Heel lang geleden, ongeveer 750 miljoen jaar, bracht Xenu, dictator van de ‘Galactische Confederatie’ miljarden van zijn onderdanen, de ‘Teegeeack’, naar de aarde in ruimtetuigen (type DC-8). Hij verzamelde zijn mensen rondom verschillende vulkanen om ze vervolgens te vernietigen met atoombommen tijdens wat bekend werd als ‘Incident II’. De spirituele essenties van de verschillende Teegeeack, de ’theta(-lichamen)’, overleefden echter deze aanslag. En nu reizen zij rond van mensenlichaam tot mensenlichaam, om ons te beladen met hun traumatische herinneringen.

Gelukkig heeft de Amerikaanse pulp-schrijver, L. Ron Hubbard, een manier gevonden om weer in contact te treden met onze theta en zo onze psychosomatische klachten te bezweren. Aanvankelijk heette deze zelfhulptherapie ‘dianetics’, naar Hubbards gelijknamige boek uit 1950. Maar al gauw werd het Hubbard duidelijk dat zijn therapie verder strekkende gevolgen had en dat het hier, in wezen, een religie betrof. In 1953 stichtte hij dan ook de eerste ‘Church of Scientology’ in Camden (New Jersey). Vandaag telt zijn beweging (al naargelang de bron) tussen de vijfhonderdduizend en de tien miljoen leden.

Tien daarvan werden hieronder op gelijst. Zij voldeden en voldoen al dan niet aan de oproep van Hubbards Project Celebrity (1953), waarin hij stelt dat beroemdheden een sleutelfactor zijn in de verspreiding van Scientology.

10. Isaac Hayes

Isaac Hayes werd vooral bekende door zijn compositie van het themanummer uit de populaire film Shaft (1971). Iets oudere jongeren zullen hem ook kennen als ‘Chef’ uit de bekende animatie-reeks Southpark, waarvoor hij ook de legendarische hit Chef’s Chocolate Salty Balls (PS I Love You) (1998) schreef en inzong. In maart 2006 nam Chef echter afscheid van Southpark naar aanleiding van de roemruchte aflevering Trapped in the Closet. Hierin worden twee andere scientology boegbeelden, John Travolta en vooral Tom Cruise, op de korrel genomen. Hayes verweet zijn vroegere werknemer intolerantie ten aanzien van zijn en andere religies.

9. Leah Remini

Deze Amerikaanse schone verwierf roem als actrice. Zij is vooral bekend geworden via de CBS sitcom The King of Queens (1998) en een aantal opgemerkte bijrollen. Meer dan dertig jaar lang was Remini lid van de Church, tot zij er, in juli 2013, afstand van nam en/of werd geweerd. Remini had immers serieuze vragen gesteld over het management van leider David Miscavige, die zij verdenkt van corruptie en misbruik van personen. Remini’s problemen met de Church zouden al begonnen zijn in 2006, op het huwelijk van Tom Cruise en Katie Holmes. Hier werd zij terechtgewezen omdat zij informeerde naar de mysterieuze afwezigheid van Miscaviges vrouw, Shelly, die sindsdien inderdaad uit het publieke oog verdween. Remini ging zelfs zover als haar als vermist op te geven. Vermoedelijk is Shelly als ‘Suppressive Person’ ‘gedisconnecteerd’ door de Church.

8. Katie Holmes

Nog een Amerikaanse schone is deze Katie Holmes, bekend als Joey Potter uit de populaire televisiereeks Dawson’s Creek (1998/2003) en films als Batman Begins (2005). Zoals hierboven al gezegd werd, trouwde Holmes in 2006 met Tom Cruise, tijdens een Scientology plechtigheid. In juni 2012 werd echter alweer hun scheiding uitgesproken. De geruchten willen dat Holmes vreesde dat Cruise hun dochter Suri zou ontvoeren, ten voordele van de Church, waarvan zij ook suppressie vreesde. In de scheidingsregeling verkreeg Holmes vervolgens de voogdij over haar kind. Suri wordt nu niet langer thuis opgevoed, maar in een openbare school te New York. Zij is geen lid meer van de Church.

7. Lisa Marie Presley

Ook rond deze dame duiken sinds 2012 geruchten op over problemen met de Church. In recente interviews is Lisa Marie Presley (dochter van de enige echte ‘King of Rock ‘n’ Roll’, Elvis) ook allerminst mals voor haar vroegere spirituele leiders. Ze omschrijft het leven in de Church als een leven in een zeepbel, afgesloten van de realiteit. Op anti-scientology sites als ‘The Underground Bunker’ beschrijft zij haar eertijdse collega gelovigen nu als “gestoorde, criminele mensen.”

6. Juliette Lewis

Minder problemen heeft de stoere actrice en zangeres Juliette L. Lewis. Zij werd erg bekend door haar hoofdrol in Martin Scorceses remake van de thriller Cape Fear (1991). Hierdoor kon ze menig prijsnominatie en filmrol wegkapen, waaronder What’s Eating Gilbert Grape, Natural Born Killers en From Dusk till Dawn. Volgens de laatste geruchten zit alles nog steeds snor tussen Juliette en de Church, die haar onder andere hielp om af te kicken van haar drugsverslaving.

5. Kirstie Alley

Als ‘Rebecca Howe’ werd zij wereldberoemd dankzij de sitcom der sitcoms Cheers (1982/93). Hoewel Alley opgevoed werd als methodist is zij al sinds 1979 aangesloten bij de Church. Toen zij zich aansloot, leed Alley aan een cocaïneverslaving. Net als Juliette Lewis kickte zij af met de hulp van ‘Narconon’, de drugsbehandeling van de Church. Alley zweerde de drugs af en vervolmaakte zich verder in de leer van Hubbard. In 2007 bereikte zij het niveau ‘Operating Thetan, level 7’ na een donatie van vijf miljoen dollar aan de Church.

4. Beck

Een wat vreemde eed in deze bijt is de alternatieve rock- en popartiest Beck Hansen (Beck David Campbell), kortweg ‘Beck’. Beck behoort tot de tweede generatie Scientologists, net als zijn vrouw, Marissa. Hij kwam er voor het eerst mee naar buiten in een interview met de New York Times, in maart 2005. In zijn motivering prijst de artiest vooral het humanitaire werk van de Church, waaronder ‘Narconon’ en de armenscholen.

3. John Travolta

Saterday Night Fever, Grease en later Pulp Fiction, het zijn de films die de carrière bepaalde van de bekende Amerikaanse acteur en piloot John Travolta. Travolta is al lid van de Church sinds 1975. Tijdens de opnames van The Devil’s Rain ontving hij toen Hubbards boek Dianetics. Sindsdien is Travolta een overtuigde Scientologist, die vaak participeert aan humanitaire acties van de Church. Tijdens de aardbeving van 2010 in Haiti stopte hij bijvoorbeeld zijn 707 vol vrijwilligers en voorraden en vloog ermee naar het rampgebied.

2. Charles Manson

Het psychopathische brein achter de apocalyptische rassenoorlog ‘Helter Skelter’ kreeg interesse voor de church tijdens zijn opsluiting in de ‘McNeil Island Penitentiary’ te Washington. Ook in het gevangeniswezen heeft de church immers diverse programma’s lopen. Om onbekende redenen werd Manson echter al gauw een ‘suppressive person’ voor de Church. Uiteindelijk zou hij nu lid zijn van ‘The Process’, een sexuele, satanische afsplitsing van de Church.

1. Tom Cruise

‘The face of Scientology’, zo mag men de Amerikaanse topacteur Tom Cruise graag aanduiden. De filmheld uit onder andere Top Gun en Mission Impossible kwam in aanraking met de Church via zijn eerste echtgenote, Mimi Rogers. Dankzij Hubbards boeken zou Cruise zijn dyslexie overwonnen hebben. Sindsdien is hij de meest uitgesproken voorganger van de kerk en voert hij onder andere campagne om Scientology als religie te laten erkennen in Europa. Eén van ’s mans meest fameuze uitspraken betrof de ‘pseudo-wetenschappelijke’ aard van de medische psychiatrie, die Cruise liefst onwettig wil maken. Speciaal voor Cruise creëerde Miscavige in 2014 ‘Scientology’s Freedom Medal of Valor’.

thumbnail: calimedia / Shutterstock.com