Met het afleveren van ‘The Da Vinci Code’ mag Dan Brown zich tot ‘s werelds beste thriller fictie auteurs rekenen. Zijn fascinatie voor cryptografie, sleutels en codes komt hem hierbij goed van pas! Als het genre van Dan Brown je aanspreekt, dan moet je zeker ook eens werk van onderstaande auteurs lezen.

10. Sam Bourne

Sam Bourne

Onder het pseudoniem Sam Bourne heeft Jonathan Freedland 14 boeken geschreven. Freedland (1967) heeft gestudeerd aan Oxford en onder meer gewerkt als reporter bij The Washington Post en Newsweek. Momenteel is hij als redacteur en columnist verbonden aan The Guardian en heeft hij een programma op BBC Radio 4.
Een bekend boek van Sam Bourne is ‘The Righteous Men’. Reporter Will Monroe gelooft niet dat de dood van een pooier in New York en die van een computergenie in India los van elkaar staan. Hij ruikt een verhaal! Zijn bange vermoedens worden bevestigd als zijn vrouw Beth wordt ontvoerd. Dit boek neemt je mee naar het hart van de orthodox-joodse gemeenschap. Zal het einde der tijden realiteit worden voor Will?

9. Vince Flynn

vince flynn

Vince Flynn heeft onder meer de ‘American Assassin’ geschreven. Het verhaal gaat over CIA agent Mitch Rapp. Als begaafd academicus en fervent sporter streeft Rapp een heel ander leven na dan dat van CIA agent. Zijn leven loopt anders; hij wordt gerekruteerd door de Amerikaanse geheime dienst en ondergaat een loodzware training. Deze vaardigheden wil hij echter voor geheel eigen doeleinden inzetten!
Overigens zijn er meerdere boeken verschenen waarin Mitch Rapp de hoofdrol speelt. Een aantal daarvan is succesvol verfilmd. Elk boek van de aan dyslexie lijdende Vince Flynn bereikte meteen The New York Times Bestseller List. Helaas is Vince Flynn in 2013 op 47-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van prostaatkanker.

8. Steve Berry

Steve Berry

Steve Berry (1955) is een Amerikaans auteur, die historische feiten en fictie op sublieme wijze weet te combineren. Hij schrijft sinds 1990, maar is 12 jaar, 85 afwijzingen en vijf verschillende manuscripten later eindelijk doorgebroken als auteur.
‘The Alexandria Link’ is een van de bekendste boeken van de hand van Steve Berry. De hoofdrol is voor antiquair Cotton Malone. Zijn leven wordt volledig op zijn kop gezet als hij een e-mail ontvangt waarin staat: jij hebt iets wat ik wil hebben. Hij heeft 72 uur de tijd om het te vinden, anders zal zijn zoon worden vermoord. Het gaat zijn geheimzinnige tegenstander om de sleutel tot de verloren bibliotheek van Alexandrië. Kan Cotton Malone dit duivels dilemma naar zijn hand zetten?

7. Matthew Reilly

Matthew Reilly

Als je aan Matthew Reilly denkt, dan schiet ‘Ice Station’ je vast te binnen. Zijn thrillers staan bol van de actie, spanning en geweld. De plots zijn fantastisch! ‘Ice Station’ speelt zich af op een afgelegen basis in Antarctica. Een groep Franse en Amerikaanse geleerden ontdekken hier een ijslaag van 100 miljoen jaar oud met daarin een groot voorwerp van metaal. Onder leiding van luitenant Shane Schofield probeert een eliteteam Amerikaanse mariniers deze vondst veilig te stellen voor de Verenigde Staten. Dat gaat niet zonder slag of stoot! In razend tempo komen de vreselijkste oorlogsmisdaden aan de orde.

6. Nelson DeMille

Nelson DeMille

Misschien wel het bekendste boek van Nelson DeMille is ‘The General’s Daughter’. Dit boek is namelijk ook verfilmd. Ann is de dochter van generaal Joe Campbell. Op een dag wordt deze mooie, jonge vrouw op gruwelijke wijze vermoord. De moord wordt onderzocht door Paul Brenner. Hij is werkzaam als officier bij de elite-recherche van het leger. Samen met expert Cynthia Sunhill ontrafelt hij het geheime leven van Ann. Hoewel de legertop alles in het werk stelt om dit schandaal openbaar te maken, wordt het geheime leven van Ann blootgelegd.
Nelson DeMille (1943) woont in een stadje op Long Island. In menig roman van DeMille vormt zijn woonplaats het decor voor zijn verhalen. Nelson DeMille heeft ook wel geschreven onder pseudoniem, waaronder Jack Cannon, Kurt Ladner en Brad Matthews.

5. James Rollins

James Rollins

De Amerikaanse schrijver Jim Czajkowski (1961) schrijft onder de namen van James Rollins en James Clemens. Als James Rollins heeft hij een aantal geweldige avonturenthrillers geschreven. Inmiddels heeft deze voormalig dierenarts zijn praktijk gesloten om zich geheel op het schrijven toe te leggen. Zijn hobby’s speleologie en snorkelen vormen een grote bron van inspiratie!
James Rollins heeft onder meer ‘Map of Bones’ geschreven. Tijdens een nachtmis in de Dom van Keulen richt een groep gemaskerde monniken een waar bloedbad aan. Ze nemen het gebeente van de Drie Wijzen mee. De daders maken deel uit van een uiterst extreme, occulte Broederschap. Aan politieluitenant Rachel Verona en Grayson Pierce de taak om deze zaak op te lossen. Een serie van cryptische boodschappen leidt hen tijdens het onderzoek over de hele wereld.

4. David Baldacci

David Baldacci

‘Absolute Power’ is een van de bekendste boeken van David Baldacci. Het verhaal speelt zich af in het Witte Huis. Onbedoeld is een inbreker getuige van het feit dat een jonge vrouw, die zich verzet tegen verkrachting door de president, door de geheime dienst wordt doodgeschoten. Men komt er al snel achter dat deze daad niet onopgemerkt is gebleven; de man wordt gedood. Zijn ex-schoonzoon laat het er niet bij zitten. Hij zoekt de zaak uit en weet de daders te ontmaskeren. ‘Absolute Power’ is verfilmd met Clint Eastwood in de hoofdrol.
David Baldacci (1960) heeft al meer dan 100 miljoen boeken verkocht. Tijdens zijn studie rechten is hij begonnen met schrijven. Hoewel hij eerst nog bijna 10 jaar als bedrijfsjurist en advocaat heeft gewerkt, wijdde hij zich na het debuut van ‘Absolute Power’ geheel aan het schrijven.

3. Sidney Sheldon

Sidney Sheldon

Sidney Sheldon (1917-2007) is onder meer de auteur van ‘If Tommorrow Comes’. Deze Amerikaanse schrijver heeft in totaal 103 boeken op zijn naam gezet. Naast thrillers, heeft hij ook romans, toneelstukken en film- en televisiescripts geschreven. Zijn werk is beloond met zowel de Academy Award als ook de Tony Award.
‘If Tommorrow Comes’ vertelt het verhaal van Tracy Whitney. Het leven van deze jonge vrouw staat volledig op z’n kop als ze ontdekt dat de mafia haar moeder tot zelfmoord heeft gedreven. Tracy zint op wraak! Dit moet ze bekopen met een verblijf in de gevangenis. Na haar vrijlating rekent Tracy doeltreffend af met al haar vijanden. Daarna probeert ze het rechte pad aan te houden, maar dat valt niet mee. Om het hoofd boven water te houden, doet ze mee aan een juwelenroof. Zo wordt ze een veelgezochte dievegge, die haar leven lang op de vlucht is.

2. Clive Cussler

Clive Cussler

Clive Cussler (1931) heeft onder meer ‘Sahara’ op zijn naam staan. Samen met biologe Eva Rojas stuit Dirk Pitt, medewerker van de National Underwater and Marine Agency, op een ondergrondse opslag van ongekend veel radioactief afval. Het gaat hier om een duister samenwerkingsverband tussen een criminele Franse industrieel en een West-Afrikaanse militaire dictator. Eva en Dirk worden gevangen gezet, maar weten te ontsnappen. Tijdens hun vlucht doet het tweetal nog een aantal mysterieuze ontdekkingen.
Wereldwijd zijn er van Clive Cussler meer dan 125 miljoen boeken verkocht. Deze Amerikaanse auteur begon zijn schrijfcarrière in 1965. Uiteindelijk kwam zijn eerste boek pas in 1973 uit. Evenals in ‘Sahara’ en andere boeken speelt het personage Dirk Pitt hierin een rol. Later werd Kurt Austin de hoofdpersoon. In alle boeken van Cussler komt de fictieve organisatie NUMA terug.

1. Robert Ludlum

Robert Ludlum

Robert Ludlum (1927-2001) begon zijn carrière als theaterproducer en acteur. Zo speelde hij in verschillende Broadwayproducties en werkte mee aan zo’n 200 televisieprogramma’s. In 1971 verscheen zijn eerste boek; hierop volgden nog vele bestsellers. Een aantal van zijn boeken is verfilmd.
‘The Bourne Identity’ is in totaal twee keer verfilmd. Na dit deel schreef Robert Ludlum ook nog ‘The Bourne Supremacy’ en ‘The Bourne Ultimatum’. Hoofdrolspeler Jason Bourne lijdt aan amnesie, een ernstige vorm van geheugenverlies als gevolg van extreme psychische en mentale stress. Het enige wat hem aan zijn verleden doet herinneren, is zijn microchip in zijn heup. Hierop staat een nummer van een bankrekening in Zürich. Langzaam maar zeker komen er herinneringen boven. Zo ontdekt Jason dat hij door de Amerikaanse inlichtingendienst is gecreëerd om de beruchte huurmoordenaar Carlos de Jakhals in te rekenen.