemde echtpaar staat bekend als grondlegger van de misdaadroman, waarin maatschappijkritische kwesties aan de orde worden gesteld. Net als in het boek toont ‘Beck’ zich – ook in de serie – een meester in het opstellen van analyses, het speuren naar bewijzen en het afnemen van verhoren. Binnen de moordbrigade van de Zweedse politie staat hij bekend als een uiterst bekwame rechercheur. Onder zijn leiding worden de grootste misdaden opgelost.

7. Arne Dahl – Zweden (2011 -?)

Arne Dahl

Net als ‘Beck’ is ook ‘Arne Dahl’ ontsproten uit het brein van een schrijver. In dit geval is de serie vernoemd naar de geestelijk vader! In de Scandinavische crimeserie ‘Arne Dahl’ – waarvan al twee seizoen zijn uitgezonden – volgen we de verrichtingen van een speciale eenheid bestaande uit topinspecteurs. Zij bestrijden de internationale misdaad. Hun specialisatie betreft het oplossen van uiterst complexe zaken. Vaak blijkt dat dergelijke misdaden zich over heel Europa uitsmeren. Gelukkig weet het A-team – bestaande uit heel verschillende persoonlijkheden – deze zaken tot een goed einde te brengen.

6. Lilyhammer – Noorwegen (2012 – ?)

Lilyhammer

In 2012 ging de serie Lilyhammer – een Noors-Amerikaanse coproductie – in première. Deze serie wordt getoond vanuit het standpunt van de politie, maar dat van een gangster. Als tegenprestatie voor zijn getuigenis tegen een medegangster wordt Frank overgeplaatst naar de Noorse stad Lillehamer. Hier wil hij – onder de naam Giovanni Henriksen – een nieuw leven beginnen. Ondanks het voornemen om niet in zijn oude gedrag te vervallen, houdt Frank zich snel weer bezig met afpersing en chantage. Leuk om te weten is dat de rol van Frank wordt gespeeld door de Amerikaan Steven van Zandt. Hij is ook lid van de wereldberoemde E Street Band; deze groep begeleidt Bruce Springsteen.

5. Arvingerne (The Legacy) – Denemarken (2014 – ?)

Arvingerne

Als je na al dat crimescene gebeuren behoefte hebt aan een onvervalst familiedrama, dan moet je ‘Arvingere’ bekijken! Deze serie is ook wel bekend onder de naam ‘The Legacy’. Hoewel de serie niet toewerkt naar een climax – met bijbehorende cliffhangers – houden de familieperikelen je aan de buis gekluisterd. De hoofdrollen worden gespeeld door de vier kinderen van kunstenares Veronika Grønnegaard. Als zij komt te overlijden – en een fortuin nalaat – tonen haar kinderen zich van hun slechtste kant. Leugens en intriges volgen elkaar in rap tempo op! Al snel wordt het aandeel van moeder Veronika duidelijk; zij heeft haar kinderen een weinig liefdevolle jeugd gegeven.

4. Wallander – Zweden (2008 – ?)

Wallander

Kurt Wallander – de hoofdrolspeler uit de hitserie ‘Wallander’ – staat ook wel bekend als de bekendste detective van Zweden. Volgens goed detective’s gebruik, is hij slim, nors én innemend! Hoewel hij woonachtig is in Ystad, betreft zijn werkterrein het gehele land. Zo raakt ‘Wallander’ verstrikt in grote militaire en politieke schandalen. Gelukkig hebben de makers ook oog voor de persoon achter ‘Wallander’; we zien hoe zijn familieleven zich ontwikkelt. Helaas krijgt hij ook te maken met een afnemende gezondheid. Vermeldenswaardig is dat het eerste deel – getiteld ‘De gekwelde man’ – van het laatste seizoen is gebaseerd op het boek van schrijver Henning Mankell.

3. Borgen – Denemarken (2010 – ?)

borgen

Van ‘Borgen’ zijn al drie seizoenen uitgezonden. De fans worden steeds enthousiaster; elk seizoen overtreft het voorgaande seizoen! Slim van de makers is dat de thema’s ‘Europabreed’ getrokken zijn. De weg naar internationaal succes is geplaveid. In deze serie draait het allemaal om de politiek. Meer concreet hangt ‘Borgen’ van politieke intriges, machtswellust en spindoctors aan elkaar. Elke aflevering houdt je aan de buis gekluisterd! Dit heeft geresulteerd in een aantal prijzen. Zo sleepte hoofdrolspeelster Sidse Babett Knudsen tijdens het Monte Carlo TV-Festival de ‘Prijs voor Beste Actrice’ in de wacht.

2. Broen/Bron (The Bridge) – Denemarken/Zweden (2011 – ?)

Broen

Het probleem van ‘Broen/Bron’ is dat je deze serie in één ruk wilt uitkijken! Elke aflevering eindigt met een cliffhanger. Daar komt bij dat de makers zich niet bedienen van flashbacks en flashforwards; het lopende onderzoek wordt tot in detail belicht. Als kijker raak je er zo erg bij betrokken. Verder raak je gefascineerd door speurneus Saga Norén. Dan doelen we niet alleen op haar kwaliteiten als rechercheur, maar ook op het feit dat zij – zonder het zelf te weten – leidt aan het syndroom van Asperger. ‘Broen/Bron’ betreft een coproductie tussen Denemarken en Zweden.

1. Forbrydelsen (The Killing) – Denemarken (2007 – 2012)

Forbrydelsen

In de Deense misdaadserie ‘Forbrydelsen’ – ook wel bekend als ‘The Killing’ – volgen we de verrichtingen van detective Sarah Lund op de voet. Zij staat bekend als een koele vrouw, uiterst bekwaam in het oplossen van de meest ingewikkelde zaken. Bijzonder aan ‘Forbrydelsen’ is dat de serie niet alleen de misdaad laat zien, maar ook oog heeft voor de slachtoffers en het politieke kader. ‘Forbrydelsen’ – waarvan al drie seizoenen zijn uitgezonden – speelt zich af op verschillende niveaus. Aan deze serie zijn een BAFTA én een Golden Nymph toegekend. Verder is deze serie genomineerd voor de felbegeerde, internationale Emmy.