Top 10 Ergste Schwalbes Ooit Gemaakt

Schwalbe is een uit het Duits afkomstige voetbalterm. Met de term wordt een actie aangeduid waarbij een speler simuleert het slachtoffer te zijn van een overtreding. Hiermee hoopt de speler een strafschop of vrije trap toegekend te krijgen en eventueel de tegenstander een gele of rode kaart aan te smeren. In het Nederlands wordt het soms ook een fopduik genoemd (wikipedia). Smerig spel dus, dit zijn de tien ergste tot nu toe:

10. Wisgerhof: FC Twente – Ajax

Ooit door de Spaanse krant Marca uitgeroepen tot de ergste Schwalbe ooit gemaakt. Dat nog net niet, maar hij is zeker lachwekkend.

9. Leonardo Bonucci

Leonardo Bonucci van Juventus denkt waarschijnlijk dat er een tackel van achter wordt gemaakt. Niet dus.

8. Christiano Ronaldo

Geen Schwalbe lijst natuurlijk zonder huilbaby Ronaldo. Volgens mij werd je daar niet geraakt hoor.

7. Kyle Lafferty

BAM! dikke kopstoot. Niet dus, en die arme Charlie Mulgrew van Aberdeen wordt nog van het veld gestuurd ook.

6. Alberto Gilardino (Ac Milan – Celtic)

Voorbij de verdediger, iets te wijd, misschien even aanzetten om de bal toch nog in het goal te sliden, of eerst kappen? Nee, duiken natuurlijk! Zonder schaamte in de Champions League voor een miljoenen publiek.

5. Morten Gamst (Arsenal – Blackburn)

Schandalige fopduik van Morgen Gamst. De bal rolt niet helemaal de goede kant op, dus wat doe je dan. Duiken!

4. Charlton Vicento (Ajax – Ado Den Haag)

3. Didier Drogba

Zie’m kijken.

2. Rivaldo

Deze actie maakte Rivaldo op het WK van 2002. Een speler van Turkije schiet de bal tegen zijn been en Rivaldo doet net of hij de grootste hoofdwond ooit heeft opgelopen. Hij kreeg van de Fifa een boete van 7.828 euro.

Spijt had hij niet van zijn fopduik. Dit had Rivaldo er zelf over te zeggen:

“I’m calm about the punishment, and I am not sorry about anything. I was both the victim and the person who got fined. Obviously the ball didn’t hit me in the face, but I was still the victim.”

1. Luis Suarez

Geen top 10 Schwalbe lijst zonder Suarez natuurlijk. Geen filmpje van een fopduik maar een compilatie van al zijn smerige acties.

BONUS: Bryan Carrasco

Meestal is er bij een schwalbe juist geen contact. Bryan Carrasco pakt het anders aan, hij pakt de arm van zijn tegenstander en slaat daarmee in zijn eigen gezicht 🙂